9 Gezonde voordelen van limoen

limoen

Met warme zomerdagen is limoen heerlijk verfrissend. Maar dat is niet alles. De vrucht heeft een aantal eigenschappen die echt gezond zijn. Bijvoorbeeld voor je aderen. Zie hem dus niet langer over het hoofd! Maak er een lekker zomerdrankje mee, en geniet van de voordelen.

Zo gezond is limoen

limoen gezond
Limoen houdt niet alleen je aderen gezond, maar heeft nog meer voordelen!

Het sap en de vrucht zelf is astringerend voor de huid. Hiernaast heeft het ook een antibacteriële werking. Dus heb je een onzuivere huid? Dan kun je dit gebruiken. Pas wel op dit je het sap niet te vaak op je huid aanbrengt. Vanwege de zuren tast het de huidbarrière op den duur aan. En zo kunnen huidproblemen juist verergeren. Consumeer limoen dus liever, en werk van binnenuit aan je huid. Hiermee werk je gelijk aan een aantal andere gezondheidszaken.

Wat zit er in een limoen? Dit is vitamine C, ijzer, kalium, zink en calcium.

Spijsverteringsproblemen? Neem een limoen

Als je stoelgang moeilijk verloopt, dan verhelpen de oplosbare vezels in de vorm van pectine de verstopping. Terwijl je dit doet houd je ook je bloedsuikerspiegel in balans en voorkom je darmkanker. Net als andere citrusvruchten bevat limoen d-limoneen. Deze stof verlicht verteringsproblemen en reflux van maagzuur. 

Ook voor je hart

Wat limoenen ook doen is de wanden van je bloedvaten ontlasten. Een hoge bloeddruk verlaagt. Hiernaast bevat het kalium, wat ook erg gunstig is voor je hart. Verwerk de vrucht dus gerust in een drankje of gebruik het over je salade.

Preventief bij kanker

Dit voordeel is weer te wijten aan d-limoneen. Maar ook aan naringenine, een flavonoïde. Die voorkomt volgens een recent onderzoek kanker. Andere stoffen in de vrucht voorkwamen tumoren bij ratten. 

Tegen nierstenen

Volgens studie voorkomt het citroenzuur in limoen de vorming van nierstenen. Zo wie zo  hebben mensen met nierstenen baat bij citroenzuur. Je moet dit dan niet verwarren met het citroenzuur (E330) dat in veel voedingsproducten zit en weinig met citrusvruchten te maken heeft. 

Goed voor een natuurlijke glow van de huid

Dermatologen geloven in vitamine C. Deze antioxidant heeft een positief effect op collageen! En we weten dat die anti-aging proteïne rimpels voorkomt, maar helaas afgebroken wordt door zonlicht, roken en vervuiling. 

Limoen beschermt tegen bloedarmoede

Bloedarmoede wordt vaak veroorzaakt door ijzergebrek. Nu bevatten limoenen niet veel ijzer, maar wel vitamine C. En vitamine C verhoogt dan weer de ijzerconcentraties in je lichaam omdat het mineraal beter absorbeerbaar is dankzij de vitamine.

Goed voor je immuun systeem

Zoek je boost voor je afweersysteem, het is eenvoudig. Doe limoensap door je drankje. Studies tonen dat de vrucht de duur van griep verkort. Ook hebben mensen die veel vitamine C nemen minder vaak astma. Per gram vitamine C neemt de kans op een astma   aanval met maar liefst 78% af. 1 Heb je dus last van deze vervelende aandoening, zorg dan dat je altijd een paar limoenen in huis hebt. 

Limoen versus citroen

limoen en citroen
Limoen versus citroen: wat is gezonder?

Waarom zou je overstappen naar limoenen? Immers, we weten hoe gezond citroenen zijn. Natuurlijk ligt dit aan je smaak. Er zit weinig verschil tussen de twee. Maar…een citroen bevat meer vitamine C, magnesium, kalium en foliumzuur. Aan de andere kant: met limoenen krijg je meer calcium, vezels en fosfor binnen. Lekker afwisselen dus. 

Andere voordelen van limoen

  • Het helpt je van parasieten en bacteriën af.  2 Geweldig, dit werkt zelfs in het geval van ongecompliceerde malaria.  
  • Ook voor gezonde aderen eet je limoen. 3 Zowel het sap als de schil (die kun je raspen in en in je oosterse wokgroenten doen) verhogen de antioxidant capaciteit. En vertragen het proces van aderverkalking. Wel is de schil effectiever dan het sap. Wat let je, zoek recepten op waarbij het schaafsel van de schil gebruikt wordt!