Eiwitshakes en poeders schadelijk voor gezondheid

eiwitshakes

Eiwitshakes en -poeders zijn schadelijk voor de gezondheid. Eiwitsupplementen doen zelfs meer kwaad dan goed, volgens nieuw onderzoek. En dusdanig dat ze je leven verkorten. Het gaat alleen om specifieke proteïne poeders.

Proteïne poeders schadelijk

eiwitsupplementen
Eiwitsupplementen met BCCA’s zijn schadelijk voor de gezondheid. Je kunt ze beter laten staan

Dat eiwitshakes en -poeders  schadelijk voor je gezondheid zijn, melden onderzoekers van de University of Sidney . HIermee bedoelen ze proteïne poeders met branched-chain aminozuren, oftewel vertakte keten aminozuren (BCAA aminozuren). Die doen in eiwitsupplementen namelijk meer kwaad dan goed. De studie is gepubliceerd in  journal Nature Metabolism.

Eiwitsupplementen: waarom ongezond?

Eiwitsupplementen met aminozuren zijn erg populair onder bodybuilders en andere sporters. Vanwege het spieropbouwend vermogen. Maar zo gezond zijn ze niet, volgens nieuw onderzoek. Als eiwitten afgebroken worden tijdens de verteringen, komen er aminozuren vrij. Die aminozuren worden gebruikt om de proteïnen te creëren die voor elk weefsel, orgaan en elke cel nodig is. Wat betreft aminozuren zijn er twee soorten. Dit zijn de non-essentiële en de essentiële. Deze laatste worden niet door het lichaam zelf aangemaakt en krijg je via de voeding binnen.

Wat zijn BCCA’s in proteïne poeders?

Van de essentiële aminozuren zijn er 9: histidine, lysine, methionine, fenylalanine, threonine, tryptofaan, isoleucine, leucine en valine. Deze laatste drie zijn BCCA’s.  Omdat ze de grootste rol spelen bij de samenstelling van spiereiwitten, bouwen ze spiermassa. Hoe meer spiereiwit een spiercel bevat, des te groter de spier. Van leucine is veelvuldig bewezen dat het deze rol erg goed vervult.

Wil je ze eten, dan vind je ze in proteïne rijke voeding. Zoals in rood vlees, kip, vis en eieren. Voor vegetariërs zijn linzen, noten en soja proteïnen bronnen van BCAA’s. 1 2  

Wat doen deze aminozuren voor de spieren

Verbeteren de eiwitsynthese

Als je meer spiereiwit aanmaakt dan je afbreekt, dan bouw je inderdaad spiermassa op. Dit is het geval met leucine. Hoewel deze BCAA er natuurlijk niet alleen verantwoordelijk voor is. De andere aminozuren zijn evengoed belangrijk. Hiernaast voorkomen BCAA’s spierschade, en voorkomen ze spierafbraak.

Nadelen van deze aminozuren

Waarom doen BCAA’s meer kwaad dan goed volgens de nieuwe studie? Sterker nog: ze hebben “vernietigende effecten” op de gezondheid, stellen de auteurs. Dus hoewel ze hoogst effectief zijn om spieren op te bouwen, zijn ze ook schadelijk. Dit geldt als ze excessief genuttigd worden. Weliswaar merk je de schadelijke effecten niet meteen. Maar wel later in het leven.

Je kunt dit soort eiwitshakes en proteïne poeders dus beter laten staan. Althans volgens de auteurs, die zeggen dat ze gevaarlijk kunnen zijn. Want wat excessieve inname kan doen is

  • De levenduur verkorten
  • Eetlust stimuleren
  • Gewichtstoename bevorderen
  • De stemming negatief beïnvloeden

“Terwijl voeding die rijk is aan proteïnen en arm aan koolhydraten gunstig is voor de vruchtbaarheid, zijn ze later in het leven vernietigend voor de gezondheid. Ze leidden tot een kortere levensduur. Wat dit onderzoek toont, is dat balans belangrijk is. Het is het beste om te variëren qua bronnen van proteïnen. Zodat je er zeker van bent dat je de beste balans in aminozuren krijgt.”


Samantha Solon-Biet, First Author

Om tot de conclusies te komen maakte het team gebruik van een muismodellen. Deze dieren werden in 4 groepen verdeeld. Gedurende hun hele leven kregen ze voeding met de

  1. standaard hoeveelheid BCAA’s
  2. twee keer de standaard hoeveelheid
  3. de helft van de standaard hoeveelheid
  4. eenvijfde van de standaard hoeveelheid

Proteïne poeders met BCAA’s slecht voor stemming

spieren bouwen
Natuurlijk zijn proteïnen goed, alleen hebben we alle aminozuren nodig. Haal ze dus uit uit diverse bronnen!

Tryptofaan delft onderspit

Wat er gebeurde is dit. Door BCAA suppletie via eiwitsupplementen verhoogt de concentratie van BCAA’s in het bloed. Dan gebeurt er wat je juist niet wilt. De stoffen concurreren met tryptofaan voor transport naar de hersenen. En helaas delft tryptofaan dan het onderspit. Aangezien tryptofaan de precursor van serotonine is, is dit niet wenselijk.

Lager serotonineniveau

Want serotonine kennen we als het gelukshormoon. Dat de stemming en slaap verbetert. Door te competeren met tryptofaan neemt het serotonineniveau af. Je snapt dat dit de stemming negatief beïnvloedt.

Korter leven

Maar dat is niet alles. Serotonine is ook nodig om de eetlust te reguleren. Daarom aten de muizen die 2x de standaard hoeveelheid kregen veel te veel. Het werden binge eters en ze werden obese. Met als gevolg dat de korter leefden.

Om deze redenen is het echt raadzaam om een brede reeks van proteïnen te consumeren. Een informatief stukje hierover kun je lezen in het artikel “de zin en onzin van BCAA” van Flinndal Sport.

Aminozuren: balans is alles

Bottomline: Balans is dus alles, als het om aminozuren gaat. Variëer! Het is de bedoeling om alle aminozuren binnen te krijgen. Immers, je spieren hebben ze allemaal nodig. Dus haal ze uit cottage cheese, eieren, kip, vis, vlees en zuivel. Voor vegetariërs zijn bonen, linzen, noten en sojaproteïnen goede bronnen. En om je tryptofaan op te vijzelen eet je het beste noten, zaden, kaas, kip en kalkoen.