Waarom bonen je energie geven

Heb je energie nodig? Eet dan bonen! Bonen zitten vol krachtige voedingsstoffen, die niet alleen goed zijn voor een lichamelijke boost. Maar ook voor een mentale oppepper! Bovendien zitten ze vol (gezonde) koolhydraten en relatief veel vitamine B.

Voor meer energie

En deze B-vitamines komen je humeur ;en mentale sterkte ten goede. Wat er ook in bonen zit zijn zink en vezels. Maar er zit nog veel meer in. Voor het geval je niet van de peulvraucht houdt, kan je hummus nemen. Maar hierover later meer.

Met  foliumzuur, de antioxidanten, eiwitten, vitamine B, zink en calcium kun je de peulvruchten krachtvoer noemen. Omdat deze stoffen de weerstand verhogen. Daarom heb je met bonen een goed uitgekiend maal. Qua eiwitten heb je aan bonen meer dan aan granen. Er zijn veel soorten, maar de gezondste boon bestaat niet. Ze zijn namelijk allemaal gezond.

Gewicht beheersing en humeur

Bonen geven energie, zowel lichamelijk als mentaal. Zo bevatten ze bijvoorbeeld tryptofaan

 Omdat er zoveel vezels in deze peulvruchten zitten, hebben ze nog een paar voordelen. Niet alleen verbeteren ze de stoelgang. Hiernaast geven ze ook een vol gevoel en houden ze de bloedsuikerspiegel stabiel. Dat is handig als je van plan bent gewicht te verliezen. Dan zijn de meeste bonen ook nog De rijk aan ijzer.

Tryptofaan, voor een betere stemming

Wat de meesten niet weten, ze bevatten ook tryptofaan. En tryptofaan wordt omgezet in serotonine. Voor wie dit stofje mist: vijzel dit op met peulvruchten. 

Sneller afvoer van gifstoffen

Ook ter preventie van maag- en darmkanker zijn bonen handige voeding. Dit is bewezen. Een van de redenen is dat dankzij bonen gifstoffen sneller worden afgevoerd. Hierdoor voorkomen ze gezondheidsproblemen. Komt nog bij dat bonen preventief zijn tegen hart- en vaatziekten.

Voedingsstoffen in bonen

 • Vezels,
 • koolhydraten,
 • eiwitten, thiamine,
 • magnesium,
 • kalium,
 • koper,
 • fosfor,
 • tryptofaan,
 • foliumzuur (90% van de ADH)
 • molybdeen,
 • ijzer,
 • koper,
 • mangaan,
 • eiwitten, vitamine B12 en B1 (B1, met name witte bonen).

Omdat je bonen lekker kan kruiden zijn ze zeker niet saai. Bijbehorend vlees kan lekker een middagje in een pittige en/of kruidige marinade staan. Chili con Carne is lekker en bekend, maar er zijn veel variaties mogelijk en tal van lekkere bonenrecepten.

Heb je liever kikkererwten?

kikkererwten, hummus
Met hummus dip je je naar een betere gezondheid

Mocht je niet van bonen houden, dan zijn kikkererwten misschien een optie voor je. Al dan niet in de vorm van het smakelijke hummus. Als je bijvoorbeeld van hummus 4 eetlepels per dag eet, heb je je wekelijkse aanbevolen hoeveelheid peulvruchten voor een week binnen. En kom je ook aan voldoende vezels. Om maar niet te spreken van de proteïnen, essentiële vitamines en mineralen. Dip je groenten in hummus en je geeft kwaliteit aan je voeding. 1

Maar wat helemaal mooi is: kikkererwten/hummus voorkomen de start en progressie van diverse chronische ziekten. Hiernaast helpen ze bij gewichtsbeheersing. Dit komt om dat de maaginhoud langzamer geleegd wordt. Plus dat de opname van koolhydraten trager verloopt. 1