Hoe vitamine D de vette lever helpt

Niet alleen het aantal volwassen, maar ook het aantal kinderen met een vette lever neemt toe. In deze blog lees je wat vitamine D hiermee te maken heeft.

Een vette lever, waarom is dat erg?

Heel kort gezegd:

  • Het leidt tot fibrosis en cirrose
  • Bevordert ontstekingsprocessen die atherosclerose veroorzaken
  • Valt onder metabool syndroom
  • Verhoogt de kans op een hartaanval of beroerte

Meer kinderen met vetopslag met lever

Wereldwijd stijgt het aantal mensen met het vette leversyndroom (non-alcoholic) mega snel. Want het is inmiddels de meest voorkomende leverstoornis, vooral in Westerse landen. Bij dit syndroom slaan triglyceriden zich op in de levercellen. Naar schatting is 10% van de patiënten nog kind. De link tussen de vette lever en een lage vitamine D spiegel werd al eerder gelegd. 1

Een vitamine D tekort neemt epidemische proporties aan, meldt een publicatie in Nutrients. 2

Vitamine D tekort slecht nieuws voor de lever

Voor de lever is dit slecht nieuws. Want de bekende stof die eigenlijk een hormoon is, houdt de lever juist gezond. De stof is ook een effectieve modulator van insulinegevoeligheid. ,Ook is de correlatie tussen een lage vitamine D spiegel en obesitas vastgesteld.

Incidenteel een hoge dosis versus dagelijkse lagere dosis

Af en toe kortdurend een hoge dosis nemen kan volgens een onderzoek effectiever zijn dan een dagelijks regime met een lage dosis. Bij zo’n hoge dosis kun je denken aan 2x per week 50.000 ie per dag.

Omdat de vitamine in de vetcellen wordt opgeslagen, is de bio beschikbaarheid afhankelijk van de hoeveelheid vetweefsel.

Slanke mensen vs obese mensen

Wat betekent dat obese mensen minder circulerend vitamine D hebben dan slanke mensen. En ook grotere doses nodig hebben om de spiegel te herstellen.
Omdat epidemiologische studies het duidelijke verband tonen tussen de vette lever en een lage vitamine D spiegel, is suppletie zinvol in dit geval.

Mogelijke behandelmethode

Zelfs kan het een behandelmethode zijn. Omdat herstel van de spiegel de lever herstelt. Uit de studies is op te maken dat af en toe een hoge dosis beter werkt dan dagelijks een lagere dosis. Voordat je begint, is het handig om je spiegel te laten testen. Om er zeker van te zijn dat er inderdaad sprake is van een tekort.