Zuivelproduct beschermt tegen darmkanker

zuivelproduct

Volgens een nieuwe studie wel, en is er een verband tussen het ontstaan van adenomen in de darmen en het bekende zuivelproduct yoghurt. Een adenoom is een goedaardig gezwel, en wordt in sommige gevallen kwaadaardig.

Aantal gevallen darmkanker stijgt

Het aantal mensen met darmkanker stijgt. En de leeftijdsgroep is verschoven. Waar de ziekte vroeger vooral onder ouderen voorkwam, treft het nu steeds vaker jong volwassenen. 1 Wat een verontrustende ontwikkeling is. De inname van het bekende zuivelproduct werkt preventief.

Ongezonde voeding grote factor

yoghurt
Zuivelproduct yoghurt beschermt tegen darmkanker


Hoewel er veel oorzaken voor darmkanker zijn, is een ervan verkeerde ongezonde voeding. Gezonde vezelrijke voeding werkt preventief. Ook is rogge een nuttige toevoeging. Om deze reden richten veel studies zich op het verband tussen voeding en het ontstaan van kankergezwellen. Een adenoom is meestal goedaardig, maar er is de mogelijkheid dat ze zich ontwikkelen tot kwaadaardige tumoren.

Zuivelproduct beschermt

Wat je kunt inzetten om dit te voorkomen? Het bekende zuivelproduct. Want dit vermindert de kans op adenomen en dus op darmkanker, meldt journal Gut. Aan het onderzoek deden mannen mee die in hoge mate yoghurt consumeerden.

Een paar studies meldden al dat een hogere inname van het zuivelproduct de kans op darmkanker verlaagt. Hier zorgt het darmmicrobioom dan voor. Geef de darmbacteriën yoghurt, en ze doen goed werk in de darmen.

Dus de link tussen het zuivelproduct en darmkanker is al bevestigd. Maar tot nu toe was er geen studie m.b.t. het verband tussen het zuivelproduct en de precursors (adenomen) van darmkanker.

De studie

Analyses van de data van 32.606 mannen en 55.743 vrouwen toonden dit verband wel. De data waren afkomstig van de Health Professionals Follow-Up Study en de Nurses’ Health Study. Alle deelnemers ondergingen een darm endoscopie in 1986-2012. Om eventuele abnormale groei in de darmen te detecteren.

Verder was informatie over leefstijl en voeding bekend. Dus ook consumptie van het zuivelproduct. Tijdens deze periode ontstonden adenomen bij 5811 mannen en 8116 vrouwen.

  • Mannen die wekelijks twee of meer porties van het zuivelproduct namen, hadden 19% minder kans vergeleken met mannen die dit helemaal niet aten.
  • Maar mannen die wekelijks hetzelfde aantal porties at, hadden 26% minder kans op de ontwikkeling van kwaadaardige tumoren in de darmen.
  • Deze uitkomst was er niet bij vrouwen

Yoghurt remt ontsteking

Dit was een observationeel onderzoek. Dit houdt in dat een wetenschappelijk team alleen een verband legt en geen oorzaak-gevolg verband. Toch denken de auteurs dat de kans op oorzakelijkheid wat betreft het zuivelproduct en de darmen groot is, gezien de omvang van de studie.

Waarom voorkomt het zuivelproduct darmkanker?

Volgens de studieauteurs komt dit door

  • de probiotica die het zuivelproduct bevat: Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus. Deze verlagen de concentratie van carcinogenen zoals nitroreductase. De laatste zin geactiveerde bacteriële enzymen en oplosbare fecale galzuren.
  • de lagere pH waarde die in de darmen ontstaat: daardoor is er meer vatbaarheid voor probiotica.
  • de ontstekingsremmende werking van het product, ook op het darmslijmvlies en de darmwand

Hoe zit het als je yoghurt combineert met fruit? Omdat ze apart van elkaar beschermen tegen voeding gerelateerde ziektes, is dit een krachtig duo. Als voorbeeld van een goede combinatie, hoewel het geen fruit is: de antioxidant activiteit van groene thee is sterker als je het combineert met yoghurt. 2

Combineer het zuivelproduct met fruit

yogh3.jpg
Combineer het zuivelproduct met fruit, dit is een krachtig duo

Veel verzadiging

Zowel het zuivelproduct als fruit hebben een hoge verzadigingsfactor. Wie yoghurt eet in de namiddag snackt nadien minder. Dit is helemaal het geval als er ook fruit in zit. Drie vliegen in één klap: minder honger, inname van nutriënten en probiotica die de werking van pathogenen remmen.

Bananen, nectarines en frambozen maken een goede combinatie met het gezonde toetje. 3 4

Smallere taille


Wat ook een pluspunt is, is dat zowel yoghurt als fruit beschermen tegen gewichtstoename. 5 Dit geldt ook voor de buikomvang: wie regelmatig het zuivelproduct eet in heeft een smallere taille.5 Wanneer je dit met fruit doet is de inname van calorierijke voeding lager. 6