Laag cholesterol verhoogt kans op beroerte

cholesterol

Laag cholesterol verhoogt de kans op een beroerte juist. Misschien een verrassing voor velen. Toch houdt een te laag gehalte van het “slechte” cholesterol een risico in: het verhoogt namelijk de kans op een beroerte.

Laag cholesterol verhoogt kans op beroerte

laag cholesterol
Volgens het Voedingscentrum mogen we maar 2 tot 3 eieren per week, vanwege het cholesterol. Maar onderzoek stelt dat een laag cholesterol de kans op een beroerte verhoogt.

Een laag cholesterol gehalte verhoogt de kans op een beroerte. Dit is wellicht verrassend. Volgens de richtlijnen moeten we het “slechte” cholesterol minimaliseren. Omdat dit de kans op een beroerte verhoogt. Zo luidt het al decennia. Misschien zijn de benamingen “slecht cholesterol, goed cholesterol” wel onterecht. Althans volgens een nieuw gepubliceerde studie in  journal Neurology.

Kans op beroerte 2x zo hoog door laag cholesterol

En het is niet de minste studie. Om tot de bevindingen de komen werden de data van bijna 30.000 vrouwen geanalyseerd die deelnamen aan de Women’s Health Study. De deelnemers werden 19 jaar lang gevolgd. Bij wie een beroerte kreeg in de loop van deze jaren, was het LDL-cholesterol erg laag. En wie het laagste LDL-gehalte had, had 2.2 keer zoveel kans op een beroerte. Ditzelfde gold voor vrouwen met lage triglyceriden waarden. Ook zij hadden een kans op een beroerte die twee keer zo hoog was, vergeleken met vrouwen met die de hoogste triglyceriden waarden hadden.

Laag LDL risicovol

Dus stellen de onderzoekers dat vrouwen met een erg laag LDL-gehalte of lage triglyceriden waarden gescreend moeten worden. En wel op het risico op een beroerte.

Ook andere recente bevindingen zetten vraagtekens bij het negatieve stempel dat LDL-cholesterol heeft. Namelijk, dat de stelling over dit type cholesterol en de kans op problemen niet klopt.

“Mensen met een laag cholesterolgehalte krijgen net zo goed aderverkalking. Er is hierin geen verschil met mensen met een laag gehalte. De kans is soms zelfs hoger.”


Studieauteur dr. Ravnskov in journal Expert Review of Clinical Pharmacology.

“Voordelen van statines misleidend”

Omdat de onderzoeken naar LDL-cholesterol veel fouten bevatten, is het beter om goed geïnformeerd te zijn. Voordat je je cholesterol verlagende medicatie neemt. Dit is wat co-studieateur prof. David Diamond (University of Southern Florida) aan de hand van de studie stelt. Volgens hem er er gebrek aan bewijs voor de connectie tussen een laag LDL gehalte en hartaandoeningen. En zijn de zogenoemde voordelen van statines misleidend.

Cholesterol onmisbaar voor hersenen

Cholesterol is onmisbaar voor de hersenen, voor leren en geheugen

Aangezien cholesterol vitaal is voor een normale hersenfunctie, kan een tekort impact hierop hebben. Of het nu om leren of geheugentaken gaat: cholesterol is hiervoor onmisbaar. Daarom kunnen manipulaties van cholesterol leervermogen en geheugen aantasten.

Leren en geheugen

Het is namelijk zo, dat de stof is rijkelijk aanwezig is in het centraal zenuwstelsel. Mede hierom is de rol bij de hersenfuncties groot. Er zijn dan ook inderdaad menselijke studies die tonen dat een ietwat verhoogd cholesterol bevorderlijk is voor leren en geheugen. Zo staat bijvoorbeeld hoog cognitief functioneren in verband met een hoger cholesterol. 1  2 3 4

Hoewel verlaging van cholesterol door statines in sommige gevallen leren en geheugen verbetert, geldt dit niet altijd. Er is dus nog altijd controversie over het gebruik van statines.

1 Elias PK, Elias MF, D’Agostino RB, Sullivan LM, Wolf PA. Serum cholesterol and cognitive performance in the Framingham heart study. Psychosom. Med. 2005;67:24–30.

2 Mielke MM, Zandi PP, Sjogren M, Gustafson D, Ostling S, Steen B, Skoog I. High total cholesterol levels in late life associated with a reduced risk of dementia. Neurology. 2005;64:1689–1695

3 van den Kommer TN, Dik MG, Comijs HC, Fassbender K, Lutjohann D, Jonker C. Total cholesterol and oxysterols: early markers for cognitive decline in elderly? Neurobiol. Aging. 2009;30:534–545.

4 Atzmon G, Gabriely I, Griener W, Davidson D, Schechter C, Brazilai N. Plasma HDL levels highly correlate with cognitive function in exceptional longevity. Journal of Gerontology Series A, Biological Sciences and Medical Sciences. 2002;57A:M712–M715.