Deze kruiden balanceren hersenchemie bij angst

kruiden bij angst

In Nederland heeft een paar miljoen mensen last van angst. Medicijnen die angst behandelen hebben veel negatieve bijwerkingen. En corrigeren bijvoorbeeld niet het gebrek aan serotonine en dopamine.  In deze blog lees je hoe sommige kruiden beter werken dan benzodiazepinen.

Angst en hersenchemie

angst
Kruiden balanceren de neurotransmitters, en werken dus goed tegen angst. Soms zelfs beter dan benzodiazepinen

Angst, we hebben er allemaal weleens last van. In meer of mindere mate. Als angst een bepalend wordt, heeft dit veel invloed op het dagelijks leven en kom je niet goed tot je recht. Hier heeft de natuur oplossingen voor. We zetten kruiden tegen angst op een rij. Waarvan de werking wetenschappelijk bewezen is. Deze kruiden hebben een bijzondere werking op de hersenen!

Medicatie manipuleert, maar herstelt niet

Helaas hebben medicijnen tegen angst negatieve bijwerkingen. Denk maar aan verslaving, depressie, suïcidale neigingen, epilepsie, verlaagd libido, gewichtstoename en hoofdpijn. Wat medicatie niet doet, is de balans tussen neurotransmitters herstellen. In plaats daarvan manipuleren ze de chemie in de hersenen.

SSRI’s

Als voorbeeld: SSRI’s (serotonine heropname remmers) voorkomen de heropname van serotonine zodat de stof langer in een bepaald hersengedeelte blijft. Maar het corrigeert niet het gebrek aan serotonine.

Valium en benzodiazepinen

En medicijnen als valium, benzodiazepinen en xanax werken weer anders. Deze stimuleren de GABA receptors en imiteren dus de rustgevende werking van GABA. Ook hier vindt geen correctie plaats. Meestal raken de hersenen aan dit soort medicijnen gewend en verliezen ze hun effectiviteit.

Kruiden corrigeren en herstellen neurotransmitters

Kruiden en voedingsstoffen werken anders. Die stimuleren wel de samenstelling van neurotransmitters. Ze geven een natuurlijk effect en corrigeren de chemie in de hersenen.

Sociaal functioneren

Omdat angst veel sociale gevolgen heeft, zijn effectieve middelen welkom. Nu heeft “normale” angst een functie. Omdat het een respons is op bedreigende situaties. Dankzij angst kunnen we alert zijn en onszelf beschermen. Echter als angst uit de hand loopt, spreek je van een angststoornis. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor het sociaal functioneren en functioneren in het algemeen.

Wat ligt ten grondslag aan angst? Dit kunnen veel dingen zijn. Bijvoorbeeld voedingstekorten, traumatische ervaringen, hormonale veranderingen, genen. Bij vrouwen spelen de overgang, menstruatie, zwangerschap een rol.

Disbalans neurotransmitters

serotonine
Serotonine, GABA, dopamine norepinefrine: sommige kruiden corrigeren dit

Er zijn twee dingen te onderscheiden bij angst. Er kan een disbalans in neurotransmitters zijn. Dan gaat het vooral om serotonine, dopamine en GABA. Wat ook kan is dat de bijnieren niet helemaal lekker functioneren. Deze zetten cortisol, DHEA, adrenaline en noradrenaline vrij. Misschien speelt bijnieruitputting een rol. Van cortisol is bekend dat het door stress vrijgezet wordt. De andere stoffen beïnvloeden de hartslag en de fight or flight respons.

Anders dan bij medicijnen is het effect van nutriënten en kruiden w.b. regulatie van neurotransmitters wel aangetoond.

Vitamines die angst verlagen

  • Vitamine C, D, E Omega3-vetzuren L-theanine uit thee (groene thee bijvoorbeeld) L-tryptofaan 5-HTP vitamine B complex  selenium
  • Vitamine D, de vitamines B, selenium, omega-3 vetzuren verhogen het serotonineniveau.

Belangrijke aminozuren


Een prikkelend aminozuur is glutamaat. Het lichaam gebruikt deze om gamma-aminoboterzuur aan te maken (GABA).. Je moet deze glutamaat niet verwarren met mononatriumglutamaat (E621) die we als additief in voeding vinden  Want E621 moeten we niet hebben: deze verlaagt dopamine en serotonine. Glutamaat in vrije vorm (E621) is anders dan die uit voeding.  

Serotonine, dopamine en norepinefrine

Ook de neurotransmitters serotonine, dopamine en norepinefrine hebben aminozuren nodig. Zodat ze worden aangemaakt. Die hebben L-tryptofaan, L-fenylalanine en L-tyrosine nodig. In welke mate de neurotransmitters geproduceerd worden, staat in direct verband met de aminozuren die je uit voeding consumeert. 1

Wanneer er een tekort is van de genoemde aminozuren, leidt dit tot een lage aanmaak van serotonine. Dit staat in verband met angst. 2 3 4. Dat dagelijkse suppletie van tryptofaan het serotonineniveau verhoogt is bewezen in rat- en mensenstudies. 3 5 6  Hetzelfde geldt voor de andere 2 genoemde aminozuren, maar dan bij dopamine en norepinefrine. 7

Dan is er nog L-lysine. Van deze is eveneens aangetoond dat een tekort angst vergroot bij mensen. 8 9

Mineralen die niet mogen ontbreken

Magnesium

Ook wel het “wondermineraal” genoemd, heeft het veel aandacht. Bekend is inmiddels dat mensen wereldwijd een tekort aan dit belangrijke mineraal hebben. Suppletie met magnesium en vitamine B6 verbeterde menstruatie gerelateerde angst bij vrouwen. 10 11 Uit observaties van muizen met een magnesiumtekort blijkt dat de beestjes angstgedrag vertoonden. Dit werd omgekeerd door magnesium suppletie.

Het mineraal was zelfs net zo effectief als diazepam. 12

Selenium

De inname van 100 mg selenium per dag, leidde na 5 weken tot een vermindering van angst. 13 14

Vetzuren

Als je angst wilt verminderen, zit je met omega-3 vetzuren eveneens goed. Tegenwoordig zijn ze helemaal niet duur, let wel op de verhoudingen (EPA/DHA). Wat ze naast angst vermindering doen is dat ze een betere stemming creëren. 15 16 Bij studenten die dagelijks 2.5 gram per dag kregen nam angst met 20% af. 17

Vitamines tegen angststoornis

Vitamine C, E en D

We kennen deze vitamine vooral in verband met onze weerstand. Toch heeft de vitamine ook een rol bij angst. Omdat de stof stresshormoon cortisol verlaagt. 18 En ook interessant: een hoge dosis verbetert de stemming. 19 Andere vitamines die angst verminderen zijn vitamine E 20 en vitamine D. Deze laatste is in te zetten als de angst gerelateerd is aan fibromyalgie. 21 22

Onlangs bleek ook hoe belangrijk vitamine D voor serotonine is: het stimuleert namelijk de aanmaak van deze “geluksstof.”

Top kruiden tegen angst

Een van de kruiden die een angstremmende werking heeft is st. Janskruid. Het merendeel van onderzoeken toont dat het kruid serotonine verhoogt 23 24 Hiernaast remt het ontsteking en oxiatieve stress. 25 Wie bekend is met PMS weet dat deze aandoening soms ook angstklachten geeft. Hier toont st. Janskruid ook zijn werking. 26 27 Hoe positief dit ook is, hou er rekening mee dat st. Janskruid nogal wat bijwerkingen heeft.

Ginkgo biloba en ashwaganda

De werking van Ginkgo biloba en ashwaganda is net zo goed als die van benzodiazepinen

Zoek je iets om GABA te activeren, dan is Ginkgo biloba geschikt. Wat het kruid ook doet, is dat het als een benzodiazepinen werkt. 28 29 Bij ashwaganda is hetzelfde het geval. Het kruid evenaart eveneens benzodiazepinen. 30  31 32 Beide kruiden bewijzen dan ook dat ze heftige medicatie kunnen vervangen.

Valeriaan

kruiden neurotransmitters
Valeriaan stimuleert de aanmaak van GABA

Weliswaar bekend om de anti-angst werking, werkt het bij sommige wel en bij anderen niet. Wat valeriaan wel doet is dat het de aanmaak van GABA stimuleert. En omdat het de heropname van GABA vertraagt, blijven GABA concentraties langer in het brein. aanwezig in het brein. 33  34 Ondanks dat valeriaan niet altijd bij iedereen werkt, tonen onderzoeken een nuttige werking. Namelijk dat de dagelijkse inname van 400-900 mg net zo effectief is als diazepam. 35 36  37 38

Theanine

Door groene thee nemen GABA en dopamine toe

Dit aminozuur vind je in groene thee. En het heeft een groot voordeel: namelijk dat het een kalmerende werking op de hersenen heeft. Hierbij passeert theanine de bloed-brein barrière. Zo zorgt het voor een toename van GABA en dopamine. In een studie werden de effecten van theanine en benzodiazepinen met elkaar vergeleken. De eerste had een betere uitwerking op angst. 39 40 41  42 43

Met behulp stoffen uit kruiden en voeding verminder je dus angst. Soms in zo’n mate dat de werking beter is dan die van benzodiazepinen. Dit soort natuurlijke middelen reguleren neurotransmitters, waardoor je beter in je vel zit. Zo kan angst verlagen zonder de nare bijwerkingen van farmaceutische middelen. Dit blijkt uit het feit dat magnesium, ginkko biloba, ashwaganda, valeriaan en theanine net zo goed werken als synthetische middelen.

Van kamille is trouwens bewezen dat het cortisol verlaagt bij de angststoornis.