Drink elke dag koffie, en je leeft langer

Koffie: geniet je dagelijks van je kopje koffie? Drie nieuwe onderzoeken melden dat koffie goed voor het hart is. Als je elke dag koffie drinkt, leef je langer.

Koffie beschermt het hart

Drink elke dag koffie en je leeft langer

Drink elke dag koffie en je leeft langer! Dagelijks genieten van dit onmisbare drankje is goed voor het hart en je levensduur. Dit melden 3 zojuist verschenen studies.

Als je dan nog koffie met kaneel drinkt, geniet je van je bakkie terwijl je ontsteking remt. Deze combinatie heeft namelijk een anti-inflammatoire werking.

Controversie

Niet alle geluiden over koffie waren altijd zo positief. Want volgens sommige onderzoeken schaadt het populaire drankje de vaten die het hart moeten beschermen. 1 Andere studies melden dan weer wel de voordelen voor het hart en de vaten. Bijvoorbeeld, dat 3 kopjes beschermen tegen atherosclerose. Een beetje controversieel dus, en onderzoekers proberen al jaren te achterhalen of ons bakje “troost” nu goed voor het hart is of niet. Toch maken onderzoeken van de afgelopen 4 jaar redelijk een einde aan de controversie.

Drink elke dag koffie en je leeft langer

Neem bijvoorbeeld het onderzoek uit 2015. Maar liefst 133.000 mensen deden hieraan mee. Allen dronken 3-5 kopjes per dag. Dit verminderde het overlijdensrisico door een cardiovasculaire ziekte met 15%. In 2018 liet een soortgelijk onderzoek ook zien dat als je geniet van je kopje koffie, je langer leeft. Hier was de kans op sterfte door hart- en vaatziekten gedaald met 18% bij 2-3 kopjes per dag. 1

Nu zijn er 3 nieuwe studies verschenen met dezelfde positieve bevindingen. Dus: Geniet elke dag van koffie, en je leeft langer!

koffie is gezond
Koffie is gezond. Het beschermt je hart en brein. Als je het combineert met kaneel rem je ook nog eens ontsteking


#1 Koffie tegen hart- en vaatziekten

De publicatie in Heart Vessels betreft een studie onder koffiedrinkers uit 7 landen. Hieraan deden bijna 2000 mensen mee die ouder dan 40 jaar waren. Health check ups werden sinds 1999 gedaan. Wat gemeten werd waren de kenmerken van het metabool syndroom, en de eet- en drinkpatronen. Deelnemers werden 15 jaar gevolgd, en in die tijd overleden 343 personen. Hiervan was de kanker de doodsoorzaak bij 102 deelnemers, 48 mensen overleden door cerebro-cardiovasculaire issues en 44 vonden de dood door een infectieuze ziekte.

Lagere hartslag in rust

Multivariabele analyses toonden dat een hogere koffieconsumptie in direct verband stond met de hartslag in rust. Ondanks dat vaak gespeculeerd is dat je dagelijkse bakkie nadelig is voor de hartslag in rust, bleek het tegenovergestelde. Zo was het aantal sterfgevallen onder liefhebbers van koffie lager, als ze er veel van dronken. En was dit juist hoger bij degenen die slechts af en toe een kopje dronken. Een duidelijk verschil, die bleef staan na nadere onderzoeken.

Al met al suggereert dit dat een hoge consumptie van koffie een beschermend effect op vroegtijdig overlijden heeft. Omdat het de hartslag in rust verlaagt.

#2 Koffie: niet slecht voor de aderen

Naast het onderzoek in journal Heart Vessels, verschenen ook de bevindingen van een studie met 8412 deelnemers. Deze werden in 3 groepen gedeeld, ze dronken

  • een of minder kopjes per dag
  • tussen de een en drie koppen per dag
  • meer dan drie kopjes per dag

Koffie juist gezond

Wat betreft aderverkalking was er geen verschil tussen de groepen. Hierop trokken de onderzoekers de conclusie dat de hoeveelheid koffie geen nadelig effect heeft op de gezondheid van de aderen. Om deze reden heeft het dan ook geen negatieve gevolgen voor het hart en de vasculaire gezondheid. Zelfs als er behoorlijk wat gedronken wordt. Dan is die negatieve impact er nog steeds niet, volgens de studie. De bevindingen zijn gepresenteerd tijdens de  British Cardiovascular Society (BCS) Conference.

Wie meer rond de 25 koppen koffie per dag dronk, was uitgesloten van de studie. De gemiddelde inname uit de 3e groep was 5 koppen.

#3 Je leeft langer, zelfs met 1 kop per dag

Het laatste onderzoek betreft er een onder 31500 Japanners die langer dan 14 jaar gevolgd werden. Hieruit bleek dat zelfs 1 kop koffie een langer leven geeft. Die ene kop verlaagde het overlijdensrisico met 16%. Bij wie 2 tot 3 koppen per dag dronk was dit 19%. 2

Met/zonder cafeïne: zelfde voordelen

Kortom, het lijkt erop dat koffie meer is dan een voorziening in cafeïne. Want de voordelen gelden ook voor de cafeïnevrije versie. In de drank zitten ook chlorogeenzuren,  lignane en andere antioxidanten, terwijl het percentage cafeïne maar klein is.

Als je niet echt een koffiedrinker bent, neem dan gewoon hele lekkere koffie. Hoe meer je van je bakje geniet, des te eerder drink je 2-3 koppen. En profiteer je van de voordelen.

Deze recente onderzoeken tonen dezelfde bevindingen als andere grootschalige onderzoeken van de afgelopen 4 jaar. Ze melden allemaal het verband tussen koffieconsumptie en een langer leven. En last but not least: het wereldwijd geliefde drankje beschermt ook je brein.