1 Kop koffie direct effect op vetcellen en verbranding

vetverbranding

Een kopje koffie per dag activeert bruin vet. En heeft zelfs een direct effect op de functies van dit “goede vet”. In tegenstelling tot “wit vet” zetten bruine vetcellen energie efficiënt om en genereert het vetverbranding.   

Kopje koffie per dag

Om je vetverbranding te stimuleren hoef je dus alleen maar een kopje koffie per dag te drinken. Zo worden obesitas en diabetes in toom gehouden. Dit zijn de bevindingen van een nieuw onderzoek. Vetcellen in het bruine vet zetten nutriënten om in energie, genereert warmte en dus de vetverbranding.

Vetcellen en vetverbranding

Volgens een publicatie in Scientific Reports. is dit de eerste studie bij mensen die toont dat 1 kop koffie een direct effect heeft op de functies van vetcellen in bruin vet. Het “goede vet” activeert een proteïne binnen bruin vetweefsel. Dat is wat het zo gunstig maakt voor onze vetverbranding. Eerdere studies koppelden koffie ook met gewichtsverlies en een hogere verbranding. Alleen ontbrak de link tussen koffie en de proteïne in het bruine vet. 

Thermogenese

Voor vetverbranding is thermogenese nodig. Deze generatie van hitte gebeurt in door de vetcellen in bruin vetweefsel. En wij kunnen dit aanzetten met een kopje koffie. Het drankje dat voor velen zo onmisbaar is, zorgt voor structurele veranderingen binnen de mitochondriën en vetdeeltjes. Uit eerdere onderzoeken wist het team dat bruin vet vooral in de nek regio zit. Dus het was handig om hiervan gebruik te maken door dit lichaamsgedeelte te analyseren na inname van de drank.

Wat zagen de onderzoekers? Dit bruine vet warmde op. Vervolgens werd dit vergeleken met mensen die water dronken. Maar water stimuleerde niet de temperatuur in de nekregio. Veelzeggend denkt het team, omdat de nekregio een goede indicatie is voor thermogenese.

Cafeïne supplement?

Nu is er nog een vraag over het effect op vetcellen en vetverbranding. Komt het door cafeïne komt of door een andere stof uit koffie? Aangezien dat nog niet duidelijk is, zijn verdere studies nodig. Zoals bijvoorbeeld een onderzoek naar cafeïne supplementen. Om te zien of het effect gelijk is. 

Gewichtsbeheersing

En mocht dat zo zijn, dan kan koffie mogelijk ingezet worden in een gewichtsbeheersingsprogramma. Of bij een te hoge bloedsuikerspiegel. In ieder geval zet het aan tot vetverbranding.

Ook goed voor bloedsuiker en lipiden waarden

Doordat de activiteit van vetcellen in bruin vetweefsel de bloedsuikerspiegel en lipiden waarden bevordert, past koffie bij gewichtsbeheersing. Maar is het ook een goede hulp bij de vetverbranding, is de conclusie van het team.

“Dit is de eerste studie die toont dat een kop koffie een direct effect op de vetcellen in bruin vetweefsel heeft. Dus ook op vetverbranding. Wat betekent dat de implicaties best groot zijn, vanwege de groeiende cijfers van obesitas en diabetes.”

auteur van de studie