brein en msg

MSG (monosodium glutamaat, E621, ve-tsin) is een omstreden additief. Naast dat het een neurotoxische stof is, is het ook een excitotoxine: het overstimuleert het brein. Een nieuwe studie belicht de gevaren van deze stof voor de hersenen.

MSG echt zo schadelijk?

Het probleem met MSG is dat het in zoveel producten zit. Als smaakversterker heeft het succes. Want door ve-tsin krijgen we nog meer zin in vet (vet-zin).

Tal van rapporten maken melding van ongewenste reacties op de smaakversterker. Toch worden deze gebagatelliseerd, en is men hooguit “gevoelig” voor deze stof.

Van fibromyalgie tot hormonale schommelingen

E621 is schadelijk voor de hersenen en vermindert dopamine en GABA

Onderzoeken melden hoofdpijnen, opvliegers, gebrek aan concentratie, fibromyalgie, brandend gevoel in mond, nek, rug, hoofd, zwakte met name in armen en benen, maag die van streek is. Deze klachten verschijnen 15 minuten nadat MSG geconsumeerd is. Het is dus niet moeilijk om de link te leggen.

Verder melden publicaties ook huidproblemen, stijve spieren (met name kaakspieren), obesitas en hormonale schommelingen.

Neurologische stoornissen

E621 doet meer dan dat. Vanwege de neurotoxiciteit schaadt het de hersenen en ontwikkeling van kinderen. Dit is het geval volgens experts waaronder biochemiste dr. Reid. Zij stelt dat niet alleen autisme, maar ook andere neurologische- en ontwikkelingsstoornissen te maken hebben met de inname van glutamaat. Op YouTube vertelde deze biochemiste hierover in een filmpje dat inmiddels verdwenen is. Maar je kunt googelen op dr. Reid en kijken wat de uitkomst is.

MSG wordt ook vermeld onder gistextract.

Niet goed voor hersencellen

hersenen E621
Je hersencellen doen het echt niet goed op E621

Misschien is het effect op de hersenen nog wel erger dan op het lichaam. Ook neuroloog Russell L. Blaylock noemt E621 excitoxisch. Met andere woorden: MSG prikkelt zenuwcellen dusdanig, dat ze afsterven. Blaylock is de auteur van ‘Excitotoxins: The Taste that Kills.’

Wat er volgens deze neurochirurg gebeurt is dat bepaalde aminozuren de dood van neuronen kunnen veroorzaken. Tenminste, als ze in overvloed aanwezig zijn.

“Maar glutamaat zit toch ook in voeding?”

Glutamaat, aspartaat (40% van aspartaam -E951- bestaat uit aspartaat) en cysteïne zijn de drie aminozuren bij uitstek die de neuronen aanwakkeren en worden ook wel excitotoxinen genoemd. Ze zitten grotendeels in onze voeding. Glutamaat is ook aanwezig in dierlijke producten. De toegevoegde glutamaat die in de voeding zit is synthetisch van aard.

Glutamaat uit voeding is anders dan in vrije vorm

De MSG-gevaren worden steeds vaker weggehoond onder het mom dat glutamaat ook in onze voeding zit. Glutamaat in MSG is echter niet gebonden binnen grote proteïne molecules die afgebroken moeten worden. Dus heeft het lichaam makkelijker toegang tot deze vrije vorm van glutamaat. Kort gezegd is MSG een zoutmolecuul gecombineerd met aminozuur L-glutamaat. De zoutmolecuul wordt gebruikt om de glutamaat molecuul te stabiliseren. 

Probleem = het zit in zoveel producten

Waar MSG eerst in de Aziatische keuken te vinden was, zit het tegenwoordig in allerlei voedingsproducten. Van soepen, chips, fast food, diepvriesproducten, vegetarische producten, kant-en-klaar maaltijden, blikvoeding tot aan sauzen enzovoort. Omdat veel producten zonder E621 nergens naar smaken, is de stof een geschenk voor de voedingsindustrie.

Andere namen voor MSG

Vaak zijn MSG en gerelateerde toxinen verborgen toegevoegd. Bijvoorbeeld als ‘hydrolized vegetable protein’, ‘natuurlijke smaakstoffen’ en zelfs ‘kruiden’. Deze stoffen bestaan 12% tot 40% uit MSG. Dus wanneer er op een verpakking staat ‘zonder MSG’, dan loont het de moeite om voor de zekerheid toch even een en ander te checken. Let ook op babyvoeding w.b. hydrolyzed vegetable protein.

Nieuwe review

De nieuwe studie over de gevaren van MSG betreft een review waarin studies over het onderwerp onder de loep genomen zijn. 

Het laat weten dat chronische blootstelling erg schadelijk is. Omdat we E621 in zoveel producten vinden, is het erg lastig om aan een overload te ontkomen. Waarschijnlijk zou het in kleine doses niet schadelijk zijn.

Stemmingswisselingen en agressie

In de review worden studies aangehaald die de schadelijke gevolgen melden voor

 • Het centrale zenuwstelsel
 • Hartritme
 • Stoornissen qua aanmaak nieuwe zenuwcellen
 • Stofwisseling
 • Hippocampus
 • Lever

Verder leidt MSG tot stemmingswisselingen en ontwikkelingsstoornissen. Dit artikel richt zich op de invloed van MSG op het brein.

E621 en neurotransmitters

GABA en dopamine

Want de invloed op het brein is het vermelden waard. Dankzij E621 kan er toegenomen agressie zijn. Dit is te wijten aan overprikkeling en de afname van GABA in het brein. Dat mononatriumglutamaat gevolgen heeft voor dopamine en GABA was bekend. Net zoals aspartaam invloed heeft op serotonine en eveneens dopamine. Dit zijn nu juist de feel good neurotransmitters.

Gedragsveranderingen

Volgens de review is blijft bewezen dat MSG als additief gedrags- en biochemische veranderingen veroorzaakt. Alsmede veranderingen aan structuren in hersendelen. Ook de andere nadelen voor gewicht, pijn en stofwisseling zijn goed en uitgebreid gedocumenteerd in de review.

Vermijden is soms lastig

Aan de hand daarvan is te stellen dat MSG nadelig is voor hersenen en lichaam. Wel is het zo dat E621 nauwelijks relevant voor de gezondheid is, als het in kleine doses geconsumeerd wordt. Je hoeft het dus in principe niet te mijden als de pest. Maar, het gevaar zit hem in de overload die we binnen krijgen. Als we zonder meer voedingsproducten kopen zonder hier op te letten. Eet je veel sauzen, chips en bouillons? Dan zit je al vrij hoog met je inname, om maar een voorbeeld te noemen.

Ontgiften van MSG

Magnesium, vitaminen en antioxidanten

Om te ontgiften van E621 is magnesium nodig. Ook de andere antioxidanten zijn belangrijk: vitamine C en E en glutathion. Die laatste vind je in oude knoflook.

Een laag energieniveau en lage bloedsuikerspiegel kunnen de ontgifting van neurotoxinen blokkeren.

Hoe herken je E621?

Additieven die altijd MSG bevatten:

 • monosodium glutamaat
 • gehydroliseerd plantaardig eiwit
 • gehydroliseerd eiwit (gehydrolyseerd proteïne)
 • gehydrogeneerde plantaardige olie
 • plantaardig eiwit hydrolysaat
 • gehydrolyseerd soja eiwit (proteïne)
 • soja extract
 • eiwit- (proteïne-) extract
 • gistextract
 • caseïnaat (sodium caseïnaat, calcium caseïnaat)
 • geautoliseerde eiwitten (geautoliseerde proteïnen)
 • gehydroliseerde havermeel

Additieven die vaak MSG bevatten:

 • malt extract
 • malt flavoring/smaakversterker
 • bouillon (broth)
 • stock flavoring
 • natuurlijke smaakstoffen (niet nader gedefiniëerd)
 • natuurlijke smaakstoffen uit rund of kip
 • seizoenskruiden

Additieven die MSG en/of andere excitotoxinen kunnen bevatten:

 • carrageenan (enzymen, protease enzymen) (Protease enzymes from various sources can release excitotoxin amino acids from food proteins.)
 • soja proteïne concentrate
 • soja proteïneisolaat Whey
 • Proteïne concentrate.

Bronnen

Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety: A Review of the Alleged Health Hazards of Monosodium Glutamate

Excitotoxins: The Taste that Kills, Russell L. Blaylock

Overige:

Metcalfe, DD. (1998). Food allergy. Prim Care, 25(4): 819-29. Izikson, L. (2006). The flushing patient: differential diagnosis, workup, and treatment. J Am Acad Dermatol, 55(2): 193-208. Gladstein, J. (2006). Headache. Med Clin North Am, 90(2): 275-90. Simon, RA. (2000). Additive-induced urticaria: experience with monosodium glutamate (MSG). J Nutr, 130(4S Suppl): 1063S-6S Fernstrom, JD. (1996). Short-term neuroendocrine effects of a large oral dose of monosodium glutamate in fasting male subjects. J Clin Endocrinol Metab, 81(1): 184-91. Lawrence, DT. (2007). Food poisoning. Emerg Med Clin North Am, 25(2): 357-73; abstract ix Yang, WH. (1997,1999). The monosodium glutamate symptom complex: assessment in a double-blind, placebo-controlled, randomized study. J Allergy Clin Immunol, (6 Pt 1): 757-62. Ohguro, H., Katsushima, H., Maruyama, I., Maeda, T., Yanagihashi, S., Metoki, T., Nakazawa, M. (2002). A high dietary intake of sodium glutamate as flavoring (ajinomoto) causes gross changes in retinal morphology and function. Exp Eye Res., 75(3):307-15. Lorden, JF. (1986). Behavioral and endocrinological effects of single injections of monosodium glutamate in the mouse. Neurobehav Toxicol Teratol, 8(5): 509-19.