Yoghurt: gezond voor darmen, lever en gewicht

yoghrut gezond

Yoghurt is een onmisbaar tussendoortje. Het is gezond voor darmen, lever en gewicht! Lees hoe de zuivelsnack ontsteking én symptomen van het metabool syndroom verbetert.

Yoghurt tegen vette lever

yoghurt gezond voor darmen, lever en gewicht
Yoghurt is een onmisbaar tussendoortje. Het is gezond voor darmen, lever en gewicht!

yoghurt is gezond. Dat blijkt wel weer uit een nieuwe studie. Het handige tussendoortje verbetert de vette lever. En tegelijkertijd pakt het ontsteking in de darmen aan. Reden te meer om het vaker te eten!

Zuivelsnack die ontsteking in darmen remt

Niet alleen remt het zuivelproduct inflammatie in de darmen. Ook een belangrijk kenmerk van het metabool syndroom neemt af als je het tussendoortje nuttigt. Dat is de vette lever. Maar yoghurt doet meer. Alle positieve punten uit het onderzoek op een rijtje:
remt ontsteking in de darmen

  • Het zuivelproduct verbetert de vetstofwisseling
  • Verandert de compositie van het darmmicrobioom
  • Verlaagt oxidatieve stress
  • Verbetert insulineresistentie

Eerder onderzoek laat ook zien dat de snack

  • tot een lagere inname van de dagelijkse hoeveelheid calorieën leidt
  • kleinere buikomvang geeft
  • Verandering van darmflora
  • Verbetert metabool syndroom

Verbetert het metabool syndroom

Aan het onderzoek deden 100 vrouwen met overgewicht mee. Allen waren in de leeftijd van 36-66 jaar. Wat ze consumeerden was 220 gram yoghurt of melk voor een periode van 6 maanden. Voor aanvang van de studie werden glucosespiegels, insuline, vetten en ontstekingsstoffen gemeten in de lever en darmen. Hierop volgde de conclusie dat yoghurt bovenstaande parameters van het metabool syndroom verbeterde, en de darmflora gunstig veranderde.  Daarentegen deed melk dit niet.

Wist eetgeschiedenis van darmflora uit

yoghurt darmflora
Dat yoghurt de geschiedenis uitwist die de darmbacteriën van je eetgedrag bijhouden, is wel een hele bijzondere eigenschap!

Over het effect van yoghurt op de darmflora valt nog een en ander te zeggen. Zo gewoon als yoghurt voor ons is, zo bijzonder is de werking eigenlijk. En niet zomaar bijzonder. Want yoghurt wist de eetgeschiedenis die bijgehouden wordt door de darmbacteriën. Zo maakt het zuivelproduct de schadelijke werking van deze bacteriën onschadelijk.

Herstelt je eetgedrag via darmbacteriën

Het is dus een gezonde snack die je daadwerkelijk helpt om gezonder te eten. En om af te vallen. Mocht je bezig zijn met een dieet, implementeer dan zeker yoghurt!

Lagere calorieinname

Dan vermindert de zuivelsnack tevens de dagelijkse inname van calorieën. Gezien het uitwissen van het “zwartboek” van je eetgedrag dat de darmflora zo ijverig bijhouden, is dit ook vrij logisch. Eet yoghurt in de namiddag, en je bent goed bestand tegen lekker trek. En hiermee dus tegen de inname van extra calorieën. 1

Hoog verzadigingsgehalte

Dit welkome effect komt door de proteïnen. Griekse yoghurt is hierin de beste keuze.  1  Natuurlijk is bekend dat ook eieren en cottage cheese een hoog verzadigingsgehalte hebben. Hoe dan ook, als je voor yoghurt kiest leidt dit tot de inname van 100 minder calorieën in de avond.

Onmisbaar in elk dieet

En heel concreet: neem elke dag een schaaltje van deze zuivel en je verlaagt je lichaamsgewicht en -vet. Plus wat we allemaal wensen: een kleinere buikomvang. 2 Wees dus niet bang om voor de extra calorieën uit bijvoorbeeld Griekse yoghurt. Want het is onwaarschijnlijk dat je ervan aankomt. Wel is het een waardevolle aanvulling die gewichtsverlies mogelijk maakt.

Je ziet dat yoghurt onmisbaar is in elk dieet en waarom. Het is bereikbaar voor iedereen. Deze voeding met een hoog verzadigingsgehalte, herstelt gezond eetgedrag en ondersteunt gewichtsverlies.