Hoe kurkuma neurotransmitters in de hersenen moduleert

neurotransmitters

Kurkuma: we horen er bijna dagelijks wat positiefs over. In deze blog lees je wat het kruid met de neurotransmitters in de hersenen doet. En hoe de specerij het brein beschermt tegen aandoeningen en ziektes. Serotonine, dopamine, norepinefrine en noradrenaline: kurkuma brengt ze in balans.

Waarom is kurkuma zo goed voor de hersenen?

dopamine
Kurkuma moduleert de neurotransmitters in onze hersenen

Waarschijnlijk weten we inmiddels welke stof kurkuma zo heilzaam maakt. Dit is het bioactieve bestanddeel kurkumine. Als het om kruiden gaat is bijna niets zo goed bestudeerd als kurkuma en kurkumine. In deze blog gaat het om de effecten op de hersenen.

Voorkomt de dood van zenuwcellen

Want kurkumine laat een beschermende werking zien tegen Alzheimer’s, depressie, epilepsie en andere neurodegeneratieve en neuropyschiatrische stoornissen. Waarom kurkuma zo goed is voor het brein? Het voorkomt de dood van zenuwcellen. En het reguleert de neurotransmitters in ons brein.

Neurotransmitters en happiness

De neurotransmitters: ze zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor hoe we ons voelen. En hoe we in het leven staan. In welke mate we plezier ervaren, gemotiveerd zijn, ons happy voelen over onszelf en de wereld om ons heen.

Misschien word je een beetje moe van het onderwerp kurkuma? Dat het zo vaak ter sprake komt, heeft een reden. Want in de afgelopen paar decennia is enorm vaak aangetoond hoe protectief de specerij is bij vrijwel elke stoornis en ziekte in het lichaam. Om het nog maar eens samen te vatten, kurkuma is een:

Specerij die protectief tegen zo’n beetje alles is

  • Ontsteking werend
  • Antimicrobieel
  • Bloeddruk verlagend
  • Verlagend voor de vetspiegel
  • Anti-tumor
  • Anti-diabetes
  • Bloedverdunnend
  • Heilzaam bij psoriasis
  • Werkzaam tegen gifstoffen
  • Neuroprotectief [1]

Als je in het zoekvenster linksboven “kurkuma” typt, zie je alle onderzoeken van de laatste tijd.

Dringt effectief door de bloed-brein barrière

hersenen
Wat de specerij doet is serotonine, dopamine, noradrenaline en norepinefrine balanceren. Het heeft dan ook een anti-depressieve werking

Wat kurkuma zo’n goede specerij voor de hersenen maakt, is dat het heel effectief door de bloed-brein barrière dringt. Vandaar dat het de neurotransmitters zo goed moduleert. Het heeft maar een licht moleculair gewicht.  Dierstudies toonden dat het de aanmaak van nieuwe hersencellen verbetert in de hippocampus (gedeelte dat verantwoordelijk is voor leren en geheugen). 1  En het voorkomt de dood van hersencellen in hetzelfde gedeelte.

Kurkuma verhoogt dopamine en serotonine

Voor Alzheimer’s betekent de specerij dat het de formatie van plaques voorkomt.1 Daarnaast onderdrukt het depressie. Bij muizen beschermt de specerij uitstekend tegen acute en chronische stress.

Balans in neurotransmitters

Wat kurkuma ook interessant maakt, is dat het dopamine verhoogt. Het is een van de redenen van het anti-depressief effect. Een andere opwindende eigenschap is dat het de vrijzetting van serotonine moduleert. Dat is wat we nodig hebben, want sommige mensen hebben ook een overschot aan de laatstgenoemde. Balans in neurotransmitters is alles, en kurkuma ondersteunt dit op gewiekste wijze. 2 3 4