14X Zonbescherming van binnenuit

OEDGEZOND.INFO

Zonbescherming van binnenuit begint in de koelkast ! Plenty voedingsmiddelen die rijk aan antioxidanten zijn bieden goede bescherming aan de huid.  En wist je dat chocola ook de huid beschermt, en zo zeer er meer verrassende (en minder verrassende) voedingsmiddelen die de huid beschermen.

Voeding die beschermt tegen de zon

Zonlicht is essentieel voor de aanmaak van Vitamine D. En we worden er vrolijk en energiek van. Helaas zijn de UV stralen UVA en UVB de belangrijkste veroorzakers van verbranding door zon, (vroegtijdige) huidveroudering en huidkanker. Zonnebrandmiddelen zouden de huid moeten beschermen, maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat deze juist kankerverwekkende stoffen bevatten. Maar er is goed nieuws, bescherming tegen de zon vind je in je koelkast!

Wortels

Wortels zijn rijk aan carotenoïden hebben een beschermend effect op de gezondheid. Carotenoïden zijn een soort pigmenten. Vooral lycopeen, de stof die tomaat rood kleurt, en bètacaroteen, die abrikozen en wortelen oranje kleuren, zetten zich ook af in de huid en vormen ‘s zomers een uitstekend verdedigingsmiddel tegen de schadelijke effecten van zonnestralen. Bètacaroteen en lycopeen neutraliseren vrije radicalen die het DNA in de huid beschadigen, waardoor het risico op melanoom verkleint.

Tomaten

In een studie aten deelnemers 5 eetlepels tomatenpuree per dag. Doordat het lycopeen in tomaten in elke vorm bewaard blijft, is puree heel geschikt. De concentratie lycopeen in puree is hoog. De puree bleek dat huid te beschermen tegen zonbeschadiging: na 3 maanden bleken de deelnemers 25% meer (natuurlijke) bescherming tegen de zon te hebben opgebouwd. Overigens verminderde dit ook rimpels en plooien. Let op het zoutgehalte in pakjes tomatenpuree.

Groene thee

De catechines in groene thee beschermt tegen de schadelijke zonnestralen. Tannine zuur verzacht de huid. Slechts 2 koppen groene thee per dag beschermen de huid tegen UV stralen. Theezakjes met groene thee kunnen op pijnlijke oogleden gelegd worden. Het tannine zuur zal de pijn verzachten.

Granaatappel

Granaatappels zijn een rijke bron van ellaginezuur en dit beschermt de huid van UVA en UVB straling. Niet alleen dat, volgens Department of Nutrition and Food Science University/Texas vermindert het de celschade die door de zon ontstaan is. De vrucht werkt ook ontstekingsremmend en zit boordevol antioxidanten.

Guave

De guave zit net als de granaatappel boordevol antioxidanten. Eén guave bevat 5x de ADH vitamine C als een sinaasappel. Guave herstelt de huid. Ook rijk aan vitamine C en andere antioxidanten zijn bloemkool, paprika (tevens vol vitamine E) en broccoli.

Pure chocolade

Het is wetenschappelijk bewezen dat de flavonoïden die gevonden worden in donkere chocolade helpen om je huid te beschermen tegen zonnebrand, roodheid en andere tekenen van UV-schade. Als het direct op de huid aangebracht wordt, kan het ook helpen om de lichaamsdelen die blootgesteld werden aan de zon te herstellen en te hydrateren. Dat donkere chocolade de huid beschermt heeft te maken met de catechines die ook in groene thee zitten.
Maar chocola bevordert ook de microcirculatie, wat verkoelt en bevorderlijk is voor de weefseldichtheid en hydratatie van de huid. Je zou voor dit effect 40 gram chocola per dag moeten eten, verdeeld over 8 porties.

Smeren/deppen

Aardappels

Aardappels met saus en jus zijn een dikmaker. Maar de huid insmeren na zonnebrand met een aardappel brengt verlichting. De zetmeelrijke bestanddelen halen de scherpste kantje uit de verbranding. Snijdt een rauwe aardappel in plakjes en wrijf de pijnlijke plekken ermee in.

Havermout

Ook havermout biedt verlichting bij verbranding door zon. Vermaal wat havermout en doe dit in koel badwater. Je kunt ook compressen met havermout op de pijnlijke plekken doen. Breng dit steeds na 3 uur aan.

Aardbeien

Ook aardbeien bevatten tannine, en dit verzacht de huid na verbranding door zon. Maak rijpe aardbeien fijn en doe dit op de pijnlijke plekken. Het hoeft maar een paar minuten op de huid te blijven. Wanneer je aardbeien te plakkerig vind op de huid, kan je ook maïzena op de verbrande huid doen.

Komkommer

Komkommer is heerlijk op de verbrande huid. Maak er een pasta van en breng het aan. Je kunt er volgens de auteur van ‘the Complete Herbal Guide to Natural Health and Beauty’ zelfs je eigen zonnebrand middel van maken: neem een biologische komkommer en mix het sap met glycerine en rozenwater om de huid te beschermen.

Azijn

Het azijnzuur in witte azijn is als een anti-ontstekingsmiddel. Wanneer je huid rood is (en zonder blaren), kun je een beetje gedestilleerde azijn op je huid deppen. Het verzacht de pijn.

Calendula

Dit een makkelijk plantje om te kweken en heeft ontsteking werende eigenschappen, en verzacht brandwonden en pijnlijke huid door de zon. Versnelt het herstel van de huid.

Aloë Vera

Aloë Vera, een makkelijk plantje om in huis te hebben. Aloë is niet alleen een probaat middel bij de door zon verbrande huid, ook in brandwondencentra in Amerika wordt standaard aloë gebruikt, vanwege de enorme huidherstellende eigenschappen.(maakt zelfs weer nieuw collageen aan, en is dus ook de beste antirimpelcrème. Wel zo puur mogelijk gebruiken). Je kunt een plant in huis halen, een stengel afsnijden en hier het sap uit persen. Deze stengel kan een week bewaard worden in de koelkast door het af te dekken met aluminiumfolie.

Sla

Wie had dat gedacht: sla heeft pijn bestrijdende eigenschappen en verzacht dus ook bij zonnebrand. Kook de sla en laat het ‘slawater’ een paar uur afkoelen in de koelkast. Dep het op de huid wanneer het koel is.