Dit verhoogt de kans op leverkanker met 75%

leverkanker

Een slechte mondhygiëne verhoogt de kans op leverkanker met maar liefst 75%. Dit blijkt uit een grootschalige studie. Zweertjes, bloedend tandvlees of losse tanden zijn risicofactoren voor de ziekte.

Niet alleen leverkanker

Ook darmkanker

lachen.jpg
Met een goede mondhygiëne voorkom je ziektes zoals leverkanker

Dat je een goede mondhygiëne niet alleen toepast voor het uiterlijke plaatje van je gebit, blijkt wel uit dit onderzoek. Gebitsproblemen hebben veel meer impact dan dat. En verhoogt ook de kans op leverkanker. Onlangs hoorden we trouwens nog dat tandplak de kans op darmkanker verhoogt

Andere ziektes

Ook kwam in het nieuws hoe de juiste mondhygiëne ook de verdere gezondheid bevordert. Zowel mentaal als lichamelijk. En wat dacht je van een beroerte, hartaandoening, diabetes en andere vormen van kanker. Allemaal gekoppeld aan de gezondheid van onze mond.  Leverkanker dus ook.

Alcohol verandert mondbacteriën

Iets dat recentelijk ook duidelijk was hoe tabak en alcohol de micro-organismen in onze mond veranderen. De link met alcohol gold dan niet voor leverkanker. Maar vooral voor een toename van bacteriën die hartaandoeningen veroorzaken. Dan is er nog dementie: tandvleesaandoeningen verhogen dan weer de kans op neurodegeneratie. 1

Hele hele spijsverteringskanaal

Omdat kanker in het spijsverteringskanaal veel voorkomt, is kennis over het verband met onze orale gezondheid van groot belang. Want de cijfers liegen er niet om: leverkanker of kanker aan de dunne of dikke darm, het rectum of de anus, galwegen en alvleesklier neemt toe.

Grote studie

Gezien de hoeveelheid mensen die bij het onderzoek betrokken waren, is dit niet de minste studie naar leverkanker. Om precies te zijn: conclusies kwamen tot stand door data-analyses van 490.000 Britten in de leeftijd van 40-69 jaar die gedurende 2006-2010 werden gevolgd. Van al deze mensen was voldoende informatie over de orale gezondheid bekend, evenals een eventuele geschiedenis van kanker. 

Deelnemers met een slechte orale gezondheid

 • Hadden vaker obesitas
 • Waren vaker vrouw
 • Waren jonger van leeftijd
 • Leefden in gebrekkige socioeconomische buurten
 • Rookten vaker
 • Aten meestal geen twee porties groenten en fruit per dag

Onder een gebrekkige orale gezondheid vielen

 • Pijnlijk tandvlees
 • Bloedend tandvlees
 • Losse tanden

Verband was er met kanker van de 

 • lever
 • galblaas
 • galwegen

De kans op leverkanker was dus 75% hoger, wat fiks is. 

Hogere kans op leverkanker, waarom?

Waarom is de link tussen leverkanker en orale gezondheid er? Eén verklaring kan zijn, omdat de het orgaan bacteriën uit het lichaam moet elimineren. Als de lever getroffen wordt door bepaalde aandoeningen zoals cirrose of de vette lever, kan het zijn werk niet optimaal uitvoeren. Hierdoor blijven de verkeerde bacteriën langer leven en richten ze schade aan.