Krijg meer energie, reinig je lever

Een schone lever geeft een beter humeur en maakt energieker. Maar je lever; die kan wel wat ontlasting gebruiken. Dus je lever reinigen levert meer energie op. Eenvoudig, want je maakt gewoon gebruik van de natuur.

Lever reinigen, nodig?

goedgezond energie
Je lever reinigen geeft weer meer energie

Onze lever heeft het vandaag de dag steeds zwaarder te verduren. Met alle gif- en afvalstoffen werkt dit orgaan hard. Terwijl de normale taak de omzetting van enzymen, koolhydraten en eiwitten moet zijn. Je kunt je voorstellen dat je lever reinigen weer energie geeft.

Ben je nog niet overtuigd van het nut? Bedenk dan eens wat we allemaal binnenkrijgen. Met pijnstillers, medicijnen, vlees met hormonen, antibiotica en voedingsadditieven is het niet vreemd dat het ons aan energie ontbreekt. Je lever reinigen is geen overbodige luxe.

Meer energie!

Ook drinken we meer alcohol dan tien jaar geleden. Maar geen zorgen. Om onze lever te ontlasten en reinigen, maken we gebruik van de natuur. Waarschijnlijk ken je melkdistel, de bekendste leverreiniger. Dit kruid regenereert de lever, daar staat het om bekend. 1 Toch is het niet de enige plant.

Artisjok

Beschermt de lever tegen giffen en infecties

Voor de lever kan je alles van de artisjok gebruiken. Je lever reinigen kan met bloemknop, stengel en wortel. Dit maakt de plant naast voedsel ook medicijn. De artisjok is een plant uit de composietenfamilie. Waarom artisjok zo goed voor de lever is, is door de bittere stoffen. Een ervan is sesquiterpene lactone cynaropicrine die inuline bevat. Het blad bevat cynarine. Het is de combinatie van beide die ons belangrijke orgaan zo krachtig beschermt tegen gifstoffen en infecties. Want alle delen van de plant scheiden gal af. 2

Artisjok

 • Verlaagt LDL cholesterol
 • Ondersteunt de galblaas en spijsvertering
 • Is nuttig bij diabetes, bloedsuiker en misselijkheid

Astragalus (wortel)

Versterkt ook het immuunsysteem

Dit heet ook wel vlezige hokjespeul. Al duizenden jaren in China gebruikt, waar het Huang Qi heet. Naast je lever reinigen, stimuleer je met de peul ook de galblaas. Hiernaast is het imuunversterkend en bevordert het de bloedcirculatie. Deze samenhang van werkingen verhogen je energie. Het is zelfs zo, dat men astragalus hoger waardeert dan ginseng.  3

Bosbessen

Herstelt schade aan de lever

Lekker zijn ze: bosbessen. In taart of in yogurt, ze zijn een feestje. Hierbij hebben ze de bijzondere eigenschap dat ze schade aan de lever herstellen. Vitamine A, B en C zijn erg gunstig voor ons drukke orgaan. Maar er zit meer in en dat zijn anthocyanosiden: die versterken de bloedvaten. Je lever reinigen met bosbessen is heerlijk. Maar let wel op, overdrijf niet. Want in grote hoeveelheden kunnen ze juist schadelijk voor de lever zijn vanwege de hoge concentratie tannine. 4

Boldo

Onbekend maar een quick fix

Goed, denk je een snelle boost nodig te hebben voor je lever? Dan is Boldo weliswaar onbekend maar inderdaad een quick fix. Verwacht zeker meer energie! Aangezien het de lever met kracht reinigt, knap je er snel van op. Logisch dat het van oudsher als levertonic gebruikt wordt. Stammen in Chili wisten wel dat de vruchten van de tropische boom de lever reinigen. Plus dat ze heilzaam zijn voor galblaas en galstenen. Drink het lekker als thee. Zwangere vrouwen mogen dit overigens niet nemen. 5

Wilde cichorei

Zelfde werking als artisjok

Deze kennen we ook wel: wilde cichorei. In droge velden en bermen zien we de plantjes staan. Plukken maar en ga je lever reinigen. Met de plant heb je net zoiets goeds in huis als artisjok. Beide bevatten evenveel inuline en sesquierpene lactones, namelijk 58%. Cichorei heeft ontstekingsremmende eigenschappen en niet alleen voor de lever.  6

Paardenbloem

Versterkt en ontgift

Net zo simpel en toegankelijk als chichorei. Wat er allemaal in dit “ordinaire” onkruid zit? Hou je vast.

 • bitterstoffen: sesquiterpeenlactonen, triterpenen
 • steriol
 • flavonoïden (quercetine, luteoline, apigenine, isorhamnetine)
 • polysaccharides
 • coumarinen (cichorine en aesculine)
 • vitamines C, D, E, verschillende B vitaminen
 • choline
 • carotenen, kalium, natrium, magnesium, ijzer, koper, zink, calcium.

Heerlijk dus voor de lever en een portie energie. Alles is eetbaar van de paardenbloem. Voor de lever ontgift, versterkt het. Hiernaast wekt het gal op. Dan is het ook nog urineafdrijvend en zuiverend. Heb je wratten dan kun je ze met paardenbloem aanstippen. 7

Melkdistel

Behandeling en preventie leverziektes.

Deze plant kent een traditioneel gebruik bij leverziektes. Niet alleen om je lever te reinigen, maar ook voor je galblaas. Onderzoekers noemen het een slim kruid. Omdat het nieuwe cellen produceert, zodra slechte cellen de kop opsteken. Wat de plant ook doet is vrije radicalen bestrijden. Met melkdistel heb je dus wel iets goeds in huis, en niet alleen om je lever te reinigen. 8