Serotonine tekort: symptomen en oorzaken

serotonine tekort

Voel je je steeds down en somber? Misschien heb je een serotonine tekort, en herken je de symptomen ook redelijk. Maar wist je hoe belangrijk vitamine D bij een serotonine tekort is?

Serotonine tekort, herken de symptomen

depressie

Depressie is niet het enige symptoom van een serotonine tekort

Let op deze vitamine

Een serotonine tekort heeft een aantal duidelijke symptomen. En oorzaken. Als je steeds down bent, kan het zijn dat er iets niet goed loopt in de neurotransmitters. Serotonine tekort wordt vaak in verband gebracht met depressie. Maar uiteraard zijn er ook andere symptomen.

Wat belangrijk is om te weten: Volgens de recentste bevindingen spoort een optimale vitamine D spiegel de aanmaak van serotonine aan.

Serotonine tekort, oorzaken

stresshormoon cortisol
Serotonine tekort; een van oorzaken is een lage vitamine D spiegel

Wat wel duidelijk is, is dat bepaalde factoren tot een lage serotoninespiegel leiden. Dit zijn overtollige consumptie van koolhydraten, disfunctie van de bijnieren, slaapgebrek of excessieve stress.

Tevens is er bewijs, dat serotonine de communicatie tussen darmen en brein regelt. Heb je een tekort, dan wordt serotonine snel afgebroken. Of de productie is belemmerd. Helaas is er geen manier om te meten of hoe hoog je serotonineniveau is. Met andere woorden: alleen door naar de symptomen te kijken kun je inschatten of je eventueel een tekort hebt.  Depressie is natuurlijk niet het enige symptoom.

Aandoeningen die gepaard gaan met een lage serotoninespiegel

  • Fibromyalgie
  • Migraine
  • Prikkelbare darm
  • Obesitas
  • Astma

Als je je serotonine niveau verhoogt, dan verbeteren deze condities.

Neurotransmitter voor geluksgevoel

Er is niet altijd een vinger op je “blues” te leggen. Wel is duidelijk hoe groot de rol is die serotonine bij je stemming en gevoelens van geluk speelt. Het is een van de belangrijkste neurotransmitters en vooral aanwezig in de hersenen en darmen. De meeste hersencellen worden direct of indirect door de neurotransmitter beïnvloed. Of het nu om sociaal gedrag, libido, slaap, geheugen, stemming of leren gaat: serotonine is erbij betrokken.  Maar liefst 95% van alle serotonine bevindt zich in de darmen, niet eens in de hersenen!

Serotonine check

Wist je dat… Serotonine ook een rol speelt bij agressief gedrag? Dit bleek uit een studie op vrouwelijke muizen. Niet alleen zorgde een tekort voor agressief gedrag bij deze muizen. Ook werden ze er erg defensief van.

Pessimistische gedachten

Je hebt voortdurend gedachten die pessimistisch, donker, wantrouwig en cynisch zijn. Bij vrouwen speelt een serotoninetekort vaker. Als mannen depressief is, ligt dit eerder aan een tekort van dopamine. Bij een dopaminetekort speelt apathie, gebrek aan motivatie en moeite om te focussen.

Trek in suikers en zetmeel, slechte nachtrust

Vicieuze cirkel

Nu werken koolhydraten en suikers een serotonine tekort in de hand. Maar andersom is ook het geval. Een tekort maakt dat je steeds zin hebt in zoetigheid en zetmeel. Vrij logisch omdat dit voedsel tijdelijk je serotonineniveau verhogen. En maken dat je je kortstondig beter voelt. Hiernaast heb je duidelijke problemen met slapen. Zo merk je dat je steeds wakker wordt en de slaap niet meer vat.

Schuldgevoel, laag zelfbeeld

Een tekort geeft ook een laag gevoel van eigenwaarde. Dit houdt in dat je je vertrouwen en gevoel van eigenwaarde bent kwijtgeraakt. Je bent steeds kritisch op jezelf. Of voelt je continu ergens schuldig over. Hiernaast ben je vaak bezorgd en voel je je slecht begrepen. Misschien heb je ook paniek- of angstaanvallen.

Sociale fobie, slapeloosheid, eetstoornissen: dit zijn de duidelijke kenmerken. Maar niet alle symptomen zijn zo duidelijk. Minder duidelijke symptomen van een tekort zijn boosheid, verstopping, overgevoeligheid voor pijn, migraine, slechte cognitie en zelfs tinnitus.  

Alcohol en zoetstoffen, minder serotonine

Natuurlijk zijn er diverse oorzaken die tot een serotonine tekort leiden. Zoals bijnieruitputting en voedingstekorten. Overigens kun je bijnieruitputting natuurlijk behandelen. Het gebruik van de anticonceptiepil helpt ook niet mee. Andere veroorzakers zijn alcohol, kunstmatige zoetstoffen en gebrek aan zonlicht. Dit laatste geeft natuurlijk de link met vitamine D weer.

Wat betreft koffie: Hoewel weleens gezegd wordt dat koffie het serotonine niveau verlaagt, is er geen bewijs voor. Afbraak van tryptofaan wordt juist tegen gegaan door koffie. Dit verhoogt de beschikbaarheid van tryptofaan voor de samenstelling van serotonine. bron

Meer serotonine, voeding

Je kunt je serotonineniveau wel verhogen met voeding. Walnoten, bananen, ananas, kiwi’s, pruimen en tomaten: ze bevatten serotonine. Toch is dit niet de meest effectieve manier. Omdat serotonine via voeding niet altijd de hersenen bereikt. Om deze reden kun je je beter richten op voeding met tryptofaan. Want tryptofaan is de precursor van serotonine.

Andere voeding die serotonine verhoogt, maar via andere mechanismen: donkere chocolade, vette vis, groene thee, gefermenteerde voeding en kurkuma. Pas op met suiker: dit is een boost voor cortisol. Suiker verhoogt cortisol zelfs 5 uur lang.

Vitamine D spoort aanmaak serotonine aan

Dat een optimale vitamine D spiegel de aanmaak van serotonine aanspoort, is een belangrijk gegeven.  Volgens een recente bevinding speelt Vitamine D samen met serotonine een rol bij atypisch sociaal gedrag. Bijzonder is het, dat de zonvitamine indirect SSRI’s en MAO remmers nabootst. Als er te weinig D in het brein is, ontstaat afwijkend sociaal gedrag. Hierbij kun je denken aan depressie, autisme en agressie.

Want dankzij vitamine D blijven de serotonine concentraties in de hersenen behouden. Dit verklaart ook waarom en hoe de vitamine de loop van psychiatrische aandoeningen beïnvloedt.

Aanbevolen artikelen