Koffie beschermt tegen vette lever, ook bij vetrijk dieet

koffie beschermt lever

Drink koffie en voorkom een vette lever. Eet je te vetrijk en heb je een vette lever? Koffie beschermt hiertegen, ook als je een vetrijk dieet hanteert.

Koffie is goed voor je lever

Koffie beschemt tegen een vette lever

Koffie voorkomt een vette lever, ook als je momenteel vetrijk eet. Het verband tussen koffie en de vette lever is meer dan duidelijk. Omdat de vette lever een epidemie is, betekent dit goed nieuws. Want dankzij koffie kunnen we een vette lever toch intomen.

Koffie gezond voor je lever

Het onmisbare drankje voorkomt een vette lever, en heeft wel meer voordelen. Ook voor de cognitie. Die voordelen komen niet door cafeïne, maar door de andere stoffen in het drankje waar velen zo op gesteld zijn. Dagelijks genieten van je koffie is goed voor je cognitie, en voorkomt ook Alzheimer’s en Parkinson’s. Want de drank beschermt, en niet alleen het brein. Maar ook de lever. 1

Amper vetopslag in de lever

Dit blijkt nu ook uit een recent onderzoek. 1 In deze studie waren het muizen met een vette lever die vetrijke voeding aten. Ze consumeerden koffie  voor de duur van 12 weken. Wat er gebeurde:

  • Lever steatose nam af
  • Cholesterol verlaagde
  • De bloedsuikerspiegel verbeterde
  • Vetten bleven onverteerd, maar vrije vetzuur expressie was toegenomen
  • Er was een duidelijk lagere gewichtstoename
  • Opslag van vet in de lever werd voorkomen
gezonde lever
Terwijl je van koffie geniet, beschermt je je lever ook tegen andere aandoeningen

Lever: 70% minder kans op aandoeningen

Over het wereldwijde populaire drankje is veel goeds te melden. Hoewel bovenstaand onderzoek een muizenstudie was, is er genoeg te melden over het effect op mensen. Een van de beste nieuwtjes over onze ochtend boost is wel dat het de kans op leveraandoeningen met 70% verlaagt. Dus geniet van je bakje “troost” in de wetenschap dat je je lever spaart 2

Koffie verlaagt ook kans op leverkanker

Nu het aantal mensen met leveraandoeningen hard stijgt in Europa, komt dit mooi uit. Een van de grootste problemen omtrent leverziekten is dat veel mensen zich er niet bewust van zijn. Wist je dat 4 kopjes per dag al voldoende zijn? Koffie consumptie verlaagt de kans op leverkanker met 40%. En terwijl je het drinkt, redt je jezelf ook van hartproblemen. 3

Koffie tegen levercirrose

Omdat er gedacht wordt dat leverkanker ontstaat uit een bestaand probleem in de lever, is het goed te weten dat het drinken van deze warme drank een beschermend effect heeft op de lever in zijn totaliteit. Dan is er ook nog een verminderde kans op lever cirrose van 25-70%. Dat is behoorlijk noemenswaardig. 4 5

Kans op vette lever syndroom 65% lager

En het is duidelijk: de bevindingen over het effect op de vette lever zijn dus uiterst positief. 6 Ben je een matige koffiedrinker dan heb je al een verlaagde kans van 20-30% op het vette lever syndroom. En mocht je wat gulziger zijn, dan is dit 65%.7

Koffie: simpele oplossing voor de lever

Vanwege de enorme toename van het vette lever syndroom in de westerse wereld, zijn het waardevolle bevindingen. De leveraandoening is een sluipmoordenaar, en symptomen worden vaak laat opmerkt. Niet is zo makkelijk dan koffie drinken om de lever te beschermen. Vrijwel iedereen kan het betalen, dus de laagdrempeligheid ligt hoog.

Kortom: het is een makkelijke leefstijlkeuze, waar je lever erg blij mee is.