Gefermenteerde voeding als medicijn tegen ontsteking

gefermenteerde voeding

Waarom is gefermenteerde voeding zo gezond? Omdat de aanwezige bacteriën signalen verzenden naar het immuunsysteem. En dit stimuleert en versterkt de immuuncellen. Volgens nieuw onderzoek is gefermenteerde voeding een medicijn tegen ziektes die met ontsteking gepaard gaan.

Gefermenteerde voeding remt ontsteking

melkzuurbacteriën
Gefermenteerde voeding tegen ontsteking? Eet ook augurken! De snack zit vol melkzuurbacteriën

Gefermenteerde voeding tegen ontsteking. Dat is eenvoudig! Hoe kan dit? Als wij gefermenteerde voeding eten, versterken we ons immuunsysteem. Dit komt doordat de bacteriën in de voeding de immuuncellen stimuleren. Zo wordt het afweersysteem versterkt. En hierdoor kan gefermenteerde voeding ingezet worden tegen ontstekingsziekten. Dit zijn de bevindingen van een nieuwe studie, gepubliceerd in PLOS Genetics.

Melkzuurbacteriën versterken immuunsysteem

Het zijn de melkzuurbacteriën uit gefermenteerde voeding die ontsteking indammen. Want ze maken het immuunsysteem sterk tegen inflammatoire ziekten.  Je vindt ze onder andere in joghurt en zuurkool. Hoewel ze tal van gezondheidsvoordelen hebben, was er niet altijd inzicht in de manier waarop. Nu geeft het onderzoek dit inzicht. Over hoe goed melkzuurbacteriën samenwerkingen met ons lichaam.

Wat melkzuurbacteriën doen

Melkzuurbacteriën zenden signalen naar het immuunsysteem. Zo remmen ze ontsteking. Aanvankelijk bestuurde het team proteïnen die zich bovenop de cellen bevinden (hydroxycarboxylic zuur (HCA): HCA receptors. Hiervan hebben de meeste dieren twee soorten. Maar mensen en grote mensapen hebben er drie. Nu is het zo dat melkzuurbacteriën een metaboliet produceren (D-phenyllactic acid). En die hecht zich aan de derde HCA receptor. Vervolgens verzendt de metaboliet signalen naar het immuunsysteem.

Darmbacteriën en gastheer

Volgens de onderzoekers hebben we de derde receptor te danken aan voorouders van de mens en grote mensapen.Zodat het mogelijk was om voeding te eten die begon te verrotten. Zoals fruit dat op de grond lag. Dit geeft nieuw inzicht in de evolutionaire dynamica tussen microben en hun gastheer.

“We zijn ervan overtuigd dat de receptor de gunstige en ontstekingsremmende effecten van melkzuurbacteriën tot stand brengt. Daarom denken we dat het een mogelijke medicinale behandeling kan zijn om ontstekingsziekten te behandelen”  

Studieauteur

Veel te bereiken met voeding

Voeding tegen ontsteking
Wat veel mensen niet weten is dat olijven ook een bron van probiotica, waaronder melkzuurbacteriën, zijn. Eet ze dus tegen inflammatie.

Deze anti-inflammatoire rol van gefermenteerde voeding is dus een heel interessante. Vooral als je een ontstekingsziekte hebt. Toch weer een bevestiging dat we met voeding veel kunnen bereiken. Ook eerdere studies beschrijven het ontstekingsremmende effect van melkzuurbacteriën.

Vrij van ontsteking

Om een voorbeeld te noemen: Lactobacillus gasseri vermindert colitis. Omdat deze bacteriesoort superoxide dismutase produceert.  1 Dit enzym is erg belangrijk voor een goede gezondheid en een ontstekingsvrij lichaam. Want het ruimt namelijk zuurstofradicalen in ons lichaam op. Onmisbaar dus! Op deze manier kunnen we DNA schade namelijk zo veel mogelijk voorkomen.

Maar ook andere melkzuurbacteriën doen deze taak. Zoals L. lactis en L. plantarum. 2 3 Daarom is in wetenschappelijke publicaties de conclusie getrokken dat de bacteriën een veelbelovende behandeling voor inflammatoire darmziekten kan zijn. 4 5

Niet alleen voor darmziekten zijn de bacteriën in te zetten. Ook bij kanker, infecties en maagproblemen zijn ze gunstig. 6 Wat ze aantoonden, is dat ze de responses van het immuunsysteem verbeteren. Op die manier stimuleren ze ontstekingsremmende stoffen. En melkzuurbacteriën zijn tevens enorm gunstig, omdat oxidatieve stress zo’n grote rol bij ontstekingsprocessen speelt. De bacteriën dammen die oxidatieve stress dus in. Doordat de bacteriën de activiteit van antioxidant enzymen stimuleren, worden reactieve oxygen species (ROS) efficiënt opgeruimd.

Gefermenteerde voeding en gezondheid: wat nog meer?

Bron

  • Melkzuurbacteriën zijn dus enorm goede probiotica. Onder de bacteriën vallen L. acidophilus, L. rhamnosus, L. reuteri, L. casei, L. plantarum, L. bulgaricus, L. delbrueckii, L. helveticus.
  • L. Rhamnosus: verkort de duur van diarree, verlicht symptomen van colitis ulcerosa
  • L. Casei: als L. Rhamnosus, en verlicht symptomen van Crohn’s
  • L. Acidophilus: Verlaagt cholesterol, en verbetert de pH waarde in de darmen, remt de ontwikkeling van pathogenen
  • L. Johnsonii: remt de ontwikkeling van pathogenen en remt ontsteking
  • L. Plantarum: produceert korte keten vetzuren die kankerverwekkende stoffen remmen, verhoogt serotonineniveau
  • L. Fermentum: herstelt darmflora een vaginale flora
  • L. Reuteri: remt diarree, keert autisme gerelateerd sociaal gedrag om
  • L. Acidophilus, L. casei verlagen ook insulinespiegel, gaan ontsteking tegen en verbeteren symptomen van depressie
  • Enterococcus faecium: Verlaagt bloed cholesterol en bloeddruk

Wat betreft depressie:  L. helveticus blijkt beter te werken dan SSRI’s

Melkzuurbacteriën, welke voeding?

molkosan melkzuur
Giet wat molkosan over je sla, en je hebt weer een portie melkzuurbacteriën binnen

Melkzuurbacteriën, welke voeding is gefementeerd? Dat is niet moeilijk. Om ze binnen te krijgen voeg je meer zuurkool, joghurt, augurken, kefir, kimchi en miso toe. Ook molkosan bevat veel melkzuurbacteriën. Deze kun je over je salade doen. Hiernaast kun je nog zuurdesembrood, botermelk en gefermenteerde cacao, koffie of thee consumeren. Botermelk en sojasaus zijn ook bronnen. Wist je trouwens dat zelfs olijven zijn een goede bron van probiotica zijn?