Hoe yoga lichaam en geest echt gezond houdt

lichaam en geest

Een hele reeks klinische studies toont hoe yoga lichaam en geest echt gezond houdt. Yoga verbetert veel aspecten van de lichamelijke en mentale gezondheid. Ook interessant: yoga reguleert de neurotransmitters GABA, serotonine en dopamine. Benieuwd?  Lees verder!

Yoga houdt gezond

yogadepressie.jpg
Hoe yoga lichaam en geest echt gezond houdt, laten tal van onderzoeken zien

Yoga is gezond. Hoe gezondt? Dit laten 22 gerandomiseerde klinische studies zien. De mind-body methode stamt uit de Hindoestaanse tradities. Bij ons nog weleens onderschat, iets dat meer bij zweverige types hoort. En misschien gunnen we ons er ook de tijd niet voor, gehaast als we vaak zijn.

Mind-body aanpak

Maar zoals bij alle Oosterse technieken en geneeswijzen voor lichaam en geest, gaat de mind-body methode uit van de mens als geheel. Met andere woorden: het behandelt je holistisch, zowel fysiek als mentaal. En gaat ervan uit dat alles met elkaar in verband staat. Dit zet zoden aan de dijk volgens de studies. Hoe yoga lichaam en geest echt gezond houdt: het richt zich op de oorzaken van klachten. In plaats van symptoom onderdrukking. Als we hiervoor de rust nemen, werkt dit goed voor ons.

Yoga gezond volgens de wetenschap?

Mind-body techniek die angst vermindert

Yoga is gezond. Wie aan joga doet, heeft minder last van angst en depressie. 1 Dit is vooral het geval met hatha yoga. Een vorm waarbij lichaamsoefening, meditatie en ademhalingstechnieken centraal staan. Al na een paar weken merk je verbetering in angst en depressie, als je dit 2x per week doet. Dat is wat uit meerdere studies blijkt.. 1  2 3 Ook ontspanningsoefeningen van een half uurtje verbeteren de klachten.

Voorkomt cognitieve achteruitgang

Onze hersenfuncties, we willen ze graag zo lang mogelijk behouden. De leeftijd gerelateerde geheugenproblemen en het verminderd vermogen om nieuwe dingen aan te leren, kunnen we missen als kiespijn. Hier komt yoga ook van pas. Want wie dit 8 weken deed, had hier een stuk minder last van. Zelfs bij dementie hebben de technieken een gunstige uitwerking..Mocht je last hebben van verslaving: pas dan deze methode toe. Want joga maakt ook minder afhankelijk van verslavende middelen. 4 5 6

Bij reumatoïde artritis

Dat yoga de klachten van reumatoïde artritis verbetert, blijkt ook uit een serie meta-analyses. 7 8 9 Hoe joga lichaam en geest gezond houdt, hangt ook af van de methode. De beste resultaten worden behaald als er een combinatie van houdingen, ademhaling en meditatie is. In de eerste plaats vermindert de methode zwelling en gevoeliigheid van de gewrichten. En namen pijnklachten af. Ook wat betreft (reumatoïde) artritis was het meestal na 8 weken yoga-beoefening dat verbeteringen duidelijk merkbaar waren.

Betere balans en spierkracht

Nu naar de review van de 22 klinische studies. Deze is gepubliceerd in the International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity. In de studie werd de mind-body methode vergeleken met andere activiteiten zoals wandelen. Wat bleek was dat mensen met een gemiddelde leeftijd van 60 jaar veel profijt van yoga hadden. Zo verbeterden de balans, flexibiiliteit en kracht in de ledematen. Hiernaast namen depressieve symptomen af, kon men beter slapen. Al met al voelden de deelnemers zich een stuk vitaler.

Verslaat wandelen

Hoewel 20 minuten wandelen mega gezond is, is yoga effectiever. Als het om lichaamskracht, flexibiliteit en depressie vermindering ging, zijn de resultaten beter.

Andere onderzoeken tonen hoe funest inactiviteit is. Vooral voor de spierkracht. Die gaat er hard op achteruit. Gezien de resultaten kan yoga een makkelijke laagdrempelige activiteit zijn. Beide varen er wel bij: lichaam en geest.

Effect van yoga op neurotransmitters

De mind-body methode reguleert ook de neurotransmitters in de hersenen, zoals GABA, serotonine en dopamine

Yoga is ook gezond voor onze hersenen. Voor wie last heeft van depressie, is dit een interessant gegeven. Want waarom werken de technieken zo goed bij depressie? Dit is omdat het de chemie in de hersenen in balans brengt. 10

Yoga zorgt in het brein voor meer

  • GABA: remt ongewenste gedachten
  • dopamine: houdt ons gemotiveerd en uitgerust

Dan is er nog ontsteking. Van depressie is inmiddels duidelijk dat een onderliggend mechanisme ontsteking in de hersenen is. De hogere concentraties van diverse ontstekingsstoffen tonen dit duidelijk aan. Omdat joga deze ontstekingsprocessen positief beïnvloedt verminderen de klachten

Geen wonder dat yoga een activiteit is die niet alleen je lichamelijke welzijn, maar ook je mentale gezondheid bevordert.