Hoe fitter, hoe lager de kans op kanker

hoe fitter hoe beter

Wil je je risico op kanker verlagen? Zorg dan dat je fit bent! Want hoe fitter je bent, des te lager is de kans op longkanker en darmkanker.

Hoe fitter hoe beter

fitter, lagere kans op kanker
HHHoe fitter, hoe lager de kans op kanker. “Planking” is een van de full-body exercises

Hoe fitter hoe lager de kans op darmkanker. De fitste mensen hebben de laagste kans op kanker. Dus wil je jezelf beschermen tegen longkanker en darmkanker? Zorg dat je fit bent! Dat is de bottom line van een nieuw onderzoek.

Laagste kans op long- en darmkanker

Omdat long- en darmkanker betrekkelijk vaak voorkomen, zijn dit belangrijke bevindingen. En kunnen we hier goed ons voordeel mee doen. Misschien sta je een paar keer in de week in de sportschool. Terwijl je je weleens afvraagt, waarvoor je het eigenlijk doet. Dan ken je nu in ieder geval nog een voordeel! Want hoe fitter, hoe lager de kans op kanker.

En bij wie al kanker heeft en fit is, is de overlevingskans een stuk hoger.

Het onderzoek

Wat betreft het onderzoek: hierbij waren bijna 50.000 mensen betrokken die oefeningen en fitness deden tussen 1991 en 2009. Beide geslachten en meerdere huidskleuren waren betrokken. Het is een van de eerste en grootste onderzoeken waarbij naar de impact van fitness op kankeruitkomsten gekeken werd.

Levensverlengend, ook bij kanker

Voor de meeste mensen geldt dat cardiorespiratoire fitness goed verbeterd wordt met regelmatige sportieve inspanning. Ook is er overtuigend bewijs dat matige en hoge inspanningsniveaus zo wie zo het risico op vroegtijdig overlijden verlagen. Ongeacht de oorzaak van welke (cardiovasculaire) aard dan ook.

Toen de 40-70 jarige deelnemers aan de studie begonnen had niemand kanker.

Wat de resultaten onthulden was het volgende. Wie wel long- of darmkanker kreeg maar het fitste was, had een verminderd risico op overlijden. Hoe hoger de cardiorespiratoire fitheid, des te lager deze kans was.

Beste oefeningen voor fitheid

fitter
Verlaag je kans op kanker. Fiets, ren en doe pushups

Als je je sportief inspant zoals je het prettig vindt, hou je de inspanningen nog jaren vol. Dus kies gewoon wat je fijn vindt. Maar wil je weten wat de beste oefeningen zijn?  Dit zijn de oefeningen waarbij je veel spieren tegelijkertijd pakt. Full-body exercises dus. Het liefst die waarbij aerobische activiteit en krachttraining gecombineerd worden.

Nu verhoogt krachttraining meestal de hartslag en ademhaling, maar een aerobische activiteit moet in het meest ideale geval hooguit een half uur per dag duren. Dit is langer dan dat spiertraining meestal duurt.

Echter, door beide te combineren weet je zeker dat elk deel van je lichaam aan de beurt komt.

Wat zijn full-body oefeningen?

Je hebt repetities of setjes. Zo kunnen pushups 10-20 keer of meer herhaald worden. Het is een soort van regel om een aantal herhalingen te doen, even te rusten en dan de set te herhalen.

Zelfs kleine inspanningen maken al een verschil. Dit wijzen onderzoeken steeds uit, dus voel je niet ontmoedigd als je maar een paar herhalingen kunt doen. Dit bouw je in de loop der tijd wel op.

Voorbeelden van full-body exercises

  • Pushups
  • Squats
  • Burpees
  • Lunges

Fietsen en rennen

Beide zijn uitstekende aerobische activiteiten. Volgens een review in Exercise and Sport Sciences Review maken ze ook de skeletspieren sterker. Wil je nog meer effectiviteit? Een publicatie in International Journal of Exercise Science zegt dat je dit bereikt door er high-interval intensity oefeningen bij te doen. Hoe dan? Door op matig tempo te rennen of te fietsen, en dit af en toe te een minuutje of iets langer te versnellen.

Traplopen

Staat er natuurlijk om bekend dat het de spieren sterker maakt en de fitheid bevordert. Ga op en neer en herhaal dit een minuut. Als je het langer kunt volhouden, ook goed. Vervolgens neem je een pauze, en herhaal je dit weer. Wanneer je elke tree betreedt, verbrandt je meer calorieën. Neem dus niet twee treden tegelijk.

Wat zijn de voordelen van pushups?

Bij pushups doet je bovenste lichaamsgedeelte het werk. Welke spieren gebruik je? Dit zijn je borstspieren, schouderspieren, spieren van de bovenste en middelste rug, biceps, triceps, de zijkant van je borst onder de bovenarm.

Maar als je de “plankt” doet dan versterk je

  • De lagere rugspieren (pas op voor blessures)
  • De buikspieren
  • Beenspieren, allemaal
  • Bilspieren

Fit zijn heeft veel voordelen!

Wat je ook kiest, je werkt aan een goede cardiovasculaire gezondheid. En nu weten we dat het ook beschermt tegen kanker. Bijkomende voordelen zijn dan het verlies van overtollig lichaamsgewicht. Omdat je hartspier sterker wordt kan het hart meer zuurstofrijk bloed naar de longen en de rest van het lichaam pompen. Zie je fitheid tegemoet!