Waarom tomatensap een natuurlijke ontstekingsremmer is

tomatensap tegen ontsteking

Wist je dat tomatensap ontsteking remt? Voor dit anti-inflammatoire effect hoef je slechts 1 glas per dag te drinken. Terwijl je tomatensap drinkt, werk je ook aan een beter lichaamsgewicht. En de natuurlijke ontstekingsremmer doet nog meer!

Zo gezond is tomatensap

Tomatensap is ontstekingsremmend


Tomatensap: het is een heel gezond drankje. Met 1 glas per dag rem je ontsteking én verminder je buikvet. Dit bleek nadat  jonge vrouwen 2 maanden lang dagelijks 280 ml tomatensap consumeerden.

Veel voordelen

Dat tomatensap veel voordelen heeft, bleek duidelijk uit de resultaten. Het drankje verlaagde significant:

  • Lichaamsgewicht
  • Buikomvang
  • BMI
  • Cholesterol
  • Vrije radicalen
  • Ontstekingsstoffen
  • Triglyceriden waarden

Hogere insulinegevoeligheid

Wat ook gebeurde, was dat de concentraties lycopeen en adiponectine duidelijk waren toegenomen in het lichaam van de vrouwen. Nu kennen we lycopeen waarschijnlijk al als dé antioxidant die in tomaten zit. Het minder bekende adiponectine is een eiwit dat de vetcellen aanmaken. Adiponectine is een eiwit dat vrijwel uitsluitend wordt aangemaakt in vetcellen. In het geval van overgewicht is de concentratie van dit eiwit lager. Dit wordt in verband gebracht met insulineweerstand. Door een hogere adiponectine concentratie hebben mensen met een normaal gewicht meer insulinegevoeligheid.  1

Natuurlijke ontstekingsremmer

Anti-inflammatoir eiwit in tomatensap

Wie ook minder adiponectine hebben, zijn mensen die meer dan matig alcohol drinken. Want ook matige of niet-drinkers hebben een betere insulinegevoeligheid in vergelijking met degenen die regelmatig iets meer nuttigen dan de bedoeling is. Een andere positief punt van het eiwit is dat het een ontstekingsremmende werking heeft.

Plus anti-inflammatoire antioxidant

Naast adiponectine is tomatensap natuurlijk rijk aan lycopeen. Door deze krachtige antioxidant verbetert tomatensap de antioxidant status. En remt het, deels door de lycopeen, ontsteking. Dit is ook gebleken bij obesitas. Over de aandoening is te melden dat het een chronische inflammatoire conditie is. Omdat lycopeen de productie van ontstekingsstoffen voorkomt, komt de antioxidant erg goed van pas bij obesitas. Want door een verhoogd niveau van lichaamsvet, circuleren er meer ontstekingsstoffen in het lichaam.

Bij overgewicht

De lycopeenrijke drank vermindert ook oxidatieve stress en lichaamsgewicht

Voor het remmen van ontsteking door obesitas dronken vrouwen 330 ml tomatensap. Na 20 dagen werd de hoeveelheid ontstekingsmarkers in het bloed geanalyseerd. Dit waren onder andere IL-8 en TNF a. Die waren sterk afgenomen. Ook de andere markers verminderden. 2

Bottomline: tomatensap is een heel nuttig middel om ontsteking door aandoeningen te verlagen.

Tegen oxidatieve stress

Hetgeen het sap ook nog doet bij overgewicht is dat het de antioxidant biomarkers verbetert. Met andere woorden: het gaat oxidatieve stress tegen. Dit bleek nadat 20 dagen eveneens 330/ml tomatensap gedronken werd. Gezien de resultaten spreekt het voor zich dat tomatensap obesitas en gerelateerde ziektes voorkomt. 3

Als je tomatensap combineert met vitamine C is het effect op oxidatieve stress en inflammatie nog krachtiger. In een studie was de uitwerking al na 2 weken meetbaar. De hoeveelheid vitamine C was 435 mg.

Uitkomst 4

  • Cholesterol en ontstekingsmarkers namen af
  • Het concentratie antioxidanten in het bloed was hoger

Waarom tomatensap zo goed is na fysieke inspanning

Nog even over oxidatieve stress. Het is een goed idee om na inspanning een glas tomatensap te namen. Omdat er na inspanning meer oxidatieve stress is, hef je die op als je gezonde drank nuttigt. Een van de dingen die ons DNA verandert is ROS, reactive oxygen species. Omdat ROS cellulaire bestanddelen verandert heeft dit nadelige gevolgen voor ons. Suppletie met antioxidanten verlaagt oxidatieve stress. En voorkomt zo leeftijd gerelateerde ziektes en kanker. Ook tomatensap is in te zetten tegen ROS, als deze bijvoorbeeld ontstaat door lichamelijke inspanning.

Voorkomt ook spierschade

Dit is aangetoond met een dagelijkse inname van 150 ml van het sap. Samengevat heeft tomatensap een sterk antioxidant effect en vermindert het verhoogde ROS-concentraties. De hoeveelheid lycopeen in 150 ml tomaten sap is 0.1 mg. 5 Voor mensen die uithoudingssport doen geldt dat de lycopeenrijke drank niet alleen oxidatieve stress verlaagt, maar ook spierschade en ontsteking voorkomt. 6