Wat darmflora met autistisch gedrag te maken hebben

Wat hebben darmflora met autistisch gedrag te maken? Dat er een verband is was al bekend. Nu laat een nieuwe studie hier meer over zien. Op welke manier ontstaat autisme gerelateerd gedrag door darmbacteriën?

Andere darmflora bij autisme

Wat darmflora met autisme te maken hebben? Best veel. In de nieuwe studie (publicatie: Journal Cell) gingen de auteurs verder op eerdere bevindingen over de rol van darmflora bij anti-sociaal gedrag. Deze betroffen de verschillen in het darmmicrobioom bij mensen met en zonder autisme.

Volgens studieauteur Sarkis Mazmanian was het nog onduidelijk of de veranderingen in darmflora een gevolg of oorzaak van de symptomen van autistisch gedrag waren. Austisme komt vaker voor bij jongens en komt onder elke etniciteit en sociaal economische status voor. Een van de gedragingen bij de stoornis is herhaalgedrag en anti-sociaal gedrag. Zo is er moeite met communiceren. Hoewel de oorzaak niet precies bekend is, spelen genen en omgeving waarschijnlijk een rol. En de darmflora, zoals steeds vaker blijkt.

sociaal gedrag
Wat hebben darmflora met autistisch gedrag te maken?

Autistisch gedrag

Hoe darmflora autistisch gedrag veroorzaken, werd ook weer duidelijk in dit onderzoek. Om tot conclusies te komen werden darmflora van muizen verwijderd. Vervolgens kregen ze de bacteriën van kinderen met een autismespectrumstoonis getransplanteerd. Het gevolg? De muizen gingen hetzelfde gedrag vertonen.

Minder sociaal

Zo waren de muizen een stuk stiller dan de soortgenootjes uit de controlegroep. Ook waren ze eerder geneigd herhaalgedrag te vertonen en hadden ze minder interacties met andere muizen. Wat betreft de hersenen: hier waren veranderingen in genexpressie waarneembaar.

GABA functie verminderd

De hoeveelheid metabolieten lag tevens lager. Dit ging met name om 5AV en taurine. Voor de onderzoekers van belang, omdat deze metabolieten een invloed hebben op de GABA (gamma aminoboterzuur) receptors.

Omdat GABA receptors de communicatie tussen hersencellen reguleren, is dit van belang. Want een van de karakteristieken van autisme is een disbalans tussen overprikkeling en modulatie in deze neurale communicatie.

Behandeling gericht op darmen, niet op hersenen

Hiermee was het onderzoek nog niet klaar. Om het effect van verhoogde concentraties 5AV en taurine te analyseren, volgde een nieuwe studie. Wat bleek was dat deze verhoogde concentraties inderdaad tot een afname van autistisch gedrag leidde. Ook nam overprikkeling van breinactiviteit af.

In de toekomst zijn behandelingen voor autisme misschien gericht op de darmflora en niet op de hersenen

“De bevindingen suggereren dat symptomen van autisme op een dag genezen kunnen worden door een probiotisch geneesmiddel of bacteriële metabolieten. Dit opent de mogelijkheid dat behandelingen voor autisme voortaan gericht zijn op de darmen, in plaats van op de hersenen.”

Sarkis Mazmanian

Betere sociale interactie

Kort geleden verscheen eveneens een studie waarin de link tussen autisme en de darmen gelegd werd. Hier ontvingen kinderen met ASS microbiota transfer therapy (MTT). Dit leidde tot een verbetering van 45% in taal, sociale interactie en gedrag.

Probiotica keren antisociaal gedrag om

Interessant is ook een onderzoek uit 2016. Deze liet zien dat Lactobacillus reuteri verandering brengt in autisme gerelateerd antisociaal gedrag. Intrigerende bevindingen, omdat de inname van L. reuteri gedragssymptomen herstelde. En dusdanig dat normaal sociaal gedrag plaatsvond. Ook dit was een muizenstudie.   Muizen die voorheen geen interactie met elkaar hadden, communiceerden door introductie van L. reuteri normaal met elkaar.

Meer knuffelhormoon door L. reuteri

Wat de bacteriesoort liet zien was boeiend. Het verhoogde namelijk de oxytocinespiegel. Zonder dit sociale hormoon (heet ook wel knuffelhormoon) is sociaal gedrag moeilijk. Maar het aantal oxytocine producerende cellen in de hersenen nam toe door L. reuteri.

Joghurt maakt minder angstig

Zelfs het eten van een bacterie uit joghurt leidt tot veranderingen in de hersenen. Denk hierbij aan L. bulgaricus. fMRI scans lieten zien dat probiotica uit joghurt de manier de hersenen anders doet reageren op de omgeving. Angstgevoelens namen hiernaast af. Wat dit allemaal duidelijk maakt is dat er een communicatieroute is tussen darmen en hersenen.

Darm-brein connectie

Deze darm-brein as bepaalt in sterke mate onze geestelijke gesteldheid en gedrag. Dus niet zo verwonderlijk de de darmen ook het tweede brein worden genoemd. Bij ASS is het ook nog van belang om een lekkende darm aan te pakken.

Lekkende darm

Bij autisme komen defecten in de darmwand vaker voor. Omdat hierdoor toxinen en andere stoffen naar de bloedbaan lekken heeft dit een nadelige invloed. Want zo bereiken ze de hersenen. Naast L. reuteri zijn er nog meer nuttige bacteriën die gunstig uitwerken bij autistisch gedrag.