Ken je de nadelen van teveel ijzer?

OEDGEZOND.INFO

Een ijzertekort is niet goed, maar teveel ijzer brengt ook problemen met zich mee. De kans op bacteriële huidinfecties is dan namelijk groter.  Maar een ijzer overload heeft nog meer nadelen, bijvoorbeeld voor cellulitis en de schildklier.

Keerzijde van ijzer

IJzer heeft een keerzijde. Als er een teveel is kan dit de schildklierfunctie vertragen, waardoor onder andere haarverlies ontstaat

IJzer. Dit mineraal komt voor een groot deel voor in de rode bloedcellen (70%). Als we een tekort hebben merken we dat onder andere aan spierzwakte en vermoeidheid. Iedereen kent wel bloedarmoede en weet dat de oorzaak een ijzertekort is. 

Via onderzoek analyseerden een team de de impact van ijzer op diverse aandoeningen. HIervoor gebruikten ze de data van 500.000 mensen. De bevindingen zijn gepubliceerd in journal PLOS Medicine. 

Positief was dat het team een link vond tussen

  • Overtollig ijzer en een verminderde kans op een hoog cholesterol

Ze zijn goed gedocumenteerd: de voordelen van ijzer. Het essentiële mineraal beschermt tegen bloedarmoede en dus ook tegen een te hoog cholesterol. Maar ijzer heeft ook een keerzijde. 

Cellulitis en bacteriële huidinfecties

En deze keerzijde is nog niet vaak onderzocht in studies. Toch kan een teveel aan ijzer leiden tot lever- en hartproblemen en soms tot diabetes. 

Maar een overschot van dit essentiële mineraal kan ook het volgende veroorzaken

  • cellulitis
  • bacteriële huidinfecties
  • abscessen

Ook belangrijk voor overleving van bacteriën

Wat niet veel mensen weten is dat ijzer ook belangrijk is voor de  overleving en groei van bacteriën. 1 En dit is nu juist niet zo gunstig als het gaat om bacteriële huidinfecties. 

Neem niet zomaar een ijzersupplement

Om die reden is een ijzersupplement alleen aan te raden, als je zeker weet dat je een tekort hebt. Want een overschot van dit mineraal zorgt voor ijzeropslag, wat nadelig is voor organen zoals het hart, de lever en dus ook de huid.Hiernaast beïnvloedt het de hormoonfuncties.

Slecht voor lever, hart en alvleesklier

Eigenlijk zijn de veranderingen in het lichaam door een overload van ijzer te veel om op te noemen. Omdat opslag van overtollig ijzer vooral in de lever, het hart en endocriene organen plaatsvindt, ontstaat er schade. Denk hierbij aan leverziektes en leverkanker. Schade aan de hartspier kan tot hartfalen leiden en een onregelmatige hartslag. En vlak de alvleesklier niet uit: ook deze ondervindt schade wat leidt tot een te hoge bloedsuikerspiegel.

Trage schildklier en haarverlies

Ook is de link met een trage schildklier gelegd. Haarverlies, vermoeidheid, onvruchtbaarheid en een laag libido houden allemaal verband met een ijzeroverschot. Om maar niet te spreken van artritis en Alzheimer’s. 

Als je een overschot vermoedt, vraag dan om een bloedtest. Het is namelijk eenvoudig op te sporen. Wat je vooral niet moet doen is ijzer slikken in de vorm van een supplement, als je niet weet hoe het met je gehalte gesteld is.