Wat doet rogge met serotonine en de darmflora?

rogge darmflora

Wil je gezonde darmflora, eet dan rogge. Want rogge reguleert de gezondheid van je darmen. En dat niet alleen: rogge normaliseert ook je serotonine niveau.

Rogge goed voor je darmflora

gezonde darmen

Dat niet alleen rogge maar ook andere onbewerkte granen je darmflora gezond houden, laten veel studies zien. Volle granen voorkomen ook diabetes type 2 en verlagen de kans op darmkanker.

Waarschijnlijk komt dit omdat rogge en andere volle granen gezonde metabolieten produceren. Dit zijn moleculen die tijdens stofwisseling gebruikt en verbruikt worden.

Normaliseert je serotonine niveau

Wat nu apart is aan rogge is dat het een impact heeft op het serotonine niveau. Dit zijn de bevindingen van een studie die gepubliceerd is in  The American Journal of Clinical Nutrition.

Het onderzoek

In de studie werd gekeken hoe rogge de concentraties van diverse metabolieten beïnvloedt. Deelnemers aten vier weken lang volle granen in de vorm van rogge of tarwe. De daaropvolgende vier weken aten ze sneden roggebrood of tarwebrood met rogge vezels. In de tussenliggende perioden werden bloedmonsters genomen. Die indiceerde dat rogge het serotonine niveau verlaagde. Daarom volgde een tweede onderzoek. Nu werden muizen gebruikt om te kijken hoe de vezels een impact hebben op de serotonine die door de darmen geproduceerd worden.

Serotonine: niet alleen voor een goed humeur

roggebrood, volle granen, serotonine
Niet alleen rogge maar ook andere volle granen normaliseren het serotonine niveau in de darmen

Waarschijnlijk ben je bekend met neurotransmitter en hormoon serotonine. En weet je dat deze stof de emoties reguleert en ook in het brein voorkomt. Maar het hormoon wordt ook door de darmen geproduceerd. Want serotonine vervult ook andere functies. Zo zorgt het voor een goede beweeglijkheid van de darmen en de spieren in het spijsverteringskanaal. Hierdoor kan voeding goed door het spijsverteringskanaal passeren.

Het was duidelijk dat de muizen na 9 weken minder serotonine in de darmen hadden, na consumptie van rogge en/of volle tarwe.

Nadelen van een te hoge serotoninespiegel

Deze bevindingen verklaren waarom volle granen diabetes voorkomen. Een hoog serotonine niveau kan namelijk ook nadelig zijn. En wel voor de bloedsuikerspiegel die dan te hoog is. Ook hebben mensen met kanker hogere serotonine niveaus dan gezonde mensen, volgens de auteurs.

Meestal willen we meer serotonine, want serotonine staat voor een goed humeur. Toch is een hoog serotonine niveau niet in alle gevallen gunstig.

 • Het kan namelijk voor een hoge bloeddruk en hartkloppingen zorgen. 1
 • Bij mensen met migraine is de serotonine concentratie tussen de aanvallen door ook hoger. 2
 • Nog niet zo lang geleden bleek dat mensen met een sociale angststoornis juist teveel serotonine hadden.

Dus soms moet de neurotransmitter gedown-reguleerd worden. Dit kan dus met rogge en volle tarwe. De volle granen reguleren de neurotransmitter, en verbeteren hierbij de darmflora.

Een paar symptomen van teveel serotonine zijn 3

 • Beven en trillen
 • Duizeligheid
 • Hoge bloeddruk
 • Hartkloppingen
 • Slapeloosheid
 • Misselijkheid
 • Diarree
 • Rusteloosheid
 • Hoofdpijn
 • Desoriëntatie
 • Verwijde pupillen
 • Kippenvel, transpireren of rillingen

Tekort bevordert depressie, teveel is ook niet goed

Hoewel de nadruk vaak op een te laag serotonine niveau ligt, bestaat het tegenovergestelde dus ook. Dit is minder bekend. Maar waar een tekort in verband staat met depressie, is een overschot ook niet goed.

Immers, serotonine stuurt de activiteit van zenuwcellen aan. Dus een te hoge serotoninespiegel gaat met eveneens met een reeks symptomen gepaard.1

Overgevoeligheid

Volgens Datis Kharrazian, arts en auteur van het boek Why Isn’t My Brain Working? zijn de milde symptomen verlegenheid, het gevoel niet goed genoeg te zijn, een behoefte aan sociale interacties maar niet durven, nervositeit, snel van streek raken bij kritiek, gebrek aan motivatie. 3, 4

Hoe het ook is met de serotoninespiegel: Als je rogge eet wordt de stof in de darmen gereguleerd. Kernpunt van de studie blijft, dat het volle graansoort je darmflora gezond maakt.

Share