Gezond ontbijten: sla de ontbijtgranen over

voedingswaarde

Gezond ontbijten? Sla de ontbijtgranen maar over. Omdat ze weinig voedingswaarde hebben voegen ze niks toe. Hiermee kloppen de gezondheidsclaims ook niet.  Je kunt beter andere keuze maken, zodat je per calorie meer voedingsstoffen consumeert.

Voedingswaarde ontbijtgranen valt tegen

Gezond ontbijten doe je bij voorkeur zonder ontbijtgranen. Want ze hebben maar weinig voedingswaarde hebben, meldt nieuw onderzoek. Dus voegen ze weinig toe en kloppen de gezondheidsclaims niet. Hoewel we vaak denken dat we met ontbijtgranen een gezonde optie hebben, valt dit tegen.

Gezondheidsclaims die niet kloppen

Gezond ontbijten, maar dan zonder ontbijtgranen. Als we een product kiezen kijken we naar de calorieën, vetten, proteïnen, koolhydraten. Maar ook de vitamines en mineralen vinden we belangrijk. Op basis daarvan maken we meestal onze keuzes. Soms vallen we ook voor de gezondheidsclaims die op de verpakking staan. Maar qua nutritionele waarde blijkt een en ander niet te kloppen, meldt een studie in Journal of Public Policy & Marketing.

Consument valt voor claims

Dat ontbijtgranen weinig voedingswaarde hebben, concludeerde een onderzoekteam. Om tot deze bevinding te komen keken de onderzoekers de etikettering, claims en vergeleken dit met de inhoud van een aantal producten met ontbijtgranen. Wat ook interessant was is hoe de consument omgaat met de claims bij het maken van een besluit.

Wat betreft claims kun je denken aan “nu nog meer….”, “rijk aan calcium”  en dergelijke. Dit soort beweringen benadrukt de positieve punten van voeding. Of verdoezelen de negatieve kanten van een product. Misschien is de meest misleidende claim nog wel “natuurlijk” of “puur.”

Zo werden er bijvoorbeeld 633 producten getest. Hiervan bevatten 460 stuks een gezondheids- of voedingsclaim prominent op de verpakking.

De suggestie van iets goeds

Het bleek dat consumenten inderdaad een positievere houding hebben richting de producten met claims. Omdat dit de aanwezigheid van iets goeds suggereert, vergeleken met claims die over de afwezigheid van iets negatiefs gaan.

Met andere woorden: de aanwezigheid van positieve claims spreken meer aan, dan de boodschap dat iets negatiefs verwijderd is. Over het algemeen denkt de consument dat zulke producten gezonder maken, helpen bij een gezonder gewicht en beter smaken.

Correlatie tussen gezondheid en etiket: nihil

Maar toen de informatie op de verpakkingen werd vergeleken met de inhoud, bleek er geen verband te zijn. Sterker nog: de correlatie was vrijwel nihil.

Deze studie bekeek de gezondheidsclaims vanuit een marketing perspectief. Toch zijn er een aantal gezondheid gerelateerde conclusies uit te halen. Namelijk dat de ingrediënten zelden reflecteren wat er op de verpakking staat.

Nutriënt dichte voeding: hier heb je wat aan

spinazie3.jpg
Kies voor meer voeding per calorie

Bekijk dus ook de labels om een beter idee te krijgen of er wel echt zoveel calcium, vitamine D of vitamine B12 in een product zit. Om maar wat te noemen.

Wil je eten waar je lichaam ook echt iets aan heeft? Kies dan voor nutriënt dichte voeding. Zeker als je ze als ontbijt neemt, kan je lichaam daar goed op functioneren. Ook je stofwisseling vaart er wel bij. Eet dus zalm, noten, zoete aardappel, eieren en quinoa.

Kies voor meer voeding per calorie

Wat betekent nutriënt dichte voeding? Dit houdt in dat er het aantal voedingsstoffen hoger ligt dan het aantal calorieën. Je krijgt dus per calorie meer voeding binnen en dat is gewoon een slimme manier van eten. Voorbeelden zijn peulvruchten en noten. Want het zijn uitstekende bronnen van proteïnen. Met quinoa en zoete aardappel zit je ook aardig goed.

9x Nutriënt dichte voeding

#1 Noten: Een handjevol per dag is voldoende om de voordelen te plukken. Neem ze gerust na een workout. Ze zitten vol enkelvoudig onverzadigde vetzuren, vitamine E en andere antioxidanten. Wat inhoudt dat ze goed zijn voor je celgroei en je organen beschermen.

gezond ontbijten
Gezond ontbijten: een ei hoort er nog steeds bij

#2 Eieren: een minipakketje vol gezonde stoffen en hoogwaardige proteïnen. Je hebt met eieren ook een bron van vitamine B12 en andere belangrijke stoffen.

#3 Zoete aardappel: ook een uitmuntende bron van energie en voedingsstoffen. Ze bevatten de goede koolhydraten: de complexe. Hiermee geeft de aardappel langdurig energie. Dan krijg je ook nog vitamine A, B6 en C binnen. En ook niet onbelangrijk: veel beta-caroteen.

#4 Zalm: een vis met veel gezonde voordelen. Elke ons geeft 20 gram proteïnen van prima kwaliteit. Erg fijn voor je cellen en weefsels. Je krijgt met deze vis ook de nodige vetzuren binnen. En last but not least: vitamine D, B12, kalium, magnesium en selenium. Dik wordt je van transvetten, niet zo zeer van de gezonde vetten.

#5 Peulvruchten; Voor als je vezels nodig hebt. Hiernaast zijn het net zo goed uitstekende bronnen van proteïnen. En net als de zoete aardappel geven ze je lang energie. Dit is eveneens dankzij de complexe koolhydraten. Erg welkom, zulke voeding met een lage glykemische index. En je werkt zo aan je vitamine B, ijzer, calcium en magnesium.

#6 Boerenkool: Wie is er niet groot mee geworden? Zoek je een bron van beta-caroteen, vezels, proteïnen, vitamine A, C en K,  dan zit je goed met boerenkool.

#7 Quinoa: Enorm gehyped, maar wel een blijvertje. Want het heeft een uitstekend voedingsprofiel. De complexe koolhydraten maken het een prima energiebron. Eet quinoa en je voedt jezelf met mineralen, proteïnen, vezels, fosfor, magnesium en vitamines B.

#8 Bessen: ook prima vanwege de hoeveelheid polyfenolen. De hoogste van alle voeding en drankjes! Met name anthocyanine vind je veel in bessen.

#9 Paardenbloemen:

Paardenbloem zit vol gezonde stoffen

dit zal niet ieder’s favoriet zijn. Maar ze zijn wel erg voedzaam. Ze bevatten namelijk dezelfde voedingsstoffen als boerenkool. Met 1 kopje krijg je enorm veel vitamine A, C en E binnen. Dat is nog niet alles: ook voorzien ze in ijzer, calcium, kalium en magnesium.

Laat je dus niet verleiden door ontbijtgranen met gezondheidsclaims. Voedzamer eten heeft enorm veel voordelen voor de gezondheid. Betrek ze bij je dagelijkse dieet!