Hooikoorts: 6 bewezen krachtige remedies

hooikoorts remedies

Van lente en zomer worden we blij. Maar voor 1 op de 5 mensen is dit geen fijne periode. Hooikoorts vloert je. Gelukkig zijn er natuurlijke remedies die bewezen effectief zijn. De nr. 1 maakt zelfs volkomen symptoomvrij!

Natuurlijke middelen bij hooikoorts

hooikoorts natuurlijke middelen
We proberen van alles tegen hooikoorts. Maar wat werkt wel? Lees wat wetenschappelijke onderzoeken zeggen

Symptomen

Een symptoom van hooikoorts is allergische rhinitis en dit leidt tot slaapstoornissen, hoofdpijn, slechte concentratie, terugkerende infecties (met name m.b.t. de oren bij kinderen en de sinussen bij volwassenen), astma en vermoeidheid gedurende de hele dag. Medicatie zoals antihistamine en corticosteroïden zijn beschikbaar om de symptomen zoveel mogelijk te beperken, maar natuurlijke behandelingen zijn er ook.

En het mooiste is dat je de meeste van deze remedies waarschijnlijk gewoon in je keuken of tuin hebt. Plus dat ze vriendelijk voor je portemonnee zijn. Maar het belangrijkste? Is nog wel dat je het zonder medicatie kunt redden. Zeer prettig, want hooikoortsmedicatie tast het brein aan. 1

Dat schimmels de feitelijke veroorzakers van hooikoorts zijn, laat een interessant document uit 1937 zien. 1

Onmisbare middelen, de top 5!

Zwarte komijn olie

Zwarte komijnolie maakt in sommige gevallen 100% klachtenvrij van hooikoorts

Klachtenvrij

Dit artikel begint met de top der toppers. De echte nummer 1. Dat is zwarte komijnolie. Deze olie is geen kwakzalverij. Omdat het bewezen is dat het enorm krachtig werk tegen hooikoorts. En dat al na 6 weken. Het geeft niet zomaar een beetje verlichting. Deze olie van nigella sativa maakt na die periode volkomen symptoomvrij, bij allergische rhinitis. 2  

  • Bij de groep die volkomen vrij van symptomen werd was er sprake van milde klachten.
  •  In de groep met iets ernstigere symptomen werd 68.7% symptoomvrij, en was er bij 25% verbetering.
  • Van de deelnemers met ernstige klachten werd 58.3% verlost van de klachten en was er eveneens bij 25% verbetering.

De patiënten kregen de gewone consumptieolie toegediend als neusdruppels. Een andere studie noemt zwarte komijnolie een geschikte behandeling bij alle andere allergische aandoeningen. Een van de redenen is omdat de olie de cortisolspiegel verlaagt. Deze deelnemers kregen 40-80 mg/k/dag. 3  Een extra pluspunt van zwarte komijn is dat het de vrijzetting van histamine voorkomt. 3 4

Bottomline: zwarte komijnolie verlaagt cortisol en voorkomt de vrijzetting van histamine. Bij patiënten met milde symptomen maakt het helemaal klachtenvrij.

2. MSM, methylsulfonylmethaan

Wordt goed opgenomen

MSM is een vorm van zwavel die gretig door onze cellen geabsorbeerd wordt. Omdat onze cellen dit mineraal broodnodig hebben. En het helpt ook bij hooikoorts. En wat te denken van andere pijnklachten. Deze zwavelvorm staat bekend om zijn pijnstillende werking. Voor hooikoortspatiënten is MSM dus goed nieuws. Want het heeft onmiddellijk effect bij de klachten. Na 6 weken gebruik van 2600 mg per dag waren symptomen aanzienlijk verlicht. De poedervorm wordt goed geabsorbeerd. 5

3. Zink

Verlicht klachten via het immuunsysteem

Dit mineraal versterkt natuurlijk het immuunsysteem. Hiernaast onderdrukt ontstekingsresponses. Via versterking van het immuunsysteem verlicht het hooikoortssymptomen. 6 7

4. Pre- en probiotica

Via je darmflora

Misschien het laatste waar je aan denkt bij hooikoorts. Ken je de bekende uitspraak van Hippocrates? Die zei 2500 jaar gelden dat alle ziektes in de darmen beginnen. En daar zijn wij nu ook eindelijk achter. Sinds (nog maar) 2 decennia worden pre- en probiotica zorgvuldig onderzocht. De uitkomsten zijn erg verrassend. Want ze hebben wijdverspreide invloed op onze gezondheid.

Heb je al hooikoorts dan ben je er waarschijnlijk te laat mee. Je moet pre- en probiotica meer zien als preventief voordat de ellende begint.

Ook probiotica werken via het immuunsysteem. Bij allergische kinderen is het zo dat er minder Bifidobacteria en Lactobacilli in de darmen aanwezig zijn. 8 Prebiotica -oligosacchariden- geven de gunstige darmbacteriën voedsel. Eet dus lekker artisjokken, asperges, bananen, knoflook, tarwe, uien en bosui of in oligosaccharide-achtige substanties zoals honing. Prebiotica zorgen voor de groei van de juiste micro-organismen in de darmen en dit versterkt het afweersysteem. 9 10 

5. Brandnetelextract

Zo simpel kan het zijn

Soms zoeken we het te ingewikkeld. Niet nodig want extract van brandnetel helpt. Wat het doet is prostaglandinen remmen. Dit zijn ontstekingsstoffen. In het goedkope extract zitten bioactieve stoffen. Niet alleen dammen ze hooikoorts in, ook verminderen ze andere allergieën. 11 12

6. Tinospora cordifolia (guduchi)

Ook erg goed

Nu een onbekende. Maar wat een werking. Deze plant verbetert de structuur en functies van de ademhalingswegen. Na 8 weken gebruik waren neuzen helemaal schoon van snot. En waren slijm producerende gobletcellen verdwenen. Er was opluchting bij alle 100% deelnemers 28:

  • Niezen verdween bij 83%
  • Neusverstopping en andere neusproblemen bij 69%-88%

Ook waardevol bij hooikoorts

Rozemarijn is een goede interventie bij hooikoorts

Zoutoplossing

Ook zo eenvoudig, maar is in letterlijke en figuurlijke zin een oplossing. Spoel ermee en je houdt de neusslijmvliezen vochtig en schoon van pollendeeltjes. Zo verminder je irritatie. Gebruik een nasale cup of netipot. Het is een goedkope oplossing en wordt goed getolereerd. 13 14

Olijfbladextract

Vanwege de hoge antioxidanteninhoud heeft het een ontstekingsremmend effect. Olijfbladextract is dus nuttig om de ontstekingsrespons te verlagen die bij allergieën betrokken is. 15 16

Andere vetzuren

Paradoxaal genoeg verergert oliezuur uit olijfolie de klachten Net als vitamine A. Maar Omega-3 vetzuur EPA is dan juist weer gunstig. 17 18 Ook vitamine E beschermt tegen hooikoorts. 19 20

Quercetine

Zit in appels, uien, bessen, bonen, zwarte thee en druiven. Deze flavonol remt eveneens de ontsteking waarmee allergieën gepaard kunnen gaan. De stof remt ook de vrijzetting van histamine bij mensen die milde tot ernstige allergische rhinitis hebben. 21 22

Pepermunt

Werkt ongeveer net als quercetine. Pepermunt damt eveneens histamine in en vermindert nasale symptomen. Inhaleer pepermuntolie. Via een diffuser of door het in de handpalmen te wrijven. Dit lost neusverstopping op. 23 Pas dit met mate toe, anders irriteert het juist.

Groot hoefblad

Dit is een topper bij migraine. 24  Maar ook behulpzaam zijn bij allergische rhinitis. Bij hogere doses waren de voordelen wat spectaculairder. Dit toont dat behandeling echt werkt. Hoefblad is in sommige studies net zo effectief als fexofenadine (Allegra) 25 26 27

Katttenklauw

Kattenklauw beschikt over een hoge antioxidantinhoud en is anti-inflammatoir. 29

Rozemarijn

Dit heerlijk geurende kruid, althans extract hiervan, is een goede interventie bij hooikoorts. Het rozemarijnzuur uit de plant vernietigt ROS en remt de ontstekingsrespons. 30