Meer plezier door meer dopamine - www.goedgezond.info
dopamine

Waarom krijg je van drugs als cocaïne een euforisch gevoel? Omdat ze dopamine imiteren. Door deze neurotransmitter voelen we ons goed. En maakt dat we gevoelens van plezier ervaren. Hoe krijg je meer dopamine op een natuurlijke manier met kruiden?

Gevoelens van plezier door dopamine

Door dopamine ben je in staat plezier te ervaren

Gevoelens van plezier: we hebben ze te danken aan dopamine. Dus klopt het tegenovergestelde ook. Dat je door een te laag dopamine niveau plezier niet echt ervaart. Nu hoeven we gelukkig geen drugs te nemen voor meer positieve gevoelens. Diverse kruiden verhogen uitstekend dopamine. En dat is ook handig wanneer je steeds weinig gemotiveerd bent.

En meer motivatie

Want dopamine is ook verantwoordelijk voor de motivatie. De juiste concentraties maakt dat we de dingen belangrijk genoeg vinden om ons voor in te zetten. Dan is er nog iets belangrijks dat de neurotransmitter doet. Het vermindert namelijk angstige reacties bij mensen met een angststoornis of post traumatische stress stoornis. 1

Dopamine voor goede informatieverwerking

Ook voor het denkvermogen is het een belangrijke stof. Omdat het verantwoordelijk is voor gedachten en emotie, helpt het bij informatieverwerking. Heb je te weinig dopamine of problemen met de manier waarop het brein de stof verwerkt, dan kan dit tot stoornissen zoals ADHD of schizofrenie leiden. Verder helpt dopamine bij de vertering en dempt het ontsteking. 2

Belangrijke sleutel

Nu hebben we allemaal dopamine receptors in onze hersenen: deze ontvangen dopamine. Zodra de neurotransmitter signaal afgeeft aan een zenuwcel, hecht het zich aan diens receptor. Vervolgens werken ze samen als een sleutel en een slot. Dit maakt dat dopamine receptors de sleutel zijn voor neurologische en lichamelijke functies.

Coördinatie, geheugen en leren

Want ook je coórdinatie, fijne motoriek, cognitie, geheugen en leren hangen samen met de stof. Abnormaal functioneren van de receptors speelt een rol bij onder andere Parkinson’s.

Drugs zoals heroïne, cocaïne en methamfetamine werken ook op de dopamine receptors.  Ze kapen als het ware het beloningssysteem in de hersenen.

Gevoelens van euforie en plezier door meer van deze neurotransmitter kunnen we gelukkig op een andere manier bereiken.

Kruiden die dopamine verhogen

neurotransmitter
Kurkuma is heel veelzijdig en verhoogt naast dopamine ook serotonine

Ginkgo biloba bestrijdt vrije radicalen in brein

Verbetert het geheugen via een hogere zuurstoftoevoer naar de hersenen. 3 Omdat het kruid vrije radicalen elimineert, krijg je een beter geheugen. In Ginkgo zitten enorm veel gunstige stoffen. Om er een paar te noemen: vitamine C, flavonoïden, vanille zuur, kamferol en quercetine. Als je het kruid voor een langere termijn inneemt, verhoogt het de dopamine concentraties. 4 ,5, 20 Dit komt mede omdat gingko afrekent met oxidatieve stress.

Panax ginseng, anti-depressieve werking

Een andere ginseng soort, met een anti-depressieve werking. Net als biloba verhoogt dit kruid het dopamineniveau. 6

Omdat de hersenen maar een beperkt vermogen hebben om oxidatieve stress tegen te gaan 7  kan het wel wat extra hulp gebruiken. Het heeft verdediging nodig! En die kan uit de voeding komen. Flavonoíden, vitamines, vetzuren en dergelijke ondersteunen allemaal de werking van neurotransmitters. En dus ook van dopamine. Kortom: ze zin neuroprotectief en vertragen het verlies van hersencellen.

Kurkuma verhoogt naast dopamine ook serotonine

Uiteraard ontbreekt kurkuma ook hier niet. Deze specerij is goed voor bijna alles. Zo is het ook een sterke speler om neurodegeneratieve ziektes tegen te gaan. Het populaire kruid verhoogt naast de besproken neurotransmitter, ook serotonine. 8

Broccoli beschermt dopaminerge neuronen

Niet alleen broccoli maar alle groenen met sulforafaan beschermen de hersenen. Dus wil je hiervan profiteren, eet dan ook spruitjes en andere cruciferen. Net als ginseng bestrijden cruciferen oxidatieve stress en dopaminerge neuronen tegen giststoffen. 9

Hypericine (St. Janskruid)

Dit kruid blokkeert de heropname van dopamine. Overigens doet hypericine dit ook bij serotonine en norepinefrine. Omdat de blokkade de heropname voorkomt, nemen blijven de neurotransmitters in voldoende mate in de hersenen. 10 11

Vetzuren werken positief op het dopaminesysteem

Omdat er veel bewijs is dat bepaalde neuropsychiatrische ziektes samenhangen met een tekort aan omega-3 vetzuren, kan extra slikken een goed idee zijn. Lage omega-3 concentraties in de hersenen hebben een negatieve impact op het dopaminesysteem. Lijnzaadolie toonde een positieve werking bij depressie te hebben, en walnoten verbeteren ook de stemming.

Share