Cholesterol uit eieren verhoogt kans op beroerte niet

vitamine B12 in eieren

De dagelijkse consumptie van eieren verhoogt niet het cholesterol en de kans op een beroerte. Dit meldt weer een nieuwe studie, gepubliceerd in the American Journal of Clinical Nutrition.

Eieren en beroerte: geen link

Cholesterol uit eieren verhoogt gezondheidsrisico’s niet

Dat cholesterol uit eieren niet de kans op een beroerte verhoogt, blijkt uit een nieuw Fins onderzoek. Ook eerdere recente studies melden dat er geen link tussen eieren, een verhoogd cholesterol, beroerte en cardiovasculaire aandoeningen. Volgens de laatste andere onderzoeken, verlagen eieren zelfs de kans op een beroerte. En verlagen ze juist de kans op een beroerte!

Weinig impact op cholesterol gehalte

Cholesterol uit voeding, zoals uit eieren, heeft maar weinig impact op het cholesterolgehalte. Althans bij de meeste mensen. In Finland is APOE4 buitensporig hoog. Zo’n 33% van de bevolking draagt deze eiwitklasse met zich mee.

Apolipoproteïne E (APOE) is betrokken bij de stofwisseling van vet en speelt een belangrijke rol bij hart- en vaatziekten en Alzheimer’s. APOE4 is de erfelijke variant.

De studie

Voor deze studie werden de inname van cholesterol uit eieren bij 1950 mannen onderzocht. Allen waren tussen de 42 en 60 jaar. Van 1015 mannen waren de APOE data bekend, hiervan was 32% drager van APOE4. Er volgde een follow-up periode van 21 jaar. Tijdens deze periode kregen 217 mannen een beroerte.

Maar de consumptie van eieren had hier niks mee te maken. Zelfs bij de 32% verhoogde dit niet de cholesterolspiegel. Zo hadden deelnemers een dagelijkse cholesterol inname van 520 mg en consumeerden ze gemiddeld één ei per dag. Eén ei bevat ongeveer 200 mg cholesterol. In deze studie kwam ongeveer een kwart van de totale cholesterol inname uit eieren.

Andere recente studies

Eieren niet slecht voor hersenen

cholesterol hebben we nodig
De hersenen hebben cholesterol nodig. Dagelijks een eitje is niet slecht voor de hersenen: sterker nog, de cognitieve prestaties gaan er juist op vooruit

De inname van eieren werd niet alleen altijd gelinkt aan een verhoogd cholesterol. Eveneens met geheugenproblemen en Alzheimer’s. Maar een ander onderzoek liet recentelijk weten dat dit verband er ook niet is. Bij mensen die net als in de Finse studie APOE4 met zich meedragen, hebben eieren geen enkel effect. Deze bevindingen werden eveneens gepubliceerd in  the American Journal of Clinical Nutrition.

Geen geheugenproblemen

Hier werden 2427 eveneens Finse mannen onderzocht in dezelfde leeftijdsgroep als de nieuwe studie (42-60 jaar). Allen aten dagelijks cholesterol uit onder andere eieren. Tijdens een follow-up van 22 jaar, kregen 337 mannen een geheugenprobleem. Hiervan hadden 266 mannen Alzheimer’s. Ook bij deze gehele groep deelnemers droeg 32.5% APOE4, en was de gemiddelde dagelijkse inname één ei. De consumptie stond niet in verband met cognitieve problemen en de ziekte van Alzheimer.

Sterker nog: de consumptie van eieren verbeterde juist de cognitieve prestaties.

Geen verband met coronaire hartziekten

Een ander verband dat in het verleden vaak gelegd werd, was die tussen cholesterol uit voeding en coronaire hartaandoeningen. Een eveneens Finse studie met een groep deelnemers van ongeveer dezelfde omvang, karakteristieken en follow-up periode gooide ook dit verband overboord. Want een link tussen cholesterol uit eieren en verdikking van de aderwanden werd niet gevonden. Zelfs niet bij degenen met APOE4 of diabetes type 2. Wat betreft de laatste: ze verlagen juist het risico op diabetes. Ook in dit onderzoek werd dagelijks gemiddeld één ei gegeten, en was de totale cholesterol inname 520 mg per dag.

Eieren: wat zit erin?

Proteïne bommetjes

Omdat eieren rijk aan proteïnen van hoge kwaliteit zijn, zijn ze een van de gezondste dingen om te nuttigen. Hiernaast bevatten ze natuurlijk cholesterol, gezonde vetten, mineralen en vitaminen. Vooral de eierdooier bevat tal van nutriënten. Namelijk choline, biotine, vitamine A en B12, zeaxanthine en luteïne. Deze laatste twee zijn met name goed voor de ogen.

Hoge verzadiging en veel nutriënten

Met deze voedzame proteïne boost verlies je zelfs gewicht. Ten eerste hebben ze een hoog verzadigingsgehalte. En dan brengen ze ook nog eens je stofwisseling aan de gang. Onderzoeken tonen dat dankzij de hoge verzadiging je minder eet bij een volgende maaltijd.

Alle essentiële aminozuren in een ei

Wat een ei ook zo bijzonder maakt, is dat het alle essentiële aminozuren bevat in de juiste verhoudingen. Vandaar dat eieren zo goed voor je stofwisseling zijn. Dankzij eieren verbrand je dagelijks 100 calorieën per dag meer. Dit lijkt misschien niet veel. Maar het staat toch voor een halve kilo gewichtsverlies per maand. Een van redenen is dat deze voeding een thermisch effect heeft. Met andere woorden; je verbrandt er meer calorieën mee.

Meer gewichtsverlies

Als je bezig bent met afvallen, verlies je 65% meer gewichtsverlies over een periode van 2 maanden. Je voelt je voller, je bloedsuikerspiegel blijft stabiel. En mocht er sprake zijn van insulineweerstand: ook dit verbetert.

Minder eten dankzij eieren

Eén onderzoek meldt het volgende. Mannen die ontbeten met een ei, hadden niet alleen minder honger. Ook consumeerden ze 270-470 calorieën minder bij een volgende maaltijd. Voor hen betekende dit een kilo gewichtsverlies per maand, waar ze niks extra’s voor hoefden te doen.