Tomatensap: goed voor hart en lever

tomatensap voor gezonde longen

Tomatensap is goed voor de lever en het hart. Want lycopeen uit tomaat verbetert de vaatfunctie en voorkomt dan ook hart-en vaatziekten. In tomatensap is deze antioxidant geconcentreerd aanwezig. Bijkomend voordeel is dat het sap ook de vette lever verbetert. Maar de drank is ook veelbelovend bij buikvet.

Tomatensap voor hart en lever

tomatensap5.jpg
Tomatensap is goed voor hart en lever. Verse tomatensap zit dan ook nog eens vol vitamine A en C

Tomatensap is goed voor de lever en het hart. Dit is te wijten aan antioxidant lycopeen. Deze carotenoïde is ook in andere groenten en fruit te vinden. Denk maar aan papaya, rode grapefruit en guave. De vasculaire voordelen van tomatensap zijn groot. De drank vermindert zelfs je buikomvang. Met tomatensap drink je niet alleen buikvet weg, maar ook chronische ziektes. Uit talloze studies blijkt het gunstige effect bij

  • atherosclerose
  • metabool syndroom
  • hoge bloeddruk
  • vaataandoeningen
  • beroerte

Elke dag 1 glas tomatensap

Tomaten, tomatensaus en tomatensap zijn naast watermeloen belangrijk bronnen van lycopeen. Wanneer je de voordelen van lycopeen wilt plukken, neem dan minstens 7 porties per week van lycopeen rijke voeding. Of te wel: drink elke dag een glas tomatensap.

Bij vrouwen na de overgang zorgde dit voor een fikse afname van kanker en hart- en vaatziekten. 1 2 3

Tomaten tegen aderverkalking

Zoals we weten verhoogt aderverkalking de kans op hart- en vaatziekten. Goed nieuws is het, dat vasculaire veranderingen door veroudering deels omkeerbaar zijn. Hierbij is tomatensap goed te gebruiken. Bovendien is het goedkoop en makkelijk te verkrijgen. Dat maakt het een hele geschikte natuurlijke remedie!

Neem het sap, de saus of de soep

Omdat het lycopeengehalte toeneemt naarmate vruchten rijpen, zit er in tomatenproducten een hoge concentratie van deze antioxidant. Rijke bronnen zijn dan ook het sap, de puree, de saus en de soep van tomaten! Want bewerking zet namelijk meer van de stof vrij. 4 5

Goed voor je taille

1 glas tomatensap per dag vermindert de buikomvang

En de voordelen voor het hart zijn bijna onnoemelijk veel. Wat dacht je van ontstekingsremmend, anti-aderverkalking, beschermend voor het hart en de lever, anti-bloedklonter en verbetering van het metabool profiel. Zo blijkt 1 glas tomatensap per dag al de buikomvang te verminderen. Hiernaast verbetert het de bloeddruk en de endotheelfunctie. 6

Moduleert vetten

Heb je een te hoog cholesterol? Ga dan tomatensap drinken. Of neem een lycopeensupplement. Zo’n supplement helpt namelijk om het cholesterol te reguleren. En is handig gebleken als men geen statines tolereert. 7 De antioxidant reguleert de HDL: LDL ratio op een manier die vergelijkbaar is met een lage dosis statines. (25 mg lycopeen per dag). Dit gebeurt wel zonder de bijwerkingen van statines, dus het is een veilige methode. 8 9

Tegen vette lever

Wat betreft de vette lever, ook hierbij helpt tomatensap. Dat lycopeen beschermt tegen het vette lever syndroom, wordt door honderden studies onderschreven. En dat niet alleen: het beschermt tevens tegen ontsteking en degeneratie van de lever.

Het kan niet genoeg gezegd worden: sap, gekookte tomaten en tomatensaus bieden een weelde van gezond, biobeschikbaar lycopeen.

Kortom: veelzijdig en rijk in smaak is de tomaat een geweldig voedingsproduct met medicinale eigenschappen. In verse tomatensap zitten dan ook nog de nodige vitamines A en C. Als je het regelmatig consumeert help je je hart en je lever. Maar wat dacht je van je ogen en immuunsysteem? Immers, lycopeen is een carotenoïde.

Detoxen met tomatensap

Tot slot helpt het ook nog om te detoxen. Wat erg welkom is in deze tijd van bewerkte en verpakte voeding. Ons lichaam is zowat een pakhuis van gifstoffen en voedingsadditieven. Tomatensap spoelt je weer schoon. Mede dankzij de chlorine die het bevat. Niet alleen goed voor je lever, maar ook voor je nieren!

bronnen tomatensap

1 Sesso H. D., Liu S., Gaziano J. M., Buring J. E. (2003). Dietary lycopene, tomato-based food products and cardiovascular disease in women. J. Nutr. 133, 2336–2341. 10.1093/jn/133.7.2336

2 Song B., Liu K., Gao Y., Zhao L., Fang H., Li Y., et al. (2017). Lycopene and risk of cardiovascular diseases: a meta-analysis of observational studies. Mol. Nutr. Food Res. 61:1601009 10.1002/mnfr.201601009

3 Cheng H. M., Koutsidis G., Lodge J. K., Ashor A. W., Siervo M., Lara J. (2017). Lycopene and tomato and risk of cardiovascular diseases: a systematic review and meta-analysis of epiedemiological evidence. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 11, 1–18. 10.1080/10408398.2017.1362630

4 Thies F., Masson L. F., Rudd A., Vaughan N., Tsang K., Brittenden J., et al. . (2012). Effect of a tomato-rich diet on markers of cardiovascular disease risk in moderately overweight, disease-free, middle-aged adults: a randomized controlled trial. Am. J. Clin. Nutr. 95, 1013–1022. 10.3945/ajcn.111.026286

5 Burton-Freeman B., Sesso H. D. (2014). Whole food versus supplement: comparing the clinical evidence of tomato intake and lycopene supplementation on cardiovascular risk factors. Adv. Nutr. 5, 457–485. 10.3945/an.114.005231

6 Front Pharmacol. 2018; 9: 521. doi: 10.3389/fphar.2018.00521 Lycopene and Vascular Health

7 Sultan Alvi S., Ansari I. A., Khan I., Iqbal J., Khan M. S. (2017). Potential role of lycopene in targeting proprotein convertase subtilisin/kexin type-9 to combat hypercholesterolemia. Free Radic. Biol. Med. 108, 394–403. 10.1016/j.freeradbiomed.2017.04.012

8 Ried K., Fakler P. (2011). Protective effect of lycopene on serum cholesterol and blood pressure: meta-analyses of intervention trials. Maturitas 68, 299–310. 10.1016/j.maturitas.2010.11.018

9 Lorenz M., Fechner M., Kalkowski J., Fröhlich K., Trautmann A., Böhm V., et al. . (2012). Effects of lycopene on the initial state of atherosclerosis in New Zeeland White (NZW) rabbits. PLoS ONE 7:e30808. 10.1371/journal.pone.0030808