Hoe antioxidanten longkanker bevorderen

longen en longkanker

Versnellen antioxidanten de ontwikkeling van longkanker? Een paar jaar geleden was er het nieuws dat bijvoorbeeld vitamine E longkanker bevordert. Twee nieuwe studies bevestigen dit. 

Antioxidanten voeden longkanker

longen
Antioxidanten voeden kankercellen bij longkanker volgens twee nieuwe onderzoeken

Het zijn twee onafhankelijke studies in journal Cell die melden dat antioxidanten longkanker voeden. Een komt uit Amerika en de ander uit Zweden. 

Kankercellen hebben veel suiker, of glucose, nodig om snel te groeien en uit te zaaien. Om aan deze behoefte tegemoet te komen gebruiken ze een energie-creërend proces dat sneller is dan die van gezonde cellen. 

Kankercellen gebruiken antioxidanten

Dit snellere energie mechanisme heeft een downside: het produceert veel moleculen die vrije zuurstofradicalen heten. Die leggen veel stress op de cellen. Nu blijkt wederom hoe longkankercellen antioxidanten gebruiken om te floreren. Dit geldt vooral bij longkanker.

  • De Amerikaanse studie toont hoe twee genetische mutaties longkankercellen helpen om hun eigen antioxidanten te maken om oxidatieve stress te overwinnen, zodat ze uitzaaien
  • De Zweedse studie laat zien hoe longkankercellen antioxidanten uit voeding gebruiken met hetzelfde doel

Kankercellen gebruiken glucose uit bloed

In beide studies ligt de focus op het effect dat minder oxidatieve stress heeft op de BTB proteïne en CNC homolog 1 (BACH1). Het ziet ernaar uit dat de verlaging van oxidatieve stress door antioxidanten de stabiliteit van BACH1 verhoogt en de opstapeling in longkankercellen stimuleert. Dat is geen goed nieuws, omdat BACH1 uitzaaiingen uitlokt en kankercellen helpt die glucose uit bloed nodig hebben en dit omzetten in brandstof.

“We hopen dat onze bevindingen helpen om de mythe onderuit te halen dat vitamine E elk type kanker voorkomt.” 

Studieauteur T. Papagiannakopoulos van de Amerikaanse studie (NYU School of Medicine). 

Zonder uitzaaiing minder sterfte

Wat longkanker anders dan andere kankersoorten maakt, is dat het in de longcellen start. Andere vormen van kanker starten elders en kunnen dan migreren, bijvoorbeeld naar de longen. Zodra kanker in de longen begint en gaat uitzaaien, verspreidt het zich via de lymfeklieren naar de hersenen en andere delen van het lichaam. Uitzaaiing is de primaire reden waarom kanker zo’n ernstige ziekte is. Want zonder dit zouden minder mensen eraan sterven.

Van longkanker heb je twee soorten: kleincellige en niet-kleincellige. Deze laatste komt vaker voor. Ongeveer 30% van de niet kleincellige longkanker floreert op het feit dat de cellen een of twee mutaties nodig hebben die de antioxidant productie stimuleren. 

Een van de twee mutaties zit in NRF2, die genen aanzet zodat kankercellen antioxidanten kunnen maken. De andere mutatie zet KEAP1 uit: een proteïne die NRF2 vernietigt.

“We hebben nu belangrijke nieuwe informatie over metastase bij longkanker. Dit helpt bij de ontwikkeling van nieuwe behandelingen, zoals het indammen van BACH1.”

Studieauteur Martin Bergo, Karolinska Institutet, Zweden. 

Voor longkankerpatiënten kan een supplement zoals vitamine E longkankercellen helpen, zodat de overlevingskans kleiner wordt. 

Vitamine A: ook hogere kans op kanker

Vitamines en longkanker
Sommige vitamines zijn helemaal niet zo gunstig. Zo maken vitamine A en E de verdere ontwikkeling van longkanker mogelijk

Kortom: antioxidanten zijn niet voor iedereen zo goed. Iedereen kent inmiddels antioxidanten en we willen er zoveel mogelijk van binnenkrijgen. Ook in 1994 bleek uit een Finse studie dat rokende mannen die vitamine A kregen (elke dag 20 mg voor de duur van 8 jaar) vaker longkanker kregen dan mannen uit de controlegroep. Later kwam een Amerikaans onderzoek met hetzelfde: 24% van de rokers kreeg longkanker. Als roker kun je dus beter ook geen vitamine A slikken.

Natuurlijke middelen die de kans op longkanker wél verlagen

Goed, vitamine E en A verhogen dus de kans op uitzaaiingen bij longkanker. Daarentegen zijn er ook natuurlijke middelen die deze kans verkleinen. Dan moet je denken aan tomaten, visolie, MSM, zwarte thee en chilipepers. Misschien is het beter om lekker te variëren met dit soort voeding.

Vitamine E verergerde luchtweginfecties

Misschien denk je nu: maar ik rook niet, dus het maakt voor mij niet uit. Hier laat een andere studie ook iets over weten. Toen gezonde mensen allemaal dagelijks 200 mg vitamine E kregen tegen luchtweginfectie, bleek na een jaar het niet-heilzame effect van de vitamine. Want de vitamine slikkers waren gemiddeld een paar dagen langer ziek, en hadden meer koorts.

Niet alleen blijkt vitamine E longkanker te bevorderen, maar is dit mogelijk ook het geval bij huid- en leverkanker. Afgaande op muizenstudies dan.

Natuurlijk is het lastig, want we hebben antioxidanten nodig. Pro-oxidanten zijn ook nodig. Omdat een macrofaag ze benut om indringers op te ruimen. Ook voor de eliminatie van beschadigde cellen zijn ze nodig.

Teveel sport: ook niet goed

Dan is er nog sporten. Als mensen veel sporten verbruiken ze meer zuurstof. Dit produceert meer radicalen. Hierop past het lichaam zich aan en komt er een hogere activiteit van lichaamseigen antioxidanten. Je hoeft dan misschien helemaal niks bij te slikken. Balans is dus alles.

Als laatste is nog toe te voegen, dat hoe minder we eten des te langer ons leven is. Het is de vermindering van energie uit voeding die een gunstige werking op veroudering heeft. Dus ook op de ontwikkeling van kanker en andere ziektes.