Veranderen selfies ons zelfbeeld?

selfie en je zelfbeeld

Selfies. Ze hebben invloed op ons zelfbeeld. Omdat ze de kijk op ons eigen uiterlijk veranderen. In welke mate manipuleren ze onze eigenwaarde?

Photo-editing: onrealistisch zelfbeeld

eigenwaarde sociale media
Selfies veranderen ons zelfbeeld en de manier waarop we tegen schoonheid aankijken

Photo-editing, de perfectie die we voorbij zien komen op sociale media: het doet ons gevoel van eigenwaarde niet altijd goed. We zien perfecte foto’s van celebraties en zien onze eigen schoonheids”foutjes” des te meer.

Zo veranderen selfies ons zelfbeeld

Door selfies andere kijk op beauty

Er is iets veranderd in onze normen qua schoonheid. In beauty magazines en op sociale media zien we perfecte gezichten en lijven voorbij komen. Volgens recent onderzoek leidt dit tot Body Dysmorphic Disorder (BDD). 1 Dit is te lezen in een publicatie in JAMA Facial Plastic Surgery.

Toch zijn ze niet altijd negatief voor onze eigenwaarde. Hierover meer later in dit artikel.

Verstoord lichaamsbeeld

Wat is Body Dysmorphic Disorder? Kort gezegd: dit is een verstoord lichaamsbeeld. 2 Bij BDD kijk je op een ongezonde manier tegen je uiterlijk aan. Dat die manier niet altijd reëel is laten de bezoekjes zien aan cosmetisch artsen en plastische chirurgen. De hoeveelheid mensen die ingrepen laat doen stijgt.

Wat vooral geldt voor de non-invasieve ingrepen (fillers en dergelijke).

Toename cosmetische ingrepen

Vroeger was het makkelijker. Marilyn Monroe had geen perfect figuur, toch was zij het sexsymbool uit de jaren 60. Destijds werd er anders naar uiterlijk gekeken. Nu zien we perfecte  selfies voorbij komen. Die zijn een middel om het eigen uiterlijk te valideren.

Volgens studies is het doel van  55% van de plastische chirurgie cliënten finetuning van het uiterlijk  op selfies.  3 4 5 6

Op naar de betere versie van onszelf

Deze Body Dismorphic Disorder is een nieuw fenomeen die in 2015 voor het eerst opdook. Volgens onderzoekers willen mensen ingrepen op om een gefilterde versie van zichzelf te lijken.  7 Alle photo-editing devices maken dus dat we ernaar verlangen om er in het echt ook ge-edit uit te zien. In sommige gevallen zijn psychische interventies beter dan cosmetische ingrepen, om BDD beheersbaar te maken.

Want door gefilterde selfies verliezen we ons gevoel voor realiteit. En op die manier is het niet meer gezond.

Lipfillers en botox

En dat is dus het grote nadeel van foto-editing. Er is de verwachting dat we er in het echte leven ook zo perfect uit moeten zien. Vooral tieners en jongvolwassenen zijn hier gevoelig voor. Zij zijn de grootste groep die zichzelf vergelijkt met celebrities en onrealistische idealen. Zoals vollere lippen en billen. Hoewel de beelden bewerkt zijn.

Sinds de opkomst van de sociale media is het aantal cosmetische procedures dan ook met 115% toegenomen. Met name lipfillers en botox zijn populair bij tienermeisjes en vrouwen.  8

Psychische stoornis “selfitis”

Selfies, een psychische stoornis. Dit bericht ging een paar jaar geleden razendsnel het internet rond. Adobo Chronicles schreef dat de Amerikaanse organisatie van psychologen (APA) bevestigde dat het maken van selfies een psychische stoornis is. Ze noemden het “selfitis”: de obsessieve en compulsieve wens om foto’s van jezelf te maken en ze op social media te plaatsen.

Het kwam vooral voor onder onzekere mensen en mensen met een laag zelfbeeld.

Perfecte selfie: van laag naar beter zelfbeeld

Hoewel dit bericht naar alle waarschijnlijkheid een hoax was, zat er wat in. Inderdaad gaan mensen gaan ver voor een perfecte selfie, wat blijkt uit de toename van non-invasieve en invasieve ingrepen.

Ducklips

We zien de invloed van celebrities ook aan de ducklips waarmee meisjes en jonge vrouwen op foto’s staan. Als is het een foto in een huis-aan-huis blad van een regionaal sportteam: regelmatig zijn er een paar die met getuite lippen op de foto staan. En helaas lijkt zelfbeeld en eigenwaarde vooral virtueel opgebouwd en bevestigd te worden. Krijg je veel likes, dan groeit het gevoel van eigenwaarde.

Ook als je er in het echt anders uitziet. Jammer. Want sport en een gezonde leefstijl dragen ook bij aan een goed gevoel over jezelf.

Waardering van anderen

Zorgwekkend is dat dit al op 10 á 12-jarige leeftijd begint. Meisjes van deze leeftijd zijn bezig hun zelfbeeld en eigenwaarde te ontwikkelen en verdiepen. Alleen is het fundament waarop dit nu gebeurt leeg. 

Maar toch bepaalt het bij tieners de mate waarin ze door leeftijdsgenoten gewaardeerd worden en ‘respect’ krijgen.

Verborgen narcisme

Er is zoiets als verborgen narcisme. In dit geval zijn mensen ook vooral met zichzelf bezig. Maar ook willen ze voldoen aan andermans verwachtingen.  En is de mening van anderenerg belangrijk. Reageren op selfies gebeurt dus ook strategisch: ziet iemand er goed uit, die moet je dan hebben om te ‘liken’ en een vleiend commentaar neer te zetten. Want dat is weer goed voor je eigen imago. Je bouwt jezelf op die manier in.

Waar zelf-positionering vóór het selfie-tijdperk gebeurde door middel van je persoonlijkheid en karakter (en je dit zo verder ontwikkelde en bijstelde), is dit nu verlegd naar het virtuele.

Positieve kant van selfies is er ook

selfies
Selfies hebben ook een positeve kant. Het delen met anderen geeft een goed gevoel. Dit is het grootst als je lach gemeend en natuurlijk is

Maar niet alles is negatief als het om selfies gaat. Er is ook een positieve kant. Lees wat het onderzoek van FitRated hierover zegt. Meer selfies resulteren ook in sommige gevallen in een beter zelfbeeld  en een hogere tevredenheid met de algehele look. Dit heeft te maken met verbondenheid. Als je selfies deelt met anderen ervaar je ook binding met hen. En dit geeft een goed gevoel, volgens de studie.

Mits..de lach op de selfie gemeend en natuurlijk is. 11

Bronnen

1 Ind Psychiatry J. 2017 Jan-Jun; 26(1): 106–109. doi: 10.4103/ipj.ipj_58_17 2 Am J Psychiatry. 1993;150:302–8 Body dysmorphic disorder: cases of imagined ugliness. 3 Teens and Technology 2013: Pew Internet and American Life Project.72 % of Online Adults are Social Networking Users. Pew Internet and American Life Project. 5 L’Università ta’ Malta. The relationship between ‘selfies’ and body dysmorphic disorder amongst a sample of University students 6 Medical Daily. What Is Body Dysmorphic Disorder? Filters, Selfies Hurt Body Image, Study Says 7 JAMA Facial Plastic Surgery Opinion January 24, 2019 A Practical Guide to Managing Body Dysmorphic Disorder in the Cosmetic Surgery Setting 8  Facial Plastic Surgery. AAFPRS 2018 ANNUAL SURVEY REVEALS KEY TRENDS IN FACIAL PLASTIC SURGERY. Rhinoplasty Reigns Supreme, Millennials Are The New Influencers, Return To Natural Look Is Trending, Non-Invasive Treatments Continue to Surge 9  JAMA Facial Plastic Surgery. Nasal Distortion in Short-Distance Photographs: The Selfie Effect 10 Market Watch. America’s fastest-growing plastic surgery procedure takes place below the belt 11 Psychology of Well-Being. Promoting Positive Affect through Smartphone Photography