Zo verrassend gezond is oude knoflook

oude knoflook

Van knoflook is bekend dat het gezond is. Maar weten we ook dat oude knoflook nog gezonder is? Het knolletje geeft je immuunsysteem een flinke boost, werkt als een natuurlijk antibioticum en remt ontsteking nóg beter.

Hoe knoflook het immuunsysteem versterkt

knoflook gezond
Hoewel verse knoflook heel gezond is, biedt het overrijpe knolgewasje nog meer voordelen

Hoewel je knoflook volkomen veilig is, is het gebruikelijke: 3x per dag 1 teentje voor volwassenen en 1 á 2x per dag een kwart/half teentje voor kinderen. Het heilzame knolletje maakt niet alleen maaltijden smakelijk, maar heeft verbazingwekkende voordelen voor de gezondheid.

Tegen infecties

Het versterkt het immuunsysteem en verzet zich tegen infecties van de luchtwegen, hoesten en verstopping. In de wintermaanden is knoflook geweldig om je immuunsysteem een boost te geven. Het houdt verkoudheden en griep weg. Een oude volksremedie is het dippen van knoflook in honing zodra de eerste tekenen van verkoudheid zich aandienen. Waarom niet proberen ?

Voor je schildklier

Het knolgewasje bevat hoge niveaus jodium, een effectieve stof voor schildklierproblemen. Behandelingen met knoflook bij schildklierproblemen brengen significante verbetering.

Gezonder hart en vaten

Cardiovasculaire aandoeningen verbeteren door knoflook. Cholesterol houdt niet van knoflook en dit komt de aderverkalking ten goede. Bovendien is het goed voor de hartconditie.

Tegen schimmel en vaginale infecties

Schimmel- en vaginale infecties zijn ook allergisch voor knoflook. Wanneer je het bolletje vermaalt of kneust laat het allicine los. Allicine is een natuurlijk antibioticum. Soldaten in de Eerste Wereldoorlog gebruikten gekneusde knoflook op geïnfecteerde wonden. Wanneer je het in tabletvorm neemt, zorg dan dat je poedercapsules neemt. De processen die gebruikt worden bij de productie van tabletten maken de allicine kapot.

Vitamine B6 en bloedsuikerspiegel

Het aromatische gewasje een goede bron van vitamine B6. B6 is nodig voor een gezond immuunsysteem en de celvernieuwing. Ook vermindert B6 stemmingswisselingen.

Een bloedsuikerspiegel die niet stabiel is,  maakt het wel heel moeilijk om (blijvend) af te vallen. Maar het knolletje houdt de bloedsuikerspiegel stabiel.

Direct in de bloedbaan

Of je nu verse of oude knoflook neemt: het komt direct de bloedbaan in

Alles waar te voor staat, is niet goed. Dus het is beter om een paar keer per dag een kleinere dosis te nemen, dan veel in een keer. Het bolgewasje komt echt in je bloedstroom terecht, daarom is het zo effectief. Maar dit betekent helaas ook dat de knoflookgeur de poriën uitkomt, wat goed te ruiken is. Eet na nuttiging van een knoflookteentje een streng peterselie. Dit neutraliseert de onaangename mondgeur.

Ouder is nog beter

De oude versie is gezonder dan verse. Dat komt omdat er meer gluthation en zwavelbestanddelen inzitten. Glutathion is de antioxidant onder de antioxidanten. En geeft het immuunsysteem een enorme boost. Deze belangrijke stof beschermt onze immuuncellen en maakt dat ze optimaal kunnen functioneren. Zwavelbestanddelen hebben een rol bij de regulatie van ontsteking.  1 2

Ook leuk om te weten: Koffie verhoogt net als knoflook de gluthation concentraties. Dit was bijvoorbeeld het geval na 7 dagen koffie drinken (5 kopjes per dag). 3

Oude knoflook vs. verse

Verse bevat meer allicine, oude knoflook dus meer gluthation en zwavelbestanddelen. Maar allicine is ook belangrijk. Onder andere tegen de vette lever en allerlei ontstekingsprocessen.  4

Gluthation regenereert andere antioxidanten, namelijk vitamine C en E. 5 Kortom: slik je beide vitamines? Als je dit in combinatie met oude knoflook doet heb je er meer aan.

De antioxidant capaciteit van de oudere versie is groter 6 

Overrijpe knoflook gaat nog beter veroudering en gerelateerde ziektes tegen 7 Denk hierbij aan de bloeddruk, het hart, de lipiden waarden, bloedklontering, diabetes, obesitas, neurodegeneratieve ziektes en kanker. 

Natuurlijk is verse ook heel gezond. Net als de overrijpe versie versterkt het versere knolletje het immuunsysteem. Dit gebeurt al bij 20 mg/kg lichaamsgewicht. Eén maaltijd met 5 gram verse gekneusde knoflook had een uitgesproken effect op ons afweersysteem, meldt een studie. Dan is er nog de rol bij ontsteking, die net zo significant is. 8 9 10

En dit is nog maar de werking van het bolgewasje in een notendop. Zowel oude als verse knoflook hebben hun voordelen. Hoewel oude nog beter is. Je kunt ze eventueel afwisselen. De knoflookadem is wel een dingetje. Behalve peterselie kun je ook een appel, wat muntblad of citroensap inzetten om de geur te neutraliseren. Knoflook/citroensap heeft dan trouwens weer veel voordelen voor de vetspiegel.