Trage schildklier: let op vitamine D

OEDGEZOND.INFO

Een trage schildklier, wat heeft vitamine D hiermee te maken? Tegenwoordig weten we dat de vitamine veel meer betekent voor onze gezondheid dan sterke botten. Zo speelt een tekort ook een rol bij een trage schildklier en andere schildklierproblemen.

Trage schildklier: vitamine D ultra belangrijk

Vitamine D stimuleert de aanmaak van serotonine
Vitamine D is ook belangrijk voor je schildklier

Een trage schildklier: vitamine D speelt hier een rol bij. De vitamine is ultra belangrijk voor veel lichaamsprocessen. En ook de schildklier doet het goed op de cruciale vitamine.

Want het verband tussen de traag werkende schildklier en vitamine D is duidelijk. 1,  2 Dan is het positieve dat dit weer verbetert zodra er aan de waarden gewerkt wordt. Jammergenoeg zijn voedingsbronnen vaak niet voldoende. Toch is het belangrijk om zo gezond mogelijk te eten, en niet alleen voor vitamine D. Alle vitamines en nutriënten pakken de onderliggende oorzaken van schildklierproblemen aan.

Haarverlies en overgewicht

Een trage schildklier is erg vervelend. Want de gevolgen zijn haarverlies, verstopping, mistig denken en overtollig lichaamsgewicht dat je maar niet kwijt kunt raken. Een boosdoener bij een langzaam werkende schildklier is vitamine D: een tekort wel te verstaan.

Wist je dat receptors (eiwitten die stoffen ontvangen) van vitamine D en de schildklier erg op elkaar lijken? En dat vitamine D receptors in de schildklier zitten? Dit helpt onderzoekers de link tussen de vitamine en de schildklier te ontdekken. Bij schildklierproblemen blijkt er dan ook een tekort te zijn. 

Schildklieraandoeningen

Zo wie zo remt vitamine D sommige ontstekingssignalen. Dit maakt dat het immuunsysteem beter functioneert. Wat inhoudt dat auto immuunziekten minder goed hun toegang kunnen vinden. Een studie legde nog niet zolang geleden het verband tussen een vitamine D tekort en schildklier antistoffen, die gevonden worden bij schildklieraandoeningen zoals de ziekte van Graves en Hashimoto’s.

Verborgenen redenen van een vitamine D tekort

Gebrek aan zonlicht is niet de enige reden voor een tekort. Minder bekende redenen zijn de lekkende darm en genen.

Wat kun je doen voor je schildklier

Denk eens aan levertraanolie

In het kader van vitamine D, kun je zorgen dat je een goede spiegel hebt. Neem je supplementen en eet de gezonde vetten. Als je zuivel en vlees eet van grasgevoerde buitengrazende dieren, werk je aan je vitamine D spiegel. Levertraanolie is ook een goede optie om je spiegel op te vijzelen.

  • Een onderzoek gepresenteerd op de European Congress of Endocrinology in 2011 bekeek de interactie tussen de vitamine D spiegel en de schildklierwaarden bij mensen met Hashimoto’s. Er was een duidelijk negatieve correlatie tussen de twee. Kortom: een lage vitamine D spiegel verergerde de ziekte.
  • Dezelfde bevindingen waren te lezen in journal “Thyroid.” Hier werd geconcludeerd dat een vitamine D tekort schildklieraandoeningen verergert.

Vitamines en mineralen voor de schildklier

  • Jodium: nodig om schildklierhormonen te maken. Consumeer kaas, melk, kip, gevogelte, eieren, kelp en andere zeewieren. Bespreek dit wel met je arts. Te veel jodium is juist schadelijk voor de schildkloer
  • Vitamine B: B vitamines hebben interactie met de schidlklier. Neem het hele vitamine B complex, en vitamine B12 er extra bovenop. Verder kun je granen, peulvruchten, noten, melk, joghurt, vlees, vis, eieren, zaden en donkere bladgroenten eten.
  • Selenium: voor een efficiënte schildklierfunctie en stofwisseling. Eet tonijn, garnalen, zalm, sardientjes, lam, kip, kalkoen, eieren en shitake paddenstoelen.
  • Zink: stelt schildklierhormonen samen. Zo verbeteren ze de hormoonspiegels en schildklierfuncties. Je vindt het in zwaardvis, vlees, peulvruchten en noten.

Wat je ook moet weten is dat sommige supplementen negatieve interactie hebben met schildkliermedicatie. Dit zijn calcium, ijzer, multivitamines met ijzer.

De veilige maximale dosis voor volwassenen is 4000 ie per dag. Bijwerkingen van een hoge dosis zijn slechte eetlust, braken en misselijkheid.