Vitamine D onmisbaar voor spierweefsel en spierkracht

vitamine d voor spierkracht

We kennen vitamine D als dé vitamine voor sterke botten. Maar als je spierweefsel en -kracht wilt opbouwen, lees dan deze blog. Want heb je weleens aan vitamine D gedacht om dit te verbeteren?

Behoud en opbouw spierkracht en spierweefsel

spieren5.jpg
Vitamine D is onmisbaar voor behoud en opbouw van spierweefsel en spierkracht

Vitamine D is ook voor spierkracht. En onmisbaar voor de opbouw en behoud van spierweefsel. De tijd dat we de vitamine alleen met sterke botten associeerden is voorbij. Wil je je spierweefsel behouden, opbouwen en meer kracht? Vergeet dan vitamine D niet. Meer spierkracht betekent volgens recent onderzoek ook een langer leven.

Globaal vitamine D tekort

Vitamine D: Veel hoeft er niet meer uitgelegd te worden. Want het globale vitamine D tekort is bekend. Dit speelt in elke leeftijdsgroep, in elk land. Niet alleen meer in de noordelijk gelegen landen! Ook in de zonnige mediterrane landen heeft men een tekort. De vitamine gedraagt zich in het lichaam als een hormoon. En vitamine D ontvangers (receptors) zijn er in het lichaam genoeg.

Vitamine D voorkomt verlies van bot- en spierweefsel

Inmiddels weten we dat de rol van vitamine veel verder gaat dan het behoud van sterke botten. De vitamine is bij zoveel genen en lichaamsprocessen betrokken, dat een langdurig tekort tot chronische ziekten leidt. Maar ook tot verlies van spierweefsel, botweefsel en kracht.

In dit artikel houden we het even bij spierkracht en spierweefsel. Want de functies die de vitamine voor de spieren vervult is behoorlijk interessant! Aangezien de vitamine de neuromusculaire functies reguleert, heb je hem voor je spieren nodig. Waar de vitamine een impact op heeft is onder meer de proteïne synthese.

Wist je dat mensen met een vitamine D spiegel onder de 30 nmol/l

  • spierzwakte ervaren
  • spierweefsel verliezen
  • minder spierkracht hebben

Vetopslag tussen de spieren

Niet met goede vitamine d spiegel!

Als je aan spierweefsel denkt, denk je waarschijnlijk niet aan vetopslag. Toch is dit wat kan gebeuren. Vooral bij mensen met een lage vitamine D spiegel. Die hebben “vette spieren.” Er is echt een sterk verband tussen de vitamine D status en het percentage vetopslag tussen de spieren. Hoe beter de vitamine spiegel, des te minder vetopslag tussen de spieren. Het spreekt voor zich dat deze infiltratie van vet tussen de spieren een impact heeft op de kracht en het lichamelijk functioneren.

Sterke botten hebben sterke spieren nodig en vice versa

Voor ouderen is dit ook van belang. Het laatste dat je wilt is zachte botten (osteomalacia). Hiernaast bevordert vitamine D de calcium opname én zorgt het dat de calcium spiegel op peil blijft. Tevens stimuleert het de mineralisatie van botten aan. Dit is dan weer van invloed op de botten. Omdat botten aan de spieren trekken en ze sterker maken. Als je sterke botten wilt, heb je sterke spieren nodig en andersom is ook het geval!

Sterker lichaam

Vitamine D stimuleert de aanmaak van serotonine
Sterkere spieren en botten dankzij vitamine D. Helaas is de zon niet meer voldoende om een goede vitamine D spiegel te hebben

Toen het effect van vitamine D suppletie op de arm- en beenspieren bij atleten onderzocht werd, bleek hetzelfde. Omdat de skeletspieren vitamine D receptoren hebben, mag er geen tekort zijn aan de vitamine. Voor de atleten betekende suppletie dat dit inderdaad tot meer spierkracht leidde. Wat overigens door veel studies bevestigd wordt.

Niet alleen voor sporters, ook voor ouderen

Net zo interessant is het, dat de vitamine leeftijd gerelateerd spierverlies voorkomt. Vooral in de benen. Niet zo verrassend dat ouderen met een lage spiegel erg zwakke beenspieren hebben. Dit bleek bij ouderen het geval die een spiegel van 20 nmol/l hadden. Ze kregen 800 ie per dag. Na 4 maanden waren de vitamine D spiegels opgekrikt.

Vitamine D verlaagt risico’s

Wil je je spieren houden? Laat je vitamine D spiegel eens testen! Mocht die laag zijn, dan is een vitamine D supplement de oplossing. Voor ouderen betekent dit een lager risico op breuken. Maar ook de kans op diabetes, multiple sclerose en zelfs sommige vormen van kanker wordt lager.

Bronnen

PLoS One. 2019 Apr 30;14(4):e0215826. doi: 10.1371/journal.pone.0215826. Effect of vitamin D supplementation on upper and lower limb muscle strength and muscle power in athletes: A meta-analysis.

The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 109, Issue 2, February 2019, Pages 369–379. The effect of vitamin D supplementation on lower-extremity power and function in older adults: a randomized controlled trial. https://doi.org/10.1093/ajcn/nqy290

Sports (Basel). 2019 Apr 26;7(5). pii: E96. doi: 10.3390/sports7050096. The Effect of Vitamin D Supplementation on Skeletal Muscle in the mdx Mouse Model of Duchenne Muscular Dystrophy.

Nutrients. 2019 Apr 25;11(4). pii: E930. doi: 10.3390/nu11040930.

Aging Clin Exp Res. 2019 May 2. doi: 10.1007/s40520-019-01208-4.Thirteen weeks of supplementation of vitamin D and leucine-enriched whey protein nutritional supplement attenuates chronic low-grade inflammation in sarcopenic older adults: the PROVIDE study.