Cannabis vermindert pijn bij fibromyalgie

OEDGEZOND.INFO

Cannabis vermindert chronische pijn bij fibromyalgie. Dit meldt journal Pain. Medische cannabis wordt steeds meer als medicatie bij pijn gezien. Het is mogelijk een alternatief voor opioïde pijnstillers zoals morfine.

Cannabis bij fibromyalgie

chronische pijn
Cannabis vermindert chronische pijn bij fibromyalgie

Fibromyalgie is mede door de chronische pijn behoorlijk ontwrichtend. Nu is bekend dat cannabis pijn vermindert. Dit is ook het geval bij fibromyalgie, meldt een studie Wel is het effect afhankelijk van de samenstelling. Denk hierbij aan de ratio THC en CBD.

De effecten op chronische pijn werden getest bij een groep vrouwelijke fibromyalgiepatiënten

Alternatief voor opioïde pijnstillers

Gezien de huidige “opioïde epidemie” is een alternatief voor opioïden nodig. Zo’n alternatief kan gevonden worden in cannabis. Deze plant bevat meer dan 500 chemische stoffen. Waarvan minstens 100 cannabinoïden. Dit zijn dan ook de belangrijkste actieve stoffen. Daar kun je bij chronische pijn dus je voordeel mee doen.

Want we hebben in ons centraal zenuwstelsel de meeste CB type 1 receptors. Wat betreft de andere, dit zijn CB type 2 receptors. En die bevinden zich op immuuncellen. Kortom: we hebben in ons lichaam dus aangrijppunten. Of te wel ontvangers. Die speciaal bedoeld zijn om om cannabinoïden. Deze ontvangers/receptors horen tot het endocannabinoïde systeem.

THC en CBD

Dat systeem moduleert de neurotransmitters. Wat betreft cannabis is de belangrijkste stof THC. Dit is wat THC doet: het werkt op de cognitie, motoriek, rust en natuurlijk de waarneming. De andere stof is CBD. Die beïnvloedt stemming en cognitie. En ook pijnbeleving. Ongeveer net zoals capsaïcine, die tot de top 16 natuurlijke pijnstillers behoort.

Bij fibromyalgie ervaren patiënten hoe ontwrichtend de ziekte op hun normale dagelijks functioneren is. Omdat de ziekte gepaard gaat met pijn, slaapstoornissen, vermoeidheid en cognitieve symptomen is het vrij lastig te behandelen.

Inhalatie van medische cannabis

In cannabis zijn THC en CBD de belangrijkste actieve stoffen. Vooral THC vermindert pijn bij fibromyalgie

Dus onderzochten de onderzoekers het pijnstillend effect van inhalatie van medische cannabis. Er werden 4 versies getest

  1. 22% THC, minder dan 1% CBD (hoog THC/laag CBD)
  2. 9% CBD en minder dan 1% THC (hoog CBD/laag THC)
  3. 6.3% THC, 8% CBD (hoog TCH/hoog CBD)
  4. Een placebo: zonder cannabinoïden

Bij groepen met een hoog THC gehalte was de pijnreductie het hoogst.

Minder spontane pijn en drukpijn

De cannabisproducten waren van Bedrocan®, Bediol®, Bedrolite® en placebo-cannabis. Die laatste was zonder cannabinoïden. Bij de eerste twee hadden patiënten minder drukpijn. Ook was  de spontane pijn met 30% gereduceerd (Bediol). 1 Cannabis zonder CBD had geen enkel effect.

Progressie

Dit zijn hoopgevende resultaten. Immers is het voor patiënten erg lastig om verlichting te vinden. Helaas vind je bij fibromyalgie geen diagnose voor de wijdverspreide pijn, vermoeidheid en ernstige slaapproblemen. Dan komt er ook nog depressie, angst en hersenmist bij. Al met al vrij ontmoedigend. Eindelijk begint de wetenschap progressie te maken w.b. de ziekte.

Fibromyalgie: ontsteking in hersenen

Volgens recente bevindingen speelt het hormoon leptine een rol, net als ontsteking in de hersenen. Hoewel de aanname altijd was dat de pijn ontstaat in de spieren, geeft dit geen verklaring voor de ontsteking die de pijn veroorzaakt. Om deze reden is de wetenschap de link gaan leggen met de hersenen.  Want wijdverspreide pijn en vermoeidheid indiceren dat veranderingen in het centraal zenuwstelsel een rol spelen.

Zo werd in een onderzoek inderdaad disfunctionele zenuwactiviteit gevonden bij fibromyalgie patiënten. Dit is bevestigd in andere onderzoeken. 2 3

Overreactief immuunsysteem

Een andere verklaring is een overreactief immuunsysteem. Dat is althans een connectie die gelegd werd door een bekende fibromyalgie onderzoekers. Mocht dit het geval zijn, dan zijn er zeker 10 kruiden die zo een op hol geslagen immuunsysteem prima kalmeren.

Beweging het beste medicijn

Voor wie aan beweging kan doen: dit is verreweg de meest effectieve benadering om chronische pijn te verminderen. Hoewel fibromyalgiepatiënten vaak noodgedwongen inactief zijn, leidt dit tot meer symptomen.

De studie is gepubliceerd in journal Pain).De studie werd uitgevoerd door een team van Leiden University Medical Centre (LUMC) in samenwerking met Bedrocan International.