Insulineresistentie? Neem cacao!

Door insulineresistentie ben je minder gevoelig voor insuline. Die nodig is om de glucosespiegel te verlagen. Het is een aanloop tot diabetes. Wat je kan doen is cacao extract consumeren.

Insulineweerstand en buikvet

Cacao tegen buikvet
Cacao gaat insulineweerstand tegen

Er zijn twee zaken die elkaars werking versterken: buikvet en insulineweerstand. Door resistentie voor insuline is het lichaam ongevoelig voor dit hormoon. Dit resulteert in een hoge bloedsuikerspiegel. Stoffen uit cacao beschermen tegen deze conditie, volgens nieuw onderzoek. Maar naast cacao ook stoffen uit groene thee en koffie

Deze stoffen zijn

  • protocatechuic acid
  • epicatechine
  • procyanidine B2

Cacao nuttig bij obesitas

De bevindingen over het effect van cacao zijn gepubliceerd in Molecular Nutrition & Food Research. Sinds enkele jaren is de wetenschap erg geïnteresseerd in plant polyfenolen, zoals die uit cacao.  Aangezien insulineweerstand en obesitas met elkaar verbonden zijn, zijn de 3 voedselproducten erg nuttig. Bij obesitas hebben de witte vetcellen te veel vet nodig en bevorderen ze de groei van macrofagen.

Witte vetcellen

Deze interactie tussen witte vetcellen en macrofagen stimuleert een staat van aanhoudende, chronische ontsteking, die met obesitas gepaard gaat. Uiteindelijk kunnen de cellen geen glucose opnemen en omzetten in energie. Insulineweerstand dus. De precursor voor diabetes type 2. Cacao gaat dit tegen.

Beschadiging lichaamscellen

Door een combinatie van teveel vet, een te hoge glucosespiegel en ontsteking raken de mitochondriën beschadigd .Dit zijn de kleine energiefabriekjes binnen onze cellen die energie maken om vet te verbranden en glucose te gebruiken. Maar dit is te behandelen met cacao extract!

Toename insulinegevoeligheid dankzij cacao

Wat de onderzoekers observeerden was dat het extract zorgt voor het behoud van de functie van deze kleine energiefabriekjes. En zo moduleert het ontstekingsprocessen. Tegelijkertijd neemt de gevoeligheid van de vetcellen voor insuline toe. 

Chronische lage graad ontsteking

Dit is goed nieuws, omdat mensen met obesitas een hogere kans hebben op ziektes als diabetes, kanker en hart- en vaatziekten. Als obesitas verder vordert, hoopt vet zich op en ontstaat er een lage graad chronische ontsteking en verstoorde stofwisseling. 

Bruine vetcellen

Interessant aan de studie is dat het gaat om de interactie tussen witte vetcellen, macrofagen en cacao extract. Door de macrofagen groeide dit type vetcel minder, en functioneerden de energiefabriekjes (mitochondriën) niet optimaal. Witte vetcellen zijn de vetellen die we niet willen. Daarentegen is de bruine versie verantwoordelijk voor vetverbranding. En betreft macrofagen: dit is een type cel dat cellulaire afvalstoffen en andere schadelijke stoffen opruimt. 

Cacao extract repareerde de schade aan de mitochondriën en verlaagde de vetopstapeling. Sterker nog: de witte cellen werden beige. Aangezien beige vetcellen meer energiefabriekjes hebben, verbranden ze efficiënter vet.