Te laag cholesterol verhoogt juist kans op beroerte

We komen ze veel tegen de laatste tijd: berichten over een te laag cholesterol en dat dit juist gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Zoals deze nieuwe grootschalige studie: een te laag cholesterol verhoogt de kans op een beroerte. 

Gezondheidsrisico’s door te laag cholesterol

cholesterol2.jpg
Lange tijd werd voeding met cholesterol gezien als risico verhogend voor hart- en vaatziekten

Maar liefst 100.000 deelnemers waren betrokken bij de studie. Hun data werden grondig onderzocht. Conclusie: een laag cholesterol gehalte verhoogt de kans op een beroerte. Ondertussen krijgen we nog de richtlijnen om de vetachtige stof in ons bloed laag te houden, omdat dit gezondheidsrisico’s zou verlagen. Lange tijd was dit type vet een grote boosdoener, maar er sinds de laatste jaren komt er verandering in dit stigma op dit type vet.

Statines gevaarlijk, cholesterol onmisbaar voor hersenen

Wel worden we nog steeds gewaarschuwd en bang gemaakt voor cholesterol. Toch meldden eerdere berichten eerder dit jaar dat te weinig van deze vetstof de kans op een beroerte verdubbelt. En dat eieren het cholesterol helemaal niet verhogen.Het zijn juist de statines die gevaarlijke bijwerkingen hebben, liet een publicatie in JAMA Internal Medicine weten. Een ander rapport noemde statines tijdverspilling en gevaarlijk, en zette uiteen waarom cholesterol juist onmisbaar is voor het brein.

Te hoog is evengoed ook niet goed

Nu is het ook niet zo dat we een hoog gehalte van het LDL-cholesterol (de “slechte” versie) moeten hebben, maar duidelijk is inmiddels dat dit zeker niet laag moet zijn. Vooral ook voor vrouwen boven de 45 jaar is een laag gehalte van deze vetstof riskant in verband met een beroerte. 

Meer kennis

Meer kennis over cholesterol is nodig. Nu slikken veel mensen statines, maar recente onderzoeken melden juist gevaarlijke bijwerkingen

Deze nieuwe publicatie met de gegevens van 100.000 deelnemers, bevestigt de eerdere bevindingen. Senior auteur is Xiang Gao, hoogleraar voedingswetenschappen en directeur van the Nutritional Epidemiology Lab, Pennsylvania State University (Penn State). 

“Voor onze studie wilden we de kennis op dit gebied uitbreiden. Door een grootschalig onderzoek uit te voeren met meerdere LDL-cholesterol metingen verkregen we veel inzichten.” Studieauteur

De studie

Van de 100.000 deelnemers hadden er 96.043 geen geschiedenis van beroerte, hartaanval of kanker bij aanvang van de studie. Bij alle deelnemers werd het LDL gemeten bij de start van het onderzoek en vervolgens elk jaar, 9 jaar lang. Verder gebruikten de onderzoekers de medische data en bekeken ze het verband met het cholesterol. Leeftijd, bloeddruk, medicatie en dergelijke werden telkens meegenomen in het onderzoek. 

Wat moeten we nu met ons cholesterol?

laag cholesterol
Wat ook uit onderzoeken blijkt is dat eieren de vetstof in het bloed niet verhogen. Sterker: als de stof uit voeding komt heeft het nauwelijks invloed

Belangrijkste conclusie: bij wie het LDL gehalte lager was dan 70 mg/dl had een duidelijk hoger risico op een beroerte dan degenen die een hoger cholesterolgehalte hadden. Om precies te zijn, de kans op een beroerte was 169% hoger als het LDL cholesterol lager was dan 50 mg/dl. Een andere waarde is mmol. Eén mmol is 38.6 mg/L. Bij ons ziet men lager dan  5.0 mmol/L als gewenst en 3.0 mmol/L als goed Maar in Nederland hanteert men andere streefwaarden voor mensen met hart- en vaatziekten. Die zijn 1.8 mmol/l bij een leeftijd die lager is dan 70 jaar. 

Een gemiddelde is de sleutel

Wat doen we nu met ons cholesterol? Moet dit nu omlaag of omhoog? We weten het ook niet meer. Maar volgens de hoogleraar is een gemiddelde prima, en zelfs de sleutel.

“Zoals altijd als het om voeding gaat, zijn ook hier matigheid en balans de sleutel bij een optimaal LDL cholesterol. Zowel te laag als te hoog zijn niet optimaal.”

Auteur Xiang Gao