Langer leven door meer spierkracht

spierkracht

Langer leven willen we vrijwel allemaal. Meer spierkracht geeft je inderdaad een langer leven. Maar let op: niet elke manier heeft hetzelfde voordeel. In deze blog lees je wat het effectiefst is!

Langer leven door meer spierkracht

Langer leven, wie wil dit niet? Door te werken aan meer spierkracht, is een langer leven binnen handbereik. Dit is de boodschap van een nieuwe studie. Maar niet alle oefeningen geven hetzelfde profijt, als je langer wilt leven. Hoe dan ook: getrainde spieren verlengen de duur van je leven.

Wil je voeding gebruiken om je spierkracht en levensduur te verbeteren? Dan zijn tomaten en bieten een goede optie. Bieten boosten de spierkracht, en tomaten verlengen de levensduur.

“Voor opstaan uit een stoel en een bal trappen heb je meer spierkracht nodig als je op oudere leeftijd bent, dan bij bijvoorbeeld krachttraining het geval is.”

Studie auteur Professor Claudio Gil Araújo, director of research and education, Exercise Medicine Clinic — CLINIMEX, Rio de Janeiro, Brazil.

“Onze studie toont dat mensen met meer spierkracht langer leven.”

Hoe gebruik je het beste spierkracht?

langer leven

Om spierkracht te definiëren is er een combinatie van drie dingen

 • 1 en 2 Het vermogen om kracht samen met tempo toe te passen
 • 3 De coördinatie van bewegingen hierbij

Tempo aanhouden

Met andere woorden: het is de meting van het uitgevoerde werk per tijd. Want je produceert meer kracht als tegelijkertijd het werk in een kortere tijd gebeurt. Om de trap op te lopen is kracht nodig, en hoe sneller je gaat des te meer kracht heb je nodig.

Volgens professor Araújo is een goede krachttraining de beste combinatie van snelheid en gewicht dat verplaatst of geheven wordt.

Nu is het vaak zo dat de meeste mensen dit anders doen. Als het gaat om krachttraining op de sportschool denk je aan de zwaarte van het gewicht. En het aantal herhalingen. Maar aan het tempo wordt niet vaak gedacht. Terwijl je voor optimale resultaten over je gebruikelijke kracht heen moet en tempo moet toevoegen.

Omdat de spierkracht geleidelijk aan afneemt na het 40e levensjaar, is dit belangrijk.

“We tonen dat kracht sterk relateert aan eerder overlijden. Maar het goede nieuws is dat je hier iets aan kunt doen om de beste overlevingskansen te creëren.”

Aan de studie deden 3878 mensen in de leeftijd van 41-85 jaar mee. Allen waren geen sporters. In de periode tussen 2001 en 2016 werd hun spierkracht getest. Van de deelnemers was de gemiddelde leeftijd 59 jaar, 5% was 80+ en 68% was man.

Wat na 2 of 3 pogingen bereikt werd qua zwaarte van de gewichten, was de maximale spierkracht. Degenen met een maximale spierkracht hadden de beste overlevingskans.

Ook eerdere onderzoeken noemden het belang van spierkracht, vooral de handgreep. Nu lag de focus echter op de voorspellende waarde van spierkracht. Zo werd de roeioefening gekozen omdat dit een vergelijk is met bijvoorbeeld het optillen van kleinkinderen.

“Artsen kunnen de spierkracht meten bij hun patiënten en meer krachttraining adviseren.”

Hoe je traint om je spierkracht te vergroten

spieren

Kies

 • Meerdere oefeningen voor het boven- en onderlichaam
 • Een gewicht met de maximale kracht (doe er moeite voor)
 • Een tot drie sets van zes tot acht herhalingen, waarbij je het gewicht zo snel mogelijk beweegt. Terwijl je dit doet span je je spieren aan.
 • Een pauze van 20 seconden tussen elke set
 • Doe hetzelfde als boven met andere oefeningen (voor de biceps en dergelijke)

Hoe ga je vooruit

 • Begin met zes herhalingen bij elke set. Zodra het makkelijk wordt, verzwaar je het gewicht.
 • Als het weer makkelijk wordt, doe je hetzelfde en houdt de zes herhalingen aan
 • Vermijd “smokkelen” als het moeilijk is om de juiste techniek te gebruiken. Ga dan terug naar minder herhalingen of minder gewicht.
 • Verlies van spiermassa, hoe voorkom je dit?

Zo voorkom je verlies van spieren

Of je nu jong of oud bent, verlies van spiermassa zit in een klein hoekje als je niet goed traint. Samen met vet, verliezen we vaak aan spieren. Maar dit is te voorkomen. Als je wilt afvallen, zorg dan eerst dat je gaat sporten. En begin pas later met een dieet. Zo behoud je je spieren.

Bottom line: je moet sporten niet gelijktijdig starten met een dieet.

Dit bleek in 2014 uit een studie van the Institute of Endocrinology, Metabolism and Hypertension of Tel Aviv Medical Center in Tal Aviv, Israel.

Eerst trainen en later pas een dieet

Voor de mooiste resultaten en het behoud van spieren moet training eerst vooraf gaan aan pogingen om gewicht te verliezen. Dit voorkomt ook dat je later weer aankomt. Want tijdens een dieet verlies je meestal spieren. Helaas leiden meerdere afvalpogingen tot meer verlies van spiermassa. Het Israëlisch onderzoek demonstreerde duidelijk dat deelnemers die eerst trainden en later pas bezig gingen met gewichtsverlies, nauwelijk spiermassa verloren.