Top 8 kruiden/planten tegen muggen !

kruiden tegen muggen

Weg met muggen die je mooie zomerdag verpesten. De zoemende beestjes en jeukende bulten zijn behoorlijk irritant. In dit artikel vind je een overzicht van planten/kruiden tegen muggen. Ze bieden een makkelijk, veilig en natuurlijk alternatief voor chemicaliën. Want muggen hebben er echt een hekel aan.


In ‘Maak zelf een anti-muggenspray’ lees je hoe je heel eenvoudig zelf een anti-muggenmiddel maakt met natuurlijke ingrediënten.


Geranium

De geranium, wie kent hem niet. Hij is er in veelzijdige kleuren en kan goed tegen de zon. Een van de vrolijkste planten/kruiden tegen muggen. Zet hem dicht bij je deur (en/of raam) om vliegende insecten buiten te houden.

Lavendel

Lavendel wordt gebruikt voor tal van medicinale doeleinden en kan ook gebruikt worden om muggen te verjagen. Als een van de kruiden tegen muggen maakt hij ook nog je tuin een lust voor het oog. Met zijn prachtige paarse bloemen vereist het een plek in de volle zon.  Het kruid houdt van een rijke voedingsbodem die niet te vochtig is. Hij geurt heerlijk, maar muggen denken daar gelukkig heel anders over.

Afrikaantjes

Wanneer je deze zelf zaait heb je altijd succes. Maar kopen is net zo makkelijk en goedkoop. Deze fleurige bloemen zet je bij je ramen om de muggen weg te houden. Afrikaantjes kun je ook bij tomatenplanten zetten, die anders opgevreten zouden worden door insecten. Niet alleen een van de kruiden tegen muggen, maar ook tegen andere insecten!

Polei

Minder bekend is de polei uit de lipbloemenfamilie, ook wel Mentha pulegium genoemd. Maar hij behoort tot de kruiden tegen muggen. Je kunt de bladeren en stelen in je zak bij je houden om muggen en andere insecten te verjagen. Een bijkomend voordeel van deze plant is namelijk, dat hij ook vliegen en teken weghoudt van je huisdier. Huisdieren zijn er dol op, alsof ze weten dat de plant ze veel voordeel biedt. Hij mag beslist niet geconsumeerd worden.

Knoflook

kruiden tegen muggen
Knoflook hoort bij de kruiden tegen muggen.

Geurt niet zo lekker als de andere kruiden tegen muggen. Maar effectief is dit kruid wel tegen de prikbeestjes. Knoflook is zo veelzijdig qua genezende kwaliteiten, dat hij steeds weer opduikt in opsommingen van natuurlijke remedies. Dit natuurlijk antibioticum houdt gezond en verlaagt in combinatie met citroenwater je vetspiegel. Knoflook beschermt tegen schimmels, bacteriën, parasieten én muggen plus andere akelige insecten. Natuurlijk is er een nadeel. Als deze geur duidelijk om je heen hangt, hou je ongewild meer uit je buurt dan insecten alleen. 

Munt

Munt heeft een specifieke en frisse geur en insecten houden er niet van. Hij groeit goed in potten en je kunt de bladeren over je huid wrijven voor bescherming. En laten we eerlijk zijn: dit onderdeel van de kruiden tegen muggen doet je lekkerder ruiken dan knoflook.

Kattenkruid

Katten zijn er dol op, maar muggen vinden de geur veel te heftig. Je kunt kattenkruid zaaien in potten en grond. Hij hoort bij de muntfamilie en groeit zowat in elke grond en kan tegen de volle zon. Ook een van de effectiefste onder de kruiden tegen muggen. 

Basilicum

Niet alleen een van de kruiden tegen muggen, maar ook nog eens een goede ontgifter van je lijf.  Hij groeit in elke zonnige tuin en is geschikt voor potten. Neem een handvol bladeren, wrijf dit op je huid of hou dit in je zak.


Share