Kurkuma latte a.k.a. golden milk: hoe gezond is dit?

kurkuma latte

Kurkuma latte of te wel golden milk: heeft dit echt zoveel voordelen als men zegt?

Kurkuma latte a.k.a. golden milk is een traditionele Indiase drank gemaakt van melk en kurkuma. Wat betreft de melk kan je ook kokosmelk of amandelmelk gebruiken. Van kurkuma is natuurlijk bekend dat het veel voordelen heeft bij ontsteking, voor de lever en andere organen. In de Indiase keuken wordt het al sinds een paar duizend jaar gebruikt.

Hoe gezond?

Nutriënten in golden milk (glas)

  • Calorieën: 130
  • Vetten: 5 gram
  • Proteïnen: 8 gram
  • Zout: 125 milligram
  • Suikerr: 12 gram als lactose
  • koolhydraten: 12 gram

Heeft golden milk echt voordelen? In ieder geval bevat het kurkumine. Dit actieve ingrediënt is verantwoordelijk voor de voordelen.

Kurkuma latte en drinken tegen ontsteking

golden milk
Drink kurkuma latte a.k.a. golden milk met iets zoets, zoals kaneel. Dit verbetert de smaak!

Kurkuma is geweldig als je last hebt van ontsteking. Dus bij chronische condities, van artritis tot aan coeliakie en auto immuunziekten: maak gebruik van deze heilzame specerij. In 2017 publiceerde journal Foods hoe deze Indiase geelwortel pijn en ontsteking verlicht bij osteoartritis. De resultaten waren zelfs net zo goed als die van ibuprofen!  Geniet dus lekker van je kurkuma latte.

Golden milk voor een gezonde mond

Drink het verwarmende drankje ook om ongewenste bacteriën in je mond te verminderen. Dat je het hiervoor kunt gebruiken, komt natuurlijk door de anti-bacteriële werking. Omdat kurkuma ontstekingsremmend is, is het ook bij gingivitis een prima drank. Het is een natuurlijke manier om tandvleesontsteking en een slechte adem te verbeteren.

Tandvleesontsteking? Drink de latte

Aangezien je tandvleesontsteking echt moet indammen, is golden milk dus een uitkomst. Een eveneens in 2017 uitgekomen studie in the Journal of the Indian Society of Periodontology meldt dat een mondspoeling met kurkuma ontsteking door gingivitis verminderde. Op een manier die vergelijkbaar is met een mondspoeling met chloorhexidine. Laat de golden milk maar lekker tussen je tanden gaan: het maakt de mond gezonder.

Waarom kurkuma/melk een slimme combi is!

kurkumalatte3.jpg?fit=800%2C600&ssl=1
Kurkuma wordt beter opgenomen door het te combineren met melk

Wil je nog een echt goede reden weten waarom golden milk een handige drank is? Dit is de melk. Want melk bevat fosfolipiden en hierdoor wordt kurkuma beter opgenomen. 1 Neem bij voorkeur een vol melkproduct. Want volle zuivel bevordert een gezond lichaamsgewicht, en niet de magere soorten. Overigens wordt kurkuma niet alleen effectiever opgenomen door fosfolipiden. Maar ook door vetten. Over vetten gesproken: kurkumine verlaagt ook de effecten van obesitas en vermindert de vetopslag in het lichaam. 2.

Voor de actievelingen onder ons

Gebruik je je spieren veel? Of ben je bang voor spierverlies na inspanning? Ook hier komt golden milk goed van pas. Omdat kurkuma de spieren ontziet na inspanning. Dit heeft dan waarschijnlijk weer met het ontstekingsremmende effect te maken.3

Peper verhoogt de opname van kurkuma met 2000% 4.

Hoe maak je golden milk/kurkuma latte?

Dat is eenvoudig! En natuurlijk doe je het naar eigen smaak. Maar om een idee te krijgen: verhit de melk tot een aangename temperatuur. Kook het niet. Doe er dan een dessertlepel kurkuma in en roer. Voeg er vooral een beetje zwarte peper aan toe. Je weet vast wel dat dit de opname bevordert. Sommige mensen doen er ghee in (een halve theelepel). Kurkuma latte is erg lekker als er iets zoets is toegevoegd, zoals honing en/of kaneel. Gember past ook perfect. Zo heb je allemaal gezonde ingrediënten. Die elkaars werking versterken!