5X Voeding die huid beschermt tegen zon

voeding die beschermt tegen zonschade

Voeding die de huid beschermt tegen de zon! Dat is handig. Met de zonnige dagen in aantocht, eet je je huid alvast naar meer bescherming. Zo houd je de huid gezond en vrij van zonschade.

Welke voeding beschermt je huid tegen de zon?

voedingzon2.jpg
Voeding die de huid beshermt tegen de zon? Denk dan aan onder andere wortelen en broccoli

Voeding die de huid beschermt tegen de zon. Handig! Combineer zonbescherming en voeding, en je huid doorstaat het zonnetje extra goed. Hiernaast is het handig om in de zomer een olie te gebruiken die zonschade behandelt. Van bepaalde voeding is bewezen dat het krachtige zon bescherming biedt van binnenuit. Bereid je huid voor, en ga ze vast consumeren!

Zonbescherming van binnenuit

Hoewel je nog zo je best doet om je huid te beschermen, is zonschade snel gebeurd. Een factor moet je elke twee uur weer vers aanbrengen. Wie doet dat? Help je huid extra, en zorg dat het de nutriënten krijgt voor een betere bescherming.

Eten tegen zonschade: het werkt

Want zon beschadigt de huid. Zonschade is een ontstekingsreactie en een symptoom van onderliggende schade door blootstelling aan UV-licht. Omdat UV-licht vrije radicalen produceert en dus oxidatieve schade, verandert het ons DNA. Aan UVA zijn we het meest blootgesteld en dit zorgt voor behoorlijke huidschade.

Polyfenolen en carotenoíden

Maar we kunnen ons hier van binnenuit tegen wapenen. Dus welke voeding gebruiken we dan? Natuurlijk zijn dit antioxidanten. Carotenoíden, polyfenolen: ze beschermen tegen schade door zon.

Kijk maar naar de topvoeding die je huid beschermt tegen de zon

Tomatenpuree en olijfolie

De rijkste bron van lycopeen, een carotenoïde. Aangezien carotenoïden sterke antioxidanten zijn die vrije radicalen in de huid bestrijden, na blootstelling, zijn tomaten een goede strategie. Want 40 gram tomatenpuree in combinatie met 10 gram olijfolie gaf na 10 weken consumptie 40% minder zonschade. Het was de combinatie die het hem deed. Waarom tomatenpuree is tomatenpuree beter dan tomaten? Omdat de concentratie lycopeen hierin het hoogst is.

Wortelsap

voedingzon3.jpg
Tomaten zorgen voor aanzienlijk minder zonscchade

Natuurlijk bevatten wortelen ook carotenoïden. Waarvan ook lycopeen. Uit onderzoek blijkt dat 400 ml wortelsap per dag voor 45% minder zonschade zorgt. Deze hoeveelheid bevat 10 mg lycopeen en 5.1 mg beta-caroteen.

Groene thee

Dit is wel een van de populairste dranken wereldwijd. Afgezien van alle andere gezondheidsvoordelen, is het een van de beste producten die je huid beschermt van de zon. Want het is rijk aan polyfenolen, en deze remmen huidkanker. Voor de beschermende effecten drink je ongeveer 5 á 6 koppen per dag.

Omega-3

Ook omega-3 vetzuur EPA geeft zonbescherming. Het helpt zelfs tegen zonnebrand. Wie 4 gram EPA per dag neemt, verbrandt na 3 maanden minder snel. Markers van DNA schade in de huid nemen eveneens af.

Donkere cacao

Inmiddels een superfood, en rijk aan polyfenolen. De lekkernij verslaat onder andere de hoge bloeddruk en cogniteve achteruitgang. Maar het beschermt de huid ook tegen de zon. Wie dit eet is echt beter bestand tegen zonnestralen. Zorg dat het cacoagehalte minstens 70% is.

Kurkuma

Gebruik van een kurkuma crème of gel op de huid, remt de negatieve gevolgen van blootstelling aan UVA-licht. Hoe het remt? Net als de eerder besproken stoffen remt ook kurkumine vrije radicalen. En zodoende voorkomt het allerlei ongewenste veranderingen in de huid.

Andere voeding voor de huid

Uiteraard kun je ook nog andere voeding eten, zodat je huid goed de zonnnige dagen doorkomt. Zorg voor voeding met voldoende vitamine E en C. Dit is boerenkool, rode kool, bessen, zoete aardappel, spruitjes, aubergine, paparika, broccoli en amandelen. Twijfel je? Bedenk dan dat donkere en kleurrijke voeding meestal boordevol antioxidanten zit. Gebruik evengoed nog een natuurlijk zonnebrandmiddel, of een minerale poeder met een SPF factor (tip: Jane Iredale of Clinique).

Bronnen

Food Funct. 2014 Sep;5(9):1994-2003. doi: 10.1039/c4fo00280f. Skin protection against UV light by dietary antioxidants.

Sci Rep. 2017; 7: 5106.doi: 10.1038/s41598-017-05568-7 Tomatoes protect against development of UV-induced keratinocyte carcinoma via metabolomic alterations

Pharmacogn Rev. 2011 Jul-Dec; 5(10): 164–173. doi: 10.4103/0973-7847.91114 Potential of herbs in skin protection from ultraviolet radiation

Nutr Rev. 2010 Feb;68(2):75-86. doi: 10.1111/j.1753-4887.2009.00264.x. Nutritional approach to sun protection: a suggested complement to external strategies.

Photochem Photobiol Sci. 2006 Feb;5(2):238-42.. Lycopene-rich products and dietary photoprotection.

J Cosmet Dermatol. 2009 Sep;8(3):169-73. doi: 10.1111/j.1473-2165.2009.00448.x. Eating chocolate can significantly protect the skin from UV light.

Natural products: Molecular mechanisms in the photochemoprevention of skin cancer. Rev Latinoamer Quím. 2008;36:83–102.