Hoe kurkuma neurotransmitters in de hersenen moduleert

neurotransmitters

Kurkuma: we horen er bijna dagelijks wat positiefs over. In deze blog lees je wat het kruid met de neurotransmitters in de hersenen doet. En hoe de specerij het brein beschermt tegen aandoeningen en ziektes. Serotonine, dopamine, norepinefrine en noradrenaline: kurkuma brengt ze in balans.

Waarom is kurkuma zo goed voor de hersenen?

dopamine
Kurkuma moduleert de neurotransmitters in onze hersenen

Waarschijnlijk weten we inmiddels welke stof kurkuma zo heilzaam maakt. Dit is het bioactieve bestanddeel kurkumine. Als het om kruiden gaat is bijna niets zo goed bestudeerd als kurkuma en kurkumine. In deze blog gaat het om de effecten op de hersenen.

Voorkomt de dood van zenuwcellen

Want kurkumine laat een beschermende werking zien tegen Alzheimer’s, depressie, epilepsie en andere neurodegeneratieve en neuropyschiatrische stoornissen. Waarom kurkuma zo goed is voor het brein? Het voorkomt de dood van zenuwcellen. En het reguleert de neurotransmitters in ons brein.

Neurotransmitters en happiness

De neurotransmitters: ze zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor hoe we ons voelen. En hoe we in het leven staan. In welke mate we plezier ervaren, gemotiveerd zijn, ons happy voelen over onszelf en de wereld om ons heen.

Misschien word je een beetje moe van het onderwerp kurkuma? Dat het zo vaak ter sprake komt, heeft een reden. Want in de afgelopen paar decennia is enorm vaak aangetoond hoe protectief de specerij is bij vrijwel elke stoornis en ziekte in het lichaam. Om het nog maar eens samen te vatten, kurkuma is een:

Specerij die protectief tegen zo’n beetje alles is

 • Ontsteking werend
 • Antimicrobieel
 • Bloeddruk verlagend
 • Verlagend voor de vetspiegel
 • Anti-tumor
 • Anti-diabetes
 • Bloedverdunnend
 • Heilzaam bij psoriasis
 • Werkzaam tegen gifstoffen
 • Neuroprotectief [1]

Als je in het zoekvenster linksboven “kurkuma” typt, zie je alle onderzoeken van de laatste tijd.

Dringt effectief door de bloed-brein barrière

hersenen
Wat de specerij doet is serotonine, dopamine, noradrenaline en norepinefrine balanceren. Het heeft dan ook een anti-depressieve werking

Wat kurkuma zo’n goede specerij voor de hersenen maakt, is dat het heel effectief door de bloed-brein barrière dringt. Vandaar dat het de neurotransmitters zo goed moduleert. Het heeft maar een licht moleculair gewicht.  Dierstudies toonden dat het de aanmaak van nieuwe hersencellen verbetert in de hippocampus (gedeelte dat verantwoordelijk is voor leren en geheugen). 1  En het voorkomt de dood van hersencellen in hetzelfde gedeelte.

Kurkuma verhoogt dopamine en serotonine

Voor Alzheimer’s betekent de specerij dat het de formatie van plaques voorkomt.1 Daarnaast onderdrukt het depressie. Bij muizen beschermt de specerij uitstekend tegen acute en chronische stress.

Balans in neurotransmitters

Wat kurkuma ook interessant maakt, is dat het dopamine verhoogt. Het is een van de redenen van het anti-depressief effect. Een andere opwindende eigenschap is dat het de vrijzetting van serotonine moduleert. Dat is wat we nodig hebben, want sommige mensen hebben ook een overschot aan de laatstgenoemde. Balans in neurotransmitters is alles, en kurkuma ondersteunt dit op gewiekste wijze. 2 3 4

Ander interessant weetje: De bedoeling van insuline is om glucose in het bloed te reguleren. Daarom is insulineweerstand ook zo’n probleem. Als glucose niet naar beneden gebracht wordt door insuline worden we ziek. Het is dus een goed ding, dat de specerij hier ook voor te gebruiken is.

Vergroot de biobeschikbaarheid van kurkuma: combineer het met peper. 1

UItmuntend tegen depressie

Kurkuma verhoogt ook noradrenaline en norepinefrine

Waarschijnlijk voelen we ons allemaal weleens depressief. Een dip is een tijdelijke “state of mind” en de depressie is een ernstige neurologische stoornis. En of je nu de echte depressie hebt of een dip: kurkuma helpt in beide gevallen. Dat er natuurlijke middelen zijn die net zo effectief zijn als antidepressiva is een enorme uitkomst. Bij doses van 40-80 mg/per kg lichaamsgewicht kun je al wat verwachten. Wat? Gevoelens van wanhoop bijvoorbeeld. 8 Althans bij muizen. Wat deze dosis eveneens bij muizen deed, was alle belangrijke neurotransmitters in tact houden. Dit waren serotonine, norepinefrine, noradrenaline en dopamine.

Gebruik je antidepressiva? Dan moet je weten dat het gebruik van kurkuma de werking hiervan alleen maar verbetert. 3 Bij de werking van kurkuma zijn het serotonine- en dopaminesysteem betrokken. 3 5 6 Na toediening van het kruid bij muizen was ook een toename van noradrennaline zichtbaar.  7

De specerij herstelt chemie in de hersenen

Van depressie zijn er meerdere oorzaken. Een ervan is onverwachte chronische stress. Ratten die chronisch werden uitgedaagd onder stressvolle condities ondervonden verlichting van stress bij doses van 20-40 mg/kg. Tijdens de chronische stress waren de concentraties dopamine, serotonine en norepinefrine lager. Maar de specerij herstelde dit. 8

Norepinefrine en noradrenaline

Met dopamine en serotonine ben je waarschijnlijk bekend. Zoals je las verhoogt kurkuma ook de concentraties norepinefrine en noradrenaline. Wat doen deze twee dan?

 • Norepinefrine heeft een enorm effect op de cognitie. De neurotransmitter stroomlijnt welke informatie prioriteit heeft in een emotionele staat.  Op deze manier beïnvloedt het ons gedrag. 9
 • Dan nog de andere neurotransmitter die een rol speelt bij depressie: noradrenaline. Mensen die depressief zijn hebben hier vaak te weinig van. Het kan ook gebeuren dat er een overschot is. In dat geval ervaar je euforie en opgewondenheid of juist gespannenheid of angst. Welke gemoedstoestand, dat hangt af van de andere neurotransmitters zoals bijvoorbeeld serotonine.

Je ziet dus dat de neurotransmitters allemaal met elkaar samenwerken, met als doel dat we ons goed voelen en informatie op de juiste wijze verwerken. Zodat we adequaat reageren en de juiste conclusies trekken over onszelf, de mensen en de wereld om ons heen. Het is best bijzonder hoe kurkuma dit scala aan neurotransmitters moduleert en in balans brengt.