Noodles en witmeelproducten verhogen bloeddruk

noodles

Noodles en witmeelproducten verhogen de bloeddruk. Dit blijkt uit een nieuwe publicatie. Hoog tijd om deze voeding te verruilen voor kwaliteitsvoeding. Zo doe je niet alleen je bloeddruk een plezier.

Noodles verhogen bloeddruk bij vrouwen

noodles
Noodles zijn makkelijk, maar verhogen wel de bloeddruk

Dat noodles de bloeddruk verhogen, meldt een publicatie in Nutrition Research and Practice. Dit bleek bij vrouwen die regelmatig noodles consumeren. Als dit rond de 5 porties per week is, dan is de kans op hypertensie verdubbeld. Deze associatie is er bij mannen niet. Vooral instant noodles zijn funest voor je gezondheid. Er zijn allerlei natuurlijke manieren om je bloeddruk te verlagen. En je kunt beginnen met het sterk minderen van noodles en andere witmeelproducten.

Andere witmeelproducten

Niet alleen noodles verhogen de bloeddruk. Een hoge inname van bewerkte graanproducten vergroot de kans met 69%.  [[2]

De studie betrof Koreaanse vrouwen. Hierbij kan opgemerkt worden dat Koreanen noodles ook samen met gestoomde rijst eten. Dus de inname van bewerkte koolhydraten ligt hoog, terwijl er weinig variatie is. Dan is er ook nog de hoge inhoud van zout via noodles. Dit vergroot natuurlijk de kans op hypertensie.

Noodles, witmeelproducten: weinig voedingsstoffen

Witmeelproducten waaronder ook noodles, bevatten weinig nutriënten. Zo wie zo zijn zemelen en kiemen tijdens de productie verwijderd. En van de vezels, kalium, magnesium en foliumzuur blijft ook niks over. Terwijl deze juist een goede uitwerking op de bloeddruk hebben. [3]  [4] [5] Vooral vezels verlagen de bloeddruk: hoe hoger de inname, des te beter het is voor hypertensie. [6]

Bloeddruk mannen/vrouwen

Apart genoeg was het verband tussen noodle consumptie en bloeddruk alleen te zien bij de vrouwen uit deze studie. Bij vrouwen zijn er andere risicofactoren voor hypertensie. Hoe dit nu komt is niet helemaal duidelijk. Mogelijk ligt het antwoord in de sexhormonen; die hebben een invloed op de mechanismen achter hypertensie.  [7] [8]

Dat voedingsfactoren een grotere invloed hebben op de hoge bloeddruk bij vrouwen laat een Australisch onderzoek in. Een lagere zoutinname verlaagde de bloeddruk meer bij vrouwen dan bij mannen. [9]

Bewerkt meel: lipidenwaarden en glucosespiegel

witmeelproducten

Ook andere witmeelproducten zijn niet gunstig voor de bloeddruk. Het effect op de lipidenwaarden is nog sterker

Vergeleken met noodles verhogen witte rijst en andere witmeelproducten de bloeddruk. Maar weliswaar minder dan noodles. Wat ze sterker doen, is dat ze de lipiden waarden en glucosespiegel beïnvloeden. Zo verhoogt de inname de vetspiegel en verlaagt een hoge inname het HLD cholesterol. [10] [11] Komt nog bij dat witte rijst enorm de glykemische lading vergroot. Dit heeft natuurlijk invloed op insulineweerstand en de glucosespiegel. [12]

Trucje voor pasta

Witmeelproducten geven problemen met het gewicht, de stofwisseling en cardiovasculaire gezondheid. Net als witte rijst stijgen insuline en glucose door deze producten. Jammer genoeg bevatten ze ook schadelijke additieven. Ben je dol op witte pasta en witte rijst? Pas dan dit trucje toe, om de schadelijke effecten te voorkomen!

Overload van witmeelproducten

Om het nog minder leuk te maken: bewerkt meel is waardevolle stoffen verloren. Zoals de eerder genoemde vezels, ijzer, magnesium, maar ook vitamine E en de vitamines B. In plaats daarvan vinden we er kalium bromaat, chlorine gas en benzoyl peroxide in. De laatste is dan wel gunstig bij puistjes, maar vinden we liever niet als bleekmiddel in onze voeding. Chlorine gas zorgt voor stijver deeg en kalium bromaat is eveneens een chemische stof dat een nadelige werking op de schildklier kan hebben.

Af en toe wit brood of een ander wit meelproduct eten is het probleem niet. Moeilijkheden ontstaan, als deze producten de overhand hebben in de vorm van brood, koek, ontbijtgranen, crackers en pasta’s. Als we het nuttigen, eten we minder kwaliteitsvoeding.

Bloeddruk verlagen met juiste koolhydraten

Het is belangrijk om te weten dat insulineweerstand bijdraagt aan hypertensie. Omdat bewerkte koolhydraten zich als suikers gedragen, verstoren ze de glucose- en insulinehuishouding. En op den duur leiden ze tot een hoge bloeddruk. Of verergeren ze bestaande hypertensie. Kortom: De eerste stap naar een betere bloeddruk is stoppen met bewerkte koolhydraten zoals je ze in witmeelproducten vindt. Want als de voeding weinig van dat soort koolhydraten bevat, gaat de bloeddruk significant dalen. [13] [14]

Koolhydraten zijn onmisbaar

hoge bloeddruk

Havermout is een goed alternatief voor witmeel. Dit voedsel is ook nog eens goed voor de bloeddruk en lipidenwaarden

Ga nu niet koolhydraat arm eten, want koolhydraten zijn echt onmisbaar. Ze zijn een belangrijke bron van energie en voeden lichaam en brein. Dan is het ook geen wonder, dat wanneer goede koolhydraten plaats maken voor slechte er een “foggy brain” ontstaat. Doe het andersom! Zorg dat de slechte plaatsmaken voor de goede.

Ga voor kwaliteit!

Want als het op koolhydraten aankomt, is kwaliteit het belangrijkst. Kwaliteit gaat altijd voor kwantiteit. Neem de inwoners van Papua Nieuw Guinea; maar liefst 70% van hun inname komt van koolhydraten. Toch kennen ze geen diabetes type 2 of obesitas. Knollen en andere groenten, peulvruchten, fruit, onbewerkte granen: het is allemaal super voeding. Zetmeelrijke knollen zoals de zoete aardappel ook.

Je bloeddruk zal erop vooruit gaan. En ook belangrijk: je voelt je weer energiek en vitaal.

Nutrition Research and Practice Nutr Res Pract. 2019 Apr; 13(2): 141–149. Published online 2019 Feb 28. doi: 10.4162/nrp.2019.13.2.141

1 Whole-grain consumption and the metabolic syndrome: a favorable association in Tehranian adults. Eur J Clin Nutr. 2005;59:353–362.

2 Refined grain consumption and the metabolic syndrome in urban Asian Indians (Chennai urban rural epidemiology study 57) Metabolism. 2009;58:675–681.

3 Wholeand refined-grain intakes and the risk of hypertension in women. Am J Clin Nutr. 2007;86:472–479.

4 Whole-grain diets reduce blood pressure in mildly hypercholesterolemic men and women. J Am Diet Assoc. 2006;106:1445–1449.

5 Whole grains and incident hypertension in men. Am J Clin Nutr. 2009;90:493–498.

6 Dietary fibre for the primary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev. 2016:CD011472.

7 Gender differences in hypertension: myths and reality. Curr Hypertens Rep. 2013;15:321–330.

8  Endogenous sex hormones, blood pressure change, and risk of hypertension in postmenopausal women: the multi-ethnic study of atherosclerosis. Atherosclerosis. 2012;224:228–234.

9 Decreasing dietary sodium while following a self-selected potassium-rich diet reduces blood pressure. J Nutr. 2003;133:4118–4123.

10 Metabolic syndrome risk factors are associated with white rice intake in Korean adolescent girls and boys. Br J Nutr. 2015;113:479–487.

11 Rice-eating pattern and the risk of metabolic syndrome especially waist circumference in Korean Genome and Epidemiology Study (KoGES) BMC Public Health. 2013;13:61.

12 Rice intake, weight change and risk of the metabolic syndrome development among Chinese adults: the Jiangsu Nutrition Study (JIN) Asia Pac J Clin Nutr. 2012;21:35–43.