Oil pulling: kloppen de gezondheidsclaims?

oil pulling

Oil pulling, misschien heb je er van gehoord. Dit regime maakt tanden witter, verbetert de mondgezondheid, stofwisseling en immuunsysteem. En de stemming gaat er op vooruit. Klinkt te goed om waar te zijn? Wat zeggen wetenschappelijke onderzoeken erover?

Oil pulling: heeft dit echt gezondheidsvoordelen?

Volgens de traditionele oosterse geneeswijzen, doet oil pulling dit allemaal. Wetenschappelijke studies liggen echter niet voor het oprapen. Dus hoe zit het nu met oil pulling? Heeft het echt al deze gezondheidsvoordelen?

Wat is het eigenlijk?

Door oil pulling trek je als het waren bacteriën en gifstoffen uit je lichaam, die in de vetcellen lagen opgeslagen. Door dit dagelijks 10 minuten te doen breng je jezelf beter in balans. Na oilpulling poets je te tanden en ben je klaar.

Hoe doe je het?

Geschikte oliën zijn onder andere kokosolie en sesamolie. Neem een mondvol olie en laat het door je mond bewegen, door het te kauwen. Zodra je voelt dat het dun geworden is spuug je het uit. Je kunt er iets verfrissends door doen, zoals een druppel pepermuntolie of kruidnagelolie. Doe het bij voorkeur op een nuchtere maag. En spoel de mond zorgvuldig als je klaar bent. Vervolgens poets je je tanden. Als je de olie uitspuugt doe dit dan niet in de wasbak om verstopping te voorkomen. Omdat de olie bacteriën en gifstoffen bevat, slik je het niet door. 2

Pluspunt 1: Oil pulling detoxificeert

Elke dag krijgen we overtollige gifstoffen binnen die ontsteking veroorzaken. Zoals de additieven in onze voeding. Doordat het lichaam ze opslaat vanuit het lymfesysteem in de vetcellen, wordt het toxisch. Maar als je oil pulling doet, trekt het de giffen weer uit de vetcellen. 1 Dit is detoxificatie.

Na ontgifting kan alles helen

Nu is detoxificatie altijd een goed ding. Omdat het je huid gezonder maakt, tanden en oogwit witter maakt, de huid mooier maakt. En natuurlijk vanwege het feit dat het je stofwisseling verbetert en je immuunsysteem sterker maakt.  Na detoxificatie kan alles helen, en dit is ook het idee achter oil pulling.

Oil pulling helpt je van zware metalen af

In de oosterse geneeskunde is de overtuiging dat nieren, hart, longen, dunne darm, ruggengraat en dergelijke in verband staan met de tong. 5 Behalve schadelijke bacteriën en gifstoffen helpt oil pulling ook om van zware metalen af te komen. 6

Een van de dingen die oil pulling doet, is dat het antioxidanten genereert

kokosolie
Kokosolie is de beste keuze voor oil pulling, omdat het ontstekingsremmende en anti-bacteriëel is
 • De olie die je gebruikt rekt de vetlaag van de celmembraan van bacteriële ziekteverwekkers aan, en zo worden ze in de olie getrokken.
 • Dit beschadigt de celwand van pathogenen die vervolgens de dood vinden. 7
 • Tijdens pulling raakt de olie geëmulsificeerd. Dit begint na 5 minuten pulling. De olie bedekt de tanden en tandvlees en remt het samenplakken van bacteriën en tandsteen.
 • Daardoor neemt de kans op gaatjes, gingivitis (tandsteenontsteking) paradontitis en slechte adem af
 • Tandvlees wordt gezonder
 • Tanden worden witter
 • Adem wordt frisser
 • Kaken worden sterker
 • 8 9 10.
 • Na 40 dagen oil pulling is er een afname van bacteriën. Doe je dit met sesamolie dan neemt L. acidophilus ook af. Dit is juist een gunstige bacterie. 10
 • Daarentegen nemt S. mutans ook af door deze olie; dit is de bacterie die gaatjes veroorzaakt.
 • Oil pulling met kokosolie vermindert tandplak. Dit gebeurde in een studie na 30 dagen. 11

Pluspunt 2: gezond tandvlees en gebit

Oorspronkelijk komt de methode uit India. Het moet meer dan 30 systeemziekten genezen. Voor de mond is het natuurlijk ook heel gezond. En net als de darmen, is ook de mond een basis voor gezondheid. De miljoenen micro-organismen in onze mond dragen bij tot de ontwikkeling van cardiovasculaire ziekten, diabetes en dergelijke.3 4 Dus als je goed voor je orale gezondheid zorgt, profiteert de rest van je lichaam daar ook van.

Slechte mondhygiëne: grotere kans op hartinfarct en darmkanker

Vooral de voordelen voor de orale gezondheid worden in wetenschappelijke studies genoemd. Maar een goede mondhygiëne heeft dan weer effect op andere gezondheid. Zo staat een slechte mondhygiëne in verband met een hartinfarct. 12 En wat betreft darmkanker: de verkeerde mondbacteriën bevorderen dit. Deze vorm van kanker wordt veroorzaakt door de bacterie die ook het gebit aantast. Het gaat om Fusobacterium nucleatum. Die is in hogere concentraties aanwezig bij mensen met darmkanker.  

Artritis

Ook kan paradontitis een voorspeller van ziektes zijn. Door de ontsteking worden er antistoffen aangemaakt en dit verhoogt de kans op ziektes waaronder artritis.

Voor andere claims geen bewijs

Er is geen bewijs dat oil pulling (op directe wijze) de gezondheid verbetert. De voordelen die buiten de mond omgaan, lijken daarom sterk overdreven.

Er is geen bewijs voor oil pulling en voordelen voor

 • migraine
 • de stofwisseling
 • gewichtsverlies
 • eczeem
 • acne
 • psoriasis

Om erachter te komen, zul je het dus zelf moeten ervaren. En dat is ook wat waard.

Echter, het is aannemelijk dat de methode op indirecte wijze voordelen voor het lichaam oplevert. Omdat een gezonde mond het lichaam gezond houdt. Wetenschappelijke literatuur hierover is ruimschoots aanwezig. Ook is het een pluspunt dat oil pulling detoxificatie ondersteunt.