Rijst en obesitas; wat is het verband?

rijst en gewicht

Rijst en obesitas: er is een verband. Meer rijst eten beschermt tegen obesitas. Dat is de conclusie van een wereldwijd onderzoek. Maar is dit wel zo?

Rijst en overgewicht

Rijst en obesitas
Rijst en obesitas: beschermt rijst tegen overgewicht of juist niet?

Het verband tussen rijst en obesitas is volgens een globaal onderzoek dat rijst beschermt tegen de overtollige kilo’s. Misschien verklaart dit waarom bijna 40% van de Amerikaanse bevolking obese is, tegenover 4.3% van de Japanse bevolking.

De bevindingen zijn gepresenteerd op the European Congress on Obesity (ECO2019) in Glasgow.

Weinig overgewicht waar rijst gegeten wordt

Bij onderzoek waren de data uit 136 landen betrokken. Hieruit bleek dat waar men minstens 150 gram rijst per dag eet, het aantal gevallen met overgewicht een stuk lager ligt. Waar de meeste rijst wordt gegeten liggen de variabelen een stuk lager. Dit zijn

  • opleiding
  • roken
  • totale hoeveelheid aan calorieën
  • dokterskosten
  • hoeveelheid van de bevolking die 65+ is

Hoewel de variabelen lager lagen in de landen waar veel rijst geconsumeerd wordt, bleef de positieve invloed van rijst op het gewicht bestaan. Uit de data blijkt dat voor elke toename van een kop rijst per dag, obesitas met 1% afneemt. Een kop is 50 gram.

Beschermt rijst wel tegen obesitas?

Wel meer vezels en mineralen

Dat rijst vol vezels, nutriënten en plant bestanddelen zit, is de reden waarom het tegen overtollige kilo’s beschermt. Want daardoor zorgt voor een groter verzadigingsgevoel en voorkomt het over-eten. Tenminste, zo redeneren de onderzoekers. Dan is rijst ook nog eens vetarm en zorgt het voor weinig glucosepieken na de maaltijd. Dit onderdrukt de uitscheiding van insuline.

Beperkingen in de studie

Nu is het wel moeilijk om oorzaak en effect te onderscheiden, vooral op zo’n grote schaal. Dit geven de onderzoekers ook toe. Ondanks het feit dat ze met zoveel mogelijk variabelen rekening hielden, kan er wat vergeten zijn. Dat is dan ook de beperking van dit onderzoek. De studie is tevens niet gepubliceerd in een journal.

Welke rijst dan, witte of bruine?

witte of bruine rijst
Rijst zou de kans op diabetes type 2 verhogen

Jammergenoeg is er ook geen onderscheid gemaakt tussen het type rijst wat per bevolking het meeste gegeten wordt. Om een voorbeeld te noemen: witte rijst bevat veel minder vezels. Dus dit was wel nuttige informatie geweest.

Rijst en diabetes 2: heel ander verband

Ook in een ander onderzoek in the BMJ is het verband tussen rijst en een metabole stoornis gevonden. In dit geval ging het om diabetes type 2. Maar rijst beschermde hier niet tegen, integendeel, want het verhoogde juist de kans op de ziekte. Hier was wel duidelijk om wat voor soort rijst het ging. Namelijk de witte. Een hogere consumptie van witte rijst verhoogde de kans op diabetes type 2 aanzienlijk, vooral bij de Aziatische bevolking.

Om de glucosespiegel te verbeteren, zou je rijst en aardappelen moeten vervangen door linzen. Tenminste, dit meldde een recent onderzoek.

Juist hogere kans op obesitas door rijst

En nog een studie: deze toonde de connectie tussen witte rijst en de hogere kans op obesitas. Bij dit onderzoek waren meer dan 10.000 Koreanen betrokken.

Nog steeds is dus niet duidelijk welke impact rijst op obesitas heeft: een negatieve? Of toch een positieve? Kortom: twijfels blijven bestaan en meer onderzoek zal nodig zijn.

Bruine rijst gezondere optie

Wat in ieder geval wel duidelijk is, is dat bruine rijst een gezondere optie is. Onder meer omdat bruine rijst meer vezels en meer proteïnen bevatten. Maar ook wat betreft mineralen scoort bruine rijst beter. Dit gaat dan vooral om magnesium, niacine, thiamine, fosfor en mangaan.

Omdat vlies en kiemen van witte rijst verwijderd zijn, mist de rijst belangrijke dingen. Zoals sommige antioxidanten, vitamines B, mineralen, vetten, vezels en een hoeveelheid proteïnen. Wel zijn beide soorten vrijwel glutenvrij.

Maar….

Wat wel erg jammer is, is dat veel rijst arsenicum bevat. Omdat bruine rijst nog de vliesjes bevat, kan dit bij deze soort meer zijn. Dit is dan wel afhankelijk van de grond waarop het verbouwd is. Ook zijn er zorgen over cadmium, kwik en lood en rijst. Opmerkelijk genoeg verscheen er in 2017 een studie waarin een vervelend verband gelegd werd. Namelijk die tussen rijstconsumptie en huidkanker.

Zo eet je witte rijst zonder overtollige calorieën

Dus misschien toch maar beter witte rijst. Nu komt het interessante! Ben je bang voor teveel calorie-opslag? Dan moet je dit weten. Als je de rijst koelt na het koken, gebeurt er iets gunstigs. In dit geval onstaat er een hogere concentratie van vezels die resistent zetmeel heten. Je kunt de rijst gerust opwarmen nadat het afgekoeld is. Dit maakt de hoeveelheid resistent zetmeel nog groter. Wat hiermee je voordeel is, is dat je minder calorieën opslaat. En dat het goed is voor de gezondheid van je darmen.

Dit trucje geldt trouwens voor zowel bruine als witte rijst.

Dus bruine rijst lijkt een betere optie voor witte. Echter, dit is niet altijd het geval. Soms kun je beter witte rijst consumeren. Wil je de inname van zware metalen via rijst verminderen, neem dan de witte. En pas het trucje toe. Je lichaam ziet resistent zetmeel als vezels! Zo krijg je ze toch nog binnen.