Groene thee en de onbekendere voordelen

Groene thee maakt gezonder. En niet zomaar een beetje. Geniet je elke dag van een kopje thee? Dan werk je aan je gezondheid, misschien wel onbewust. Van longen, huid tot darmflora; alle gaan erop vooruit!

Groene thee maakt gezonder!

Groene thee heeft ook voordelen die minder bekend zijn

Groene thee maakt duidelijk gezonder. Van alle theesoorten, wordt deze versie wereldwijd het meest geconsumeerd. Maar liefst tweederde van de wereldbevolking geniet van deze theesoort. 1,2,3 Waarschijnlijk weten we allemaal dat groene thee gezond is, en dat het dieetpogingen ondersteunt. In deze blog lees je over andere voordelen. Die misschien iets minder bekend zijn.

Veel voordelen

Misschien ben je je er niet van bewust, wat je bereikt met je kopjes thee. Maar onnoemelijk veel onderzoeken leggen het verband tussen thee en gezondheid. Gezonder door alle thee, het is een duidelijk gegeven. Toch staat groene thee redelijk bovenaan. Zo gelden de voordelen voor chronische ontsteking, het hart, de lever, diabetes, neurodegeneratieve ziekten, bot fracturen, stress vermindering. Zelfs huidveroudering en -schade door zon ga je tegen met thee (vooral met de groene versie). 1 2  3

Hoe gezond de drank is, laat een nieuwe publicatie in Nutrients zien. Hierin zijn 13 noemenswaardige onderzoeken opgenomen.

Wat we hieruit kunnen halen is dat

  • een polyfenol uit groene thee (EGCG) kankercellen remt 4 5

Maar de thee doet meer

Anti-aging voor de huid

Want de geliefde drank voorkomt niet alleen huidveroudering door blootstelling aan UVB-straling. Maar vermindert reeds bestaande huidschade ook. 6 De polyfenolen uit Camellia sinensis zijn succesvoller bij het onderdrukken van menselijke melanoom cellen dan polyfenolen uit een andere bron.7Wat je ervan kan verwachten voor je huid gaat nog verder. Omdat de thee het elastisch weefsel in de huid sterk verbetert, is het een goed anti-aging middel. Wie wil niet lang een elastische huid houden?

Darmflora: meer diversiteit

Nu de darmflora. Omdat groene thee de diversiteit in de darmflora vergroot, varen de darmbacteriën er wel bij. En neemt de kans op darmkanker af. Overigens geldt hetzelfde voor de mondbacteriën. Als je geniet van je kopje thee, ontstaat daarin ook een diversiteit. Dit bleek toen studiedeelnemers dagelijks 400 ml groene thee dronken. Al snel waren positieve microbiële veranderingen te zien in mond en darmen.

Remt longschade door roken

Ben je bezorgd over je longen omdat je rookt? Dan moet je weten dat het geliefde drankje ook hier iets bijzonders laat zien. Niet alleen verbetert de drank de longfunctie. Ook neemt reeds gedane DNA schade af.

Vermindert kans op botbreuken

Weinigen zullen vermoeden dat thee ook een positieve rol speelt bij botbreuken. Toch is dit zo. Wie namelijk deze drank drinkt, heeft een lagere kans op heupbreuken. Dit is natuurlijk vooral gunstig voor de ouderen onder ons.7

Minder stress en angst

Dan is er nog matcha thee.  Dit is eveneens groene thee en bevat erg veel theanine: een belangrijk aminozuur. Wat matcha via dit aminozuur doet, is dat het stress en angst verlaagt. 8 Uit een studie blijkt dat mensen die matcha thee drinken, het leven minder angstig en minder gestresst tegemoet zien.

Goed voor je hersenen

Bij neurodegeneratieve ziektes maakt thee ook gezonder. Zoals bij Alzheimer’s. Omdat thee de vorming van amyloïde plaques tegengaat, kan het deze ziekte voorkomen. 9  Een belangrijk gegeven, omdat steeds meer mensen de ziekte krijgen.

Nog even over de samenstelling van groene thee. Die bestaat voor 30% uit polyfenolen; catechinen. Wat er in extract zit is meer (45%-90%). Hoewel polyfenolen ook in andere theesoorten zitten, bevat groene thee het meeste.

Groene thee als preventief middel

Kortom: groene thee maakt gezonder op veel gebieden. Naast alle voordelen is de werking op de huid ook erg verrassend. Meestal zijn de gezondheidseffecten te danken aan de polyfenolen, en soms ook aan theanine. Eigenlijk is de warme drank onmisbaar bij de preventie van kanker, diabetes, hart- en vaatziekten en neurodegeneratieve ziektes. 10 11

Hou er rekening mee dat de catechinen in de thee de opname van ijzer beperken. Heb je een ijzertekort, dan kun je dit beter niet drinken. Ook de zinkopname verloopt minder door dit drankje. Wel verbetert het de opname van mangaan.