Vitamine D: natuurlijke remedie bij hoge bloeddruk

vitamine d

Vitamine D is een natuurlijke remedie bij een hoge bloeddruk. Omdat er een link is tussen een vitamine D tekort en de bloeddruk. Veel studies lieten deze link al zien. Maar het was niet duidelijk of een tekort aan de zonvitamine ook hypertensie veroorzaakt.

Natuurlijke remedie vitamine D verlaagt hoge bloeddruk

Vitamine D is een natuurlijke remedie bij een hoge bloeddruk. Dus als je de symptomen van een tekort herkent, laat je vitamine D spiegel dan testen. De juiste vitamine D spiegel verbetert de hartfunctie. Nu is deze link tussen de zonvitamine en hypertensie bloeddruk al gelegd in onderzoeken. Alleen was nog niet duidelijk of een tekort aan de vitamine ook de boosdoener achter een hoge bloeddruk was.

Vitamine D ook veroorzaker hypertensie

Totdat er een belangrijke grootschalige studie verscheen. Hieraan deden meer dan 155.000 mensen mee. Wat liet het zien? Dat een lage vitamine D spiegel inderdaad een hypertensie veroorzaakt. De studie bewees daadwerkelijk oorzaak en gevolg.

Hogere vitamine D waarden, lagere bloeddruk

Uit de data bleek zelfs dat hoe hoger de vitamine spiegel is, des te lager de kans op een hoge bloeddruk. Voor elke toename van 10% van vitamine D, daalt de kans op hypertensie met 8%.

Lage vitamine D waarden lokken een hoge bloeddruk uit. Aangezien lage vitamine D spiegels vrij gebruikelijk zijn in de Westerse wereld, zijn dit belangrijke gegevens. Omdat het onderzoek sterk suggereert dat cardiovasculaire aandoeningen voorkomen kunnen worden door vitamine D suppletie.

Dus is vitamine D een natuurlijke remedie

voor de hoge bloeddruk

meer vitamine D, lagere bloeddruk
Meer vitamine D, lagere bloeddruk

Waarschijnlijk wel, volgens bovengenoemde uitkomsten. Maar ook andere studies laten zien dat het antwoord hierop positief is. Bijvoorbeeld: de inname van vitamine D3 leidde na 3 maanden tot een significante verlaging van de bloeddruk. 2

En wat betreft de meest recente studie met 2953 patiënten met een hoge bloeddruk.  3 Ook deze toonde het verband tussen een hypertensie en een tekort aan de vitamine. Zo kwam een tekort voor bij 61% van de patiënten met een resistente hypertensie.

Hoeveel moet je dan nemen?

Als je effect wilt, neem dan in ieder geval 1000 ie per dag. Toch liet de hoogste dosis (4000 ie per dag) het grootste effect zien. 2 Zo nam de systolische bloeddruk steevast af, naarmate de vitamine D spiegel omhoog ging. Kortom, een dosisafhankelijke uitwerking.

Afname van mmHg (systolische bloeddruk) bij

  • 1000 ie per dag: 0.7 mmHg
  • 2000 ie per dag: 3.4 mmHg
  • 4000 ie per dag: 4.0 mmHg

Hoe weet je of je een vitamine D tekort hebt?

Dat is eenvoudig, omdat het via een bloedtest is vast te stellen. Het is heel belangrijk om te weten hoe het met je vitamine D spiegel gesteld is. En niet alleen voor de bloeddruk. Want de vitamine is onmisbaar voor elke cel en elk weefsel in je lichaam. Dus kun je niet zonder voor een goede immuunfunctie, gezonde botten, een gezond hart en een goede stemming!

De meest accurate test is die waarbij 25 hydroxy vitamine D gemeten wordt. Mocht je spiegel tussen de 20-50 ng/ml zitten, dan zit je aardig laag. Gelukkig kun je dit goed opvijzelen door drie maanden lang 5000 ie te nemen. Vervolgens laat je je spiegel weer testen. Natuurlijk kun je dan een (lagere) onderhoudsdosis nemen, eventueel buiten de zomermaanden om.

Vergeet magnesium niet

Omdat magnesium de vitamine D spiegel optimaliseert, moet je dit mineraal niet vergeten. The American Journal of Clinical Nutrition publiceerde hoe lage magnesiumspiegels een verband hebben met lage vitamine D spiegels. 4

Ook bleek dat magnesium een regulerend effect heeft bij mensen met hoge D-waarden. Maar als er te weinig van het mineraal in het lichaam is, blokkeert dit de vitamine D synthese. Onnodig te zeggen dat dit een gezondheidsprobleem is. Weliswaar kunnen we extra vitamine D nemen, maar zonder voldoende magnesium heeft dat weinig zin.

Lage magnesiumspiegel maakt vitamine D ineffectief

Dit meldt ook een andere recente publicatie in The Journal of The American Osteopathic Association. Om precies te zijn: dat een lage magnesiumspiegel vitamine D ineffectief maakt. Volgens die publicatie is het dan ook vrij nutteloos om de zonvitamine te slikken als de magnesiumspiegel te wensen overlaat.