Kaliumtekort: herken je de symptomen?

kaliumtekort

Kaliumtekort. Herken je de symptomen? Kalium is een essentieel mineraal met veel functies. Westerse voeding maakt dat veel mensen een tekort hebben. Wat zijn de oorzaken van een kaliumtekort, en op welke tekenen moet je letten?

Tekort aan mineraal kalium

Een kaliumtekort kent een aantal specifieke symptomen. Door een kaliumtekort verlopen spiersamentrekkingen minder goed. Ook heeft het invloed op de zenuwfunctie en de vochtbalans. Herken dus de tekenen. Maar herken ook oorzaken van een kaliumtekort. Dit is net zo belangrijk!

Bronnen van kalium: we gebruiken ze te weinig

Normaal gesproken is een kaliumtekort niet waarschijnlijk. Toch laat een groot onderzoek zien dat maar liefst 98% van de Amerikanen onvoldoende kalium binnenkrijgen. 1 Dat is huge. Wat veroorzaakt dit? Naar alle waarschijnlijkheid is dit de westerse voeding. 2 Omdat vooral tieners dit veel nuttigen, is de kans op een kaliumtekort bij hen ook groot. Later in het artikel kijken we naar de andere oorzaken van een tekort van dit mineraal.

Wat is er mis met ons dieet?

Dat we gezonde voeding verruild hebben voor voeding van lage kwaliteit. Zo eten we betrekkelijk weinig groenten, fruit, bonen en noten. Terwijl we wel veel zout en transvetten consumeren. Toch is dit niet altijd de oorzaak.

Oorzaken van kaliumtekort

Want de belangrijkste is excessief kaliumverlies via de urine. Dit komt natuurlijk door diuretica. Maar andere redenen van verlies zijn

 • Alcoholgebruik
 • Aandoeningen aan nieren
 • Diarree en overgeven, of het gebruik van laxeermiddelen
 • Diabetes
 • Overmatig transpireren
 • Tekort aan foliumzuur
 • Gebruik van sommige antibiotica
 • Hoge zoutinname: indirecte invloed. Omdat we door een hoge zoutinname meestal meer gaan drinken. Hoewel het goed is om veel water te drinken, kan dit ook een reden zijn voor kaliumverlies via de urine.

Symptomen van een kaliumtekort

Vermoeidheid en zwakte

Dit zijn meestal de eerste tekenen van een tekort. In de eerste plaats reguleert kalium de spiersamentrekkingen. Dus als er weinig kalium is, zijn de samentrekkingen zwakker. Hiernaast heeft een tekort ook invloed op hoe het lichaam de andere nutriënten gebruikt. En omdat een tekort invloed heeft op de insulineproductie, ontstaat eveneens vermoeidheid. 3 4

Spierkrampen en spierpijn

Bij te weinig kalium ontstaan mogelijk spierkrampen. Binnen de spiercellen faciliteert kalium namelijk signalen vanuit de hersenen. Die signalen stimuleren of stoppen spiersamentrekkingen. 5 6  Niet alleen heeft kalium te maken met spierkrampen. Ook bij stijfheid en pijn van de spieren speelt het mineraal een rol. Pas hiermee op, omdat dit voor snelle afbraak van de spieren kan zorgen. Er zijn veel natuurlijke spierontspanners, en kalium is er een van.

Laat de kalium maar lekker via het bloed naar je spieren stromen. Zo kunnen je bloedvaten voor een goede bloedtoevoer zorgen. En krijgen je spieren voldoende zuurstof. Hieronder bij “slaapproblemen” zie je wat je het beste kunt eten! 7  8

Slaapproblemen

kalium
Om aan de symptomen van een kaliumtekort te werken, zijn bieten verreweg de beste voeding

Dit symptoom is minder bekend. Aangezien kalium ook het slaap- en waakritme regelt, kan je van een tekort wakker liggen. Mocht je hiernaast nog last hebben van spierkrampen, neem dan meer kalium. En combineer dit met magnesium. Dus neem voor het slapen gaan de ideale kaliumrijke snack. Is dit de banaan? Nee! De rijkste bron van kalium is de biet. Gevolgd door spinazie. Op nummer drie staat broccoli. En de avocado doet het ook niet slecht.

 • Snijbiet: 960 mg per kop
 • Spinazie: 838 mg per kop
 • Avocado: 874 per kop
 • Champignons: 635 mg per ons
 • Broccoli: 505 mg per kop
 • Spruitjes: 494 mg per kop
 • Medium banaan: 422 mg
 • Romeinse sla:324 mg per kop
 • Selderij: 344 mg per kop

Spijsverteringsproblemen

Nu zijn er onnoemelijk veel oorzaken voor spijsverteringsproblemen. Toch is een kaliumtekort er een van. Dit is weer vanwege de spiersamentrekkingen. Omdat het “goede zout” ook signalen van en naar het spijsverteringskanaal regelt. Voor een goede stoelgang zijn samentrekkingen net zo hard nodig. 9 Als dit verstoord is, ontstaan er problemen met de stoelgang. Denk hierbij aan verstopping en een opgezette buik. 10  11 Sterker nog: een ernstig tekort heeft dito gevolgen! Omdat het de stoelgang compleet lam kan leggen. 12

Hartkloppingen

Ken je dat nare gevoel van hartkloppingen? Grote kans dat een kaliumtekort hier iets mee te maken heeft. 13 Voor een normale hartslag is kalium onmisbaar voor de hartcellen. Dan is het niet zo verwonderlijk dat een tekort aan het mineraal hartkloppingen teweeg brengt.

Tintelen en doof gevoel

Ook van die onprettige verschijnselen, veroorzaakt door een kaliumtekort. 14 Meestal merk je dit in je handen, armen, benen en voeten. 15 Dit komt doordat het mineraal de zenuwfunctie regelt. Daarom leidt een tekort tot een doof gevoel en tintelingen.

Ademhalingsproblemen

Dit kan een tekort dus ook nog teweeg brengen: ademhalingsproblemen. Ook hier heeft het weer met de signalering van en naar de spieren te maken. Net als alle organen hebben de longen ook signalen nodig om samen te trekken en te verwijden. 16 Dit kan niet goed gebeuren bij een tekort aan het goede zout. Met kortademigheid als resultaat. 17 Niet voor niks verhogen bieten je uithoudingsvermogen.

Dus loop je te hijgen en te puffen, probeer dan eens een hogere kalium inname. Daarmee normaliseer je je hartritme en wordt er voldoende bloed naar de rest van je lichaam gepompt. 18

Stemmingswisselingen

Wat betreft oorzaken van stemmingswisselingen, denken we niet aan kalium. Wel aan serotonine en tryptofaan. Toch staat een kaliumtekort in verband met een stabiele stemming. Want kalium geeft ook signalen naar de hersenen af voor een optimale breinfunctie. 19 Om een voorbeeld te noemen: bij eenvijfde van de patiënten met psychische stoornissen bleek een kaliumtekort te spelen. 20 Ook bestaat er een verband tussen het mineraal en lichte cognitieve achteruitgang. 21

Heb je een kalium supplement nodig?

Waarschijnlijk niet. Want met simpelweg andere voedingskeuzes kom je er ook. Waar een hogere kalium inname via voeding voordelen geeft, kan inname via pillen erg ongunstig zijn. Om maar wat te noemen: dit kan de darmen beschadigen, de hartslag ontregelen of hyperkalemie veroorzaken. 22 23 24 Dat is niet bepaald de bedoeling.

Hou het simpel, en maak gewoon andere voedingskeuzes.