Beter slapen, denk aan vitamine D

vitamine d nachtrust

Wil je beter slapen, maar lukt het steeds niet? Denk dan eens aan vitamine D.  Want studies laten het verband zien tussen een vitamine D tekort en een chronisch slechte nachtrust.

Beter slapen door vitamine D

beter slapen
Vitamine D helpt om beter te slapen

Tal van epidemiologische studies tonen de connectie tussen een verstoorde nachtrust en een vitamine D tekort. Helaas overspoelt een golf van een tekort de Westerse landen. Maar niet alleen deze landen, de epidemie is tegenwoordig wereldwijd. Dus om beter te slapen, kun je je waarde eens laten testen.

Hoe een vitamine D tekort schadelijk is voor het brein

Jij als lezer weet allang dat vitamine D een belangrijke rol speelt bij botdichtheid. Toch is dit niet het enige. Want de zonvitamine is ook belangrijk om chronische ziektes en cognitieve achteruitgang te voorkomen. Wat gebeurde er met ratten die een paar maanden nauwelijks vitamine D kregen? Die ondervonden schade aan hun brein en functioneerden een stuk slechter op leer- en geheugentests. 1 Hiernaast konden ze niet goed slapen.

Cognitieve problemen

Hoe ontstaat dan deze schade? Dit komt doordat er hogere concentraties van bepaalde herseneiwitten zijn door een tekort aan vitamine D. Dit zorgt voor stress, wat vervolgens tot cognitieve achteruitgang leidt. Onderzoekers zeggen dat we het effect op de hersenen van een tekort niet moeten onderschatten. 

En dat voldoende vitamine D noodzakelijk is om te voorkomen dat vrije radicalen de hersenen schaden.

Vitamine D stimuleert de aanmaak van serotonine: hierdoor slaap je ook beter.

De sleutel naar een betere nachtrust?

Vitamine D stimuleert de aanmaak van serotonine, en dit helpt natuurlijk ook om beter te slapen

Maar nu terug naar de nachtrust. Een meta-analyse analyseerde de relatie tussen de zonvitamine en slaapstoornissen. Onder dat laatste vallen een slechte kwaliteit van slaap, een korte slaap en slaperigheid. Tot slot toonden de resultaten dat de vitamine D spiegel onlosmakelijk verbonden is met slaapstoornissen. 2

60% meer kans op slaapproblemen

Kortom: een lage vitamine D spiegel is een risicofactor voor een ongezonde nachtrust. Een kleine verlaging van 20ng/mL maakt de kans op een slechte slaapkwaliteit met maar liefst 60% hoger. Verder is er nog de verhoogde kans op chronische ziektes en een lagere kwaliteit van leven, meldt de analyse. 2

Dus als jij chronisch een slechte nachtrust hebt, dan is het nuttig om je vitamine D spiegel te laten testen. Suppletie zou dan een oplossing kunnen zijn!