Hoe citroenzuur -E330- tot ontstekingsziekten leidt

OEDGEZOND.INFO

Citroenzuur, E330, komen we veel tegen in onze voeding. Hoewel je de citrusvruchten al bijna voor je ziet, heeft E330 daar niet veel mee te maken. Recent onderzoek laat weten, hoe het voedingsadditief tot ontstekingsziekten leidt.

Citroenzuur: niet puur natuur

e330
Helaas heeft citroenzuur weinig te maken met citrusvruchten. Het is gekweekt op een schimmel, en dit leidt tot ontstekingsziekten
Let ook op natriumbenzoaat, citroenzuur, ascorbinezuur

Wat is er mis met citroenzuur?

Wat is er mis met E330. Van citroenzuur denk je immers, dat het uit citrusvruchten komt en onschuldig is. Citroenzuur (E330) en ascorbinezuur zijn verborgen GMO ingrediënten, die allergische reacties veroorzaken bij gevoelige consumenten.

Beschadiging van cellen

Samen met natriumbenzoaat (E211) zijn citroen- en ascorbinezuur bekende handlangers in de vorming van benzeen, een bekende kankerverwekkende stof. Desondanks wordt natriumbenzoaat al enkele tientallen jaren gebruikt in de frisdrankindustrie. Onderzoekers van de Sheffield Universiteit brengen het gebruik van natriumbenzoaat daarnaast in verband met celbeschadigingen, met name aan de mitochondria. Mitochondrieën zijn de kleine energiefabriekjes binnen onze cellen.

E330 en ontsteking

In een recente publicatie in Toxicology Reports, staat te lezen dat E330 tot ontstekingsziekten leidt. Dit is omdat het niet uit vruchten komt, maar gekweekt wordt op een schimmel met de naam Aspergillus niger. Tenminste, in 99% van de gevallen. Consumptie leidt tot een reeks schadelijke ontstekingsprocessen, afhankelijk van de ontvankelijkheid van een persoon hiervoor. In het document staat dat het een van de schadelijkste voedingsadditieven ter wereld is.

Chronische vermoeidheid

Deze ontstekingssprocessen spelen volgens de studie een rol bij astma, fibromyalgie, chronische vermoeidheid en artritis. Hiernaast leidt E330 in toenemende mate tot ontsteking in het musculoskeletale systeem. Dit zorgt voor pijn en inflammatie in de maag, darmen, spieren en gewrichten.

Allergische reacties op citroenzuur zijn: buikpijn, reacties in de mond, hoofdpijn, diarree, kramp, donkere kringen onder de ogen en een vlekkerige huid.

*Let vooral ook op de ‘gezonde’ yoghurtdranken zoals Vifit en Alpro die vaak tot opgezette pijnlijke buiken leiden

Fabrikanten profiteren ervan dat veel consumenten denken dat citroenzuur en ascorbinezuur in voeding puur natuur is. De schijn van natuurlijkheid wordt dan ook nog eens gewekt door hun marketing. In werkelijkheid is er sprake van massaproductie van deze zuren, en hoe.

Citroenzuur uit GMO schimmel

Aspergillus niger komt vaak voor op fruit en groenten. De schimmel is de laatste decennia gemodificeerd zodat de productie van citroenzuur kan toenemen. Dit heeft geleid tot ontelbaar veel gemuteerde varianten. Door gamma straling zijn strengen van de aspergillus gemodificeerd. Verder modificatie vindt plaats door een glycolystische route uit te zetten, zodat citroenzuur ook uit suiker gewonnen kan worden.

Veel citroenzuur wordt gewonnen met behulp van zeer bewerkt glucosestroop (glucosesiroop, maïssiroop, fructosesiroop). In sommige productieprocessen komt er ook bietsuiker en wat fruitafval bij kijken. Veel is niet geëtiketteerd en behalve gemengd met maïssiroop, ook gemengd met zetmeel en gaat vaak gepaard met maltodextrine, maïsolie, ascorbinezuur (vitamine C), mononatriumglutamaat, malic acid, bakpoeder, vanille, xantham gum. Meestal wordt zoutzuur betrokken bij het proces. De massaproductie vergt een behoorlijk chemisch proces.

Een gerelateerd ingrediënt dat meestal gebruikt wordt  om voeding een rinse, scherpe smaak te geven en als emulgator in kaasproducten is natriumcitraat. Hier worden dezelfde faciliteiten voor gebruikt als bij citroenzuur, maar hier wordt caustic soda aan toegevoegd.

Lees de etiketten

Om citroenzuur te vermijden, lees je goed de etiketten. Let ook op producten die benzoaat, benzoëzuur en benzeen bevatten. En kijk naar formules die ascorbinezuur bevatten. Het kan geen kwaad om frisdranken en fruitsappen vaker te laten staan en in te wisselen voor water. Frisdrank is de bekendste, maar blootstelling aan de stof komt ook doordat het als conserveringsmiddel wordt gebruikt in verwerkte voedingsmiddelen.

Bronnen:

www.ethicalfoods.com