Waarom bloemkool indrukwekkend gezond is

Bloemkool is niet bij iedereen populair. En staat in de schaduw van zijn populaire neefje broccoli. Toch is het behoorlijk indrukwekkend wat er in deze kool zit!
Wat zit er in bloemkool?
Dat is een indrukwekkende hoeveelheid vitamines, mineralen en andere antioxidanten. Hoewel broccoli populairder is, doet bloemkool er niet aan onder.
Wat maakt het zo gezond?
- Sulforafaan: remt kanker
- Isothiocyanaten: idem
- Vol met andere antioxidanten
- Gezond voor brein
- Goed voor hart
- Prima ontgifter
- Helpt je spijsvertering
Bloemkool preventief bij kanker

Sulforafaan. Niet alleen in broccoli en spruitjes aanwezig, maar ook in de bloemkool. Waarschijnlijk weet je als lezer van gezondheidsnieuws wel dat de stof tumorgroei remt. Onderzoek toont dat de combinatie van bloemkool met kurkuma prostaatkanker voorkomt en zelfs behandeld. Die combinatie is ook nog eens smakelijk.
<>Dan is er nog een andere studie. Gepubliceerd in Carcinogenesis. Die demonstreerde de vermindering van tumoren en borstkankercellen. Ook zitten er isothiocyanaten in: die remmen eveneens de ontwikkeling van kanker.
Verlaagt de bloeddruk
Ook voor de bloeddruk eet je bloemkool. Sulforafaan verbetert dit, plus de nierfunctie. Vooral voor de binnenkant van de bloedvaten is de kool ongelofelijk gezond.
Prima groente tegen ontsteking
Als je hele lichte ontsteking hebt, is er niet veel aan de hand. Dit dient zelfs een functie. Namelijk het gezond houden van je lichaam. Maar…vaak loopt inflammatie uit de hand. En dit leidt tot schade en ziektes. Bloemkool is een prima kool om dit in balans te houden. Dat komt door bestanddel 3-carbinol.
Enorm veel vitamines en mineralen
Raar maar waar: het Voedingcentrum waarschuwt tegen superfoods. 1 Hoezo, mogen we niet gezond zijn? Er is niks mis met het binnenkrijgen van vitamines en mineralen. Zeker niet via de bloemkool. Want de groente geeft je maarliefst 77% van de ADH vitamine C. Nog maar niet te spreken over de hoeveelheid vitamine K, proteïnen, thiamine, riboflavine, niacine, magnesium, fosfor, vezels, vitamine B6 en B5, foliumzuur, kalium en mangaan.
Boost voor brein
Aangezien in bloemkool choline zit, is de groente een boost voor je brein. Choline zit ook in eieren en verbetert de hersenfunctie sterk. Zelfs geheugenproblemen moeten het veld ruimen. Nog een belangrijke werking: de kool beschermt de hersenen tegen giffen. De kool beschermt zelfs tegen een beroerte.
Kool die ontgift
Dankzij bloemkool raak je makkelijker gifstoffen kwijt. Dit is door de antioxidanten, zwavelbestanddelen en glucosinolaten. Zij werken goed samen bij ontgifting en activeren ontgiftingsenzymen.
Spijsvertering
Natuurlijk helpt bloemkool je spijsvertering. Hoe kan het ook anders, het zit vol vezels. Toch is dat niet eens de belangrijkste reden. Volgens World’s Healthiest Foods beschermen de sulforafanen tegen de Helicobacter pylori bacterie. Dat is de boosdoener bij maagzweren en maagvliesontstekingen.
Andere antioxidanten

Val met je neus in de antioxidanten: eet bloemkool. Beta-caroteen, kamferol, quercetine en rutine. Je kunt het zo gek niet bedenken of het zit erin. Voed je met deze stoffen, zo hou je het verouderingsproces tegen. En dus ook de leeftijd gerelateerde ziektes.
Feitelijk zijn alle koolsoorten en aanverwanten gezond, zoals
- Broccoli
- Spruiten
- Chinese kool
- Witte kool
- Paksoi
- Rucola
- Boerenkool
- Mierikswortel
- Radijs
- Waterkers
- Koolraap
- Wasabi
Hoe meer groenten je van bovengenoemde opsomming eet, des te beter het is voor je gezondheid. Een kopje boerenkool bevat 10.000 ie vitamine A (200% ADH). Lekker voor je huid! Alle kolen zijn rijk aan vitamine K1 en B.